Quantcast
Channel: Kaker – Fru Timian
Viewing all 390 articles
Browse latest View live

Pavlova med vaniljekrem og bær

$
0
0

Dette er definitivt en stor, stor kake- og dessertfavoritt! Den sprø marengsbunnen som, når den er perfekt stekt, er litt seig midt inni, og som rett og slett smaker helt himmelsk!

Jeg vet at mange har dårlige erfaringer med å lage pavlova. At den blir brent eller brun før den blir stekt eller at den ender opp som en klissete og mindre tiltalende masse. Jeg har vært der selv – opptil flere ganger – om det kan være til trøst.

Det er noen viktige regler å følge når du baker pavlova:
1. Du må piske eggehvitene i en helt ren bolle og tilsette sukkeret litt etter litt
2. Du må bruke svak stekevarme når du steker marengsbunnen
3. Du må ikke åpne stekeovnsdøra mens du steker bunnen
4. Og du må la bunnen stå i stekeovnen lenge etter at du har slått av varmen

Dette trenger du for å lage pavlova med vaniljekrem og bær

Pavlovaen
4 eggehviter
200 g helt finkornet sukker
1 ts vineddik eller annen eddik

Vaniljekrem
4 dl melk
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
4 eggeplommer
100 g sukker
2 1/2 ss maizenna
3 dl kremfløte

Pynt
200 g blåbær
200 g bringebær
200 g moreller
noen små dryss med melis

Sett stekeovnen på 150. Kle et stekebrett med bakepapir og marker opp en sirkel på papiret på ca. 22 cm i diameter.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til hvitene begynner å tykne. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du hele tiden pisker. Når alt sukkeret er pisket inn, har du i eddiken. Pisk videre i i ca. 5 minutter til eggehvitene har blitt blanke og glatte og sukkeret er oppløst.

Fordel marengsen i sirkelen på bakepapiret. Det er fint om det blir litt bølger i marengsen. Sett stekeplata på nest nederste tille i stekeovnen og stek i ca. 45 minutter. Ikke åpne opp stekeovnsdøra før de 45 minuttene har gått, men da kan du forsiktig stikke hånden inn for å sjekke om toppen på marengsen følrs stiv. Er den det, skrur du av varmen og lar stekeovnsdøra stå på gløtt (legg en gryteklut i åpningen) og lar marengsbunnen stå i stekeovnen i minst 1 time.

Du kan gjerne steke bunnen på kvelden for så å la bunnen stå i stekeovnen hele natta etter at du har skrudd av varmen.

Eggeplommene bruker du til å lage en deilig vaniljekrem. Varm melken opp til kokepunktet i en tykkbunnet kjele. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har dem oppi sammen med melken. Vaniljesukker rører du sammen med eggeplommene, sukkeret og maizennaen i en bolle. Når melken er kokvarm, heller du ca. halvparten av den over sukkerblandingen mens du rører til sukkeret er oppløst. Hell alt tilbake i kasserollen og varm det opp på medium varme mens du visper. La det småkoke i 1–2 minutter til det tykner. Sett det til avkjøling. Jeg bruker å sile krenen over i en ny bolle for å forsikre meg om at jeg ikke får med meg noen eggrester opp i den ferdige kremen.

Pisk en luftig krem av fløten og bland den med vaniljekremen.

Fordel kremen på kaken for ha alle bærene over. Dryss over et tynt lag med melis

Kos deg!

 


Superkjappe blåbærmuffins

$
0
0

Å lage muffins uten ferdigkjøpt pulverblanding fra butikken, er superkjapt! De blir dessuten superdupergode!

Denne oppskriften bruker jeg veldig mye når jeg skal lage muffins i ulike varianter. Noen ganger tilsetter jeg kakao eller smeltet sjokolade, noen ganger bruker jeg sitronsaft istedenfor limesaft og noen ganger bruker jeg yoghurt eller surmelk istedenfor vanlig melk. Dette er, som du skjønner, en veldig god baseoppskrift som du kan jobbe deg ut i fra.

Noen småting det er viktig å ta med seg hvis du ønsker å finne dine egne varianter ut fra denne:

1. Så lenge som det brukes natron i oppskriften, må du ha med en eller annen ingrediens som er sur. Enten sitrpn- eller limesaft, surmelk, rømme eller yoghurt.

2. Det luftigste resultatet får du når du rører så lite som overhode mulig i røren.

3. Forholdet mellom vått og tørt bør være forholdsvis det samme som i denne.

Dette trenger du for å lage 12 superkjappe blåbærmuffins
60 g smør
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts natron
150 g sukker
150 g blåbær
skall og saft av 1 lime
1 1/4 dl melk
1 egg

Sett stekeovnen på 200 grader og kle et muffinsbrett med papirformer.

Smelt smøret. Bland alt det tørre i en bolle, inklusive blåbærene. Pisk lett sammen limesaften, melken og egget og hell det over det tørre. Hell også over det smeltede smøret. Rør det kjapt sammen.

Fordel røren i muffinsformene.

Sett formen på en rist på nest nederste rille i stekeovnen. Stek muffinsene i 12-15 minutter. Stikk en tynn kakepinne i én av muffinsene for å sjekke om de er ferdige. Kommer kakepinnen tørr ut, er muffinsens ferdige.

Hvelv muffinsene ut av formene og over på en bakerist og la dem avkjøles der.

Her har jeg brukt amerikanske blåbær. Du kan gjerne bruke norske skogsblåbær. Da blir muffinsene blåere over det hele, men de smaker enda bedre!

 

Verdens beste kvæfjordkake

$
0
0

Dette er virkelig en av Norges store nasjonalskatter! Kvæfjordkaka, som i tillegg til å ha blitt kåret til Norges nasjonalkake av NRKs Nitimen, har egen venneforening og blir kalt ”Verdens beste”. Du legger jo lista forholdsvis høyt når du kaller kaken din det. Det må kunne sies. Og til alt overmål: den innfrir bestandig! Kombinasjonen av kakebunnen og den luftige marengsen sammen med vaniljekremen er uslåelig.

Jeg vil slå et slag for den hjemmelagde vaniljekremen til denne kaken. Når du først lager en festkake som Kvæfjordkaken er, synes jeg du skal ta deg tid til å lage vaniljekremen selv også. Det er ikke mange minuttene som trengs – og smaken, den taler for seg selv!

Klikk på filmen og se kortversjonen av hvordan du lager denne supergode kaken.

Dette trenger du for å lage Kvæfjordkake

Kakebunn
125 g romtemperert smør
125 g sukker
4 store eggeplommer
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
3–4 ss melk

Marengs
4 store eggehviter
200 g sukker
½ dl mandelflak

Vaniljekrem
3 ½ dl melk
4 eggeplommer
50 g sukker
1 vaniljestang eller 1 ts godt vaniljesukker
2 ts maizenna
2 dl fløte

evt. bær til pynt

Sett stekeovnen på 180 grader.

Pisk smør og sukker til det blir luftig og nærmest hvitt. Det tar rundt 5 minutter. Tilsett eggeplommene en og en og visp dem inn etter hvert. Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle og visp rundt noen ganger med en tørr visp for å fjerne eventuelle klumper. Tilsett melblandingen og melken vekselvis i miksebollen til det er tomt. Kjør vispene rundt noen ganger til alt er skikkelig blandet. Husk å skrap ned langs kantene av bollen en gang eller to underveis i vispeprosessen slik at alt blir rørt med.

Ha litt formfett i bunnen av langpannen og ha et bakepapir over. Formfettet har du i bare for at papiret skal sitte fast. Fordel røren jevn utover bunnen av pannen.

Vask miksmasterbollen godt og forsikre deg om at det ikke er noen fettrester i den. Ha i eggehvitene og pisk til . Ha i litt og litt sukker og pisk til det blir blankt og fint. Fordel dette over røren som allerede er i langpannen. Strø mandlene over. Stekes på hakket nedenfor midten i stekeovnen i 20–25 minutter. Avkjøl kaken helt.

Lag vaniljesausen. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har både frø og stang i en kasserolle sammen med melken. Kok opp. Rør sammen maizenna, eggeplommene,  sukkeret og eventuelt vaniljesukker. Visp halvparten av melken inn i eggblandingen og rør til alt sukkeret er oppløst.  Slå det tilbake i kasserollen, sett kasserollen tilbake på varmen og rør kraftig til det tykner. Avkjøl. Pisk fløten til en luftig krem og bland den inn.

Del kaken i to og legg den ene delen, med marengsen ned, på et kakefat. Fordel vaniljekremen over før du legger den andre kakedelen på toppen. Pynt gjerne med bær, dersom det er i sesong.

Kos deg!

Eplescones

$
0
0

Engelskmennene har en lang tradisjon for sin ”afternoon tea”. Helt siden 1600-tallet har de trekt sin te og servert agurksandwicher, smørfylte scones eller fruktkake på ettermiddagen. Og for en deilig og besnærende skikk det er.

Om hverdagsettermiddagene er litt for hektiske her hjemme, er heldigvis tidsskjemaet litt mer fleksibelt i helgene, så da kan vi også viderebringe gammeldagse skikker.

Disse små eplekakene bruker en tradisjonell engelsk sconesoppskrift til grunn. Bak, spis og nyt!

Dette trenger du for å lage 10 eplescones
85 g kaldt smør
350 g hvetemel + litt til utbaking
3 ts bakepulver
½ ts natron
1 ts vaniljesukker
50 g sukker
1 ts kanel
1 ts muskatnøtt
1 1/2 dl yoghurt naturell
1/2 dl melk
50 g mykt smør
2 små epler
85 g rosiner

1 egg til pensling
2 ss demerarasukker eller perlesukker

Sett stekeovnen på 225 grader og kle et stekebrett med bakepapir.

Del det kjøleskapskalde smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med hvetemel, bakepulver, natron, vaniljesukker, sukker, og halvparten av kanelet og muskatnøtten. Kjør det rundt til alt smøret har smuldret bort. Du kan selvsagt smuldre inn smøret for hånd i en vanlig bakebolle også. Da er det greit at smøret ikke er fullt så kaldt.

Varm yoghurt og melk i en kasserolle til du ser at yoghurten begynner å skille seg. Hell det over i food processoren og kjør akkurat nok rund til at det samler seg sammen til en deig. Ikke kjør food processoren mer enn akkurat nødvendig. Uten food processor rører du deigen kjapt sammen for hånd.

Rør resten av kanelet og muskatnøtten sammen med det myke smøret.

Del opp eplene i små terninger. Bruker du ferske norske epler, trenger du ikke å skrelle dem først. Bland sammen eplene og rosinene.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og ha deigen over. Kjevle den ut til en firkant på 40 x 30 cm. Her er det greit å bruke en linjal først gang, for øyemålet er ikke helt til å stole på bestandig. Løft deigen opp fra bakebordet innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Deigen er ganske myk, men er god å jobbe med.

Fordel smørblandingen utover deigen og dryss rosinene og eplebitene over. Rull sammen deigen fra den ene langsiden og fest enden godt inn til rullen. Klem pølsen litt flat før du deler den i 10 deler.

Pisk sammen egget og pensle eplekakene. Dryss demerara- eller perlesukkeret over kakene.

Stekes midt i ovnen i 13-15 minutter. La kakene avkjøles på en bakerist. Kakene kan gjerne spises mens de fremdeles er lunkne.

Hvis kakene ikke skal spises samme dag, bør de fryses ned. La det i så fall tine på kjøkkenbenken før du varmer dem i stekeovnen.

God bakst!

 

 

Saftige muffins med honning og squash

$
0
0

Den ene squashplanten vi har i drivhuset har produsert et skikkelig stort antall squash i løpet av sommeren, så her gjelder det å finne gode bruksmuligheter. Og squash egner seg aldeles utmerket til å ha i søtt bakverk. For, på akkurat samme måte som vi bruker revet gulrot i kaker og muffins, kan vi bruke revet squash. Det gir skikkelig saftige og gode muffins og kaker.

Her river jeg squash og har i muffinsrøra sammen med ingefær, vaniljesukker og kanel og får skikkelig supersaftige muffins. For ikke å snakke om den glasuren!

Dette trenger du for å lage 12 muffins med squash og honning
180 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver
1 ts kanel
1 ts vaniljesukker
½ ts salt
1 cm fersk ingefær, ev. 1 ts tørket ingefær
skall av ½ sitron
ca. 250 g squash
1 dl solsikkeolje
1 dl honning
2 egg

Glasur
200 g kremost naturell
2 ss romtemperert smør
75 g melis
1 ts vaniljesukker
1 ts kanel
skall av ½ sitron + litt mer til pynt

Muffinsene stekes på 180 grader i .

Sett stekeovnen på 180 grader og ha muffinsformer i et muffinsbrett.

Bland alt det tørre i en bolle. Bruker du fersk ingefær, fjerner du skallet på den før du river den på den fineste siden av rivjernet. Vask sitronen godt før du river det gule av skallet på den fine siden av rivjernet. Squashen river du på den grove siden. Ha alt dette i en bolle sammen med oljen, honningen og eggene og rør det kjapt sammen. Så blander du rett og slett det våte med det tørre og rører det sammen. Muffinsrøre som dette skal aldri jobbes mye med, så så snart ingrediensene er blandet, er røringen ferdig.

Fordel røren i muffinsformene. Jeg bruker bestandig en isskje til dette. Den typen isskje som har en stårvaier inni, men du kan selvfølgelig bruke to spiseskjeer til jobben.

Stek muffinsene på nest nederste rille i stekeovnen i 20–25 minutter. Bruk en tynn pinne til å sjekke om muffinsene er ferdigstekte. Hvelv muffinsene ut av brettet og over på en bakerist til avkjøling før du har på glasuren.

Pisk sammen alle ingrediensene til glasuren til du får en jevn glasur uten klumper. Jeg bruker å sikte inn melisen slik at jeg er sikker på at det ikke blir melisklumper i glasuren. Fordel glasuren på de avkjølte muffinsene og pynt med litt revet sitronskall.

Sjokolademakroner med sjokoladeganache til fyll

$
0
0

Det kan aldri bli for mange makroner! Kan det vel? Jeg bare elsker disse små, franske, ultralekre bakverkene.

Jeg vet mange mener at de er vanskelig å lage, men de er ikke det. Du må bare ha tålmodighet når du lager dem, for hvis du ikke venter lenge nok fra du har sprøytet makronmassen på stekebrettet til du setter brettet i stekeovnen, vil de sprekke. Men, venter du til det har dannet seg en tørr skorpe på toppen, vil du oppleve at makronene hever seg akkurat som de skal uten at de sprekker.

Når makronen er ferdig stekt, er den fast utenpå, men har fremdeles en litt seig kjerne.

Til disse makronene lager jeg sjokoladeganache. Og sjokoladeganache er rett og slett sjokolade som blir smeltet i fløte. Så får det stå til det nesten stivner før du fyller makronene med det.

Makronene tåler fint å bli fryst.

Dette trenger du for å lage 40 enkle eller 20 doble makroner
Makronene
3 egghviter fra medium store egg
bitte litt salt
40 g finkornet sukker
100 g hasselnøtter
200 g melis
2 ts kakao

Sjokoladeganache
150 g mørk sjokolade, den beste du kan finne
1 dl fløte

Kle 2 stekebrett med bakepapir og sett stekeovnen på 170 grader varmluft

Ha eggehvitene og noen saltkorn i en gullende ren miksebolle og pisk til eggehvitene har blitt stive. Tilsett sukkeret i en tynn stråle mens mikseren går hele tiden.

Ha hasselnøttene i en food processor og kjør til det blir helt finsmulete. Du kan gjerne også bruke en kvern hvis du har det. Bland det sammen med melisen og kakaoen. Bruk en visp til å røre slik at du er sikker på at du får ut eventuelle melisklumper.

Fold melis- og nøtteblandingen inn i de piskede eggehvitene med lette og luftige bevegelser. Vær bestemt når du arbeider det inn.

Hell røren over i en sprøytepose og klipp et lite hull i tuppen. Lag knapper på 4 cm i diameter av røren på stekebrettet. La det være plass mellom hver. Sett brettet til side i minst 30 minutter slik at massen får en litt tørr skorpe.

Jeg steker mine makroner i 12 minutter. Da er de faste og kjennes helt lette ut når jeg tar i dem. TIden kan variere litt fra stekeovn til stekeovn, så her må du rett og slett prøve deg litt fram. La makronene avkjøles litt på stekebrettet før du løfter dem over på en bakerist og lar dem avkjøles helt der.

Sjokoladefyllet lager du ved å koke opp fløten. I mellomtiden hakker du opp sjokoladen og har den i en bolle. Hell den kokende fløten over og la det stå i 1 minutt. Rør rundt til all sjokoladen er oppløst og la det avkjøles helt. Fyllet vil bli stivt som en tykk krem når det er helt avkjølt.

Fordel sjokoladefyllet på halvparten av makronene og klem en ny makron fast på toppen.

Jeg sier bare: Nyt!

Eplekake med vaniljekrem

$
0
0

Dette er rett og slett en fantastisk god eplekake, eller pai er det vel nesten. Den tilhører den kategorien av kaker som det nesten er helt umulig å bare spise ett stykke av. Kombinasjonen av den sprø og søte tertedeigen, de litt syrlige eplene og den varme vaniljekremen er uimotståelig. Finne fram smøret, skrell eplene og sett i gang. Ring gjerne og inviter naboen i samme slengen!

Jeg innbiller meg at mamma fant oppskriften på denne kaka i Norsk Ukeblad en gang på 80-tallet. Jeg kan iallfall huske at hun lagde denne mange ganger mens jeg fremdeles bodde hjemme, og alderen tatt i betraktning, må det bety at det var mens hockeysveisen var på sitt mest populære.

Hockeysveis eller ikke, denne kaka er knallgod!

Dette trenger du for å lage eplekake med vaniljekrem
250 g romtemperert smør
100 g melis
250 g hvetemel
3 store syrlige epler
2 ½ dl vaniljekrem, se oppskrift under

Vaniljekrem
2 1/2 dl melk
1/2 vaniljestang eller 1/2 ts vaniljesukker
3 små eller 2 store eggeplommer
60 g sukker
1 1/2 ss maizenna

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en rundform på 24 cm. Legg pakepapir i bunnen.

Rør smør og melis hvitt i en miksmaster. Det tar ca. 10 minutter. Sikt inn hvetemelet og visp til alt er blandet. Ha deigen over på plastfolie og rull den sammen til en pølse. Legg den i kjøleskapet i minimum en halvtime. Den kan også ligge over natta.

I mellomtiden kan du lage vaniljekremen. Varm melken opp til kokepunktet i en tykkbunnet kjele. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har dem oppi sammen med melken. Vaniljesukker rører du sammen med eggeplommene, sukkeret og maizennaen i en bolle. Når melken er kokvarm, heller du ca. halvparten av den over sukkerblandingen mens du rører til sukkeret er oppløst. Hell alt tilbake i kasserollen og varm det opp på medium varme mens du visper. La det småkoke i 1–2 minutter til det tykner. Sett det til avkjøling.

Ta deigen ut av kjøleskapet og skjær to tredjedeler av den opp i ½ cm tykke skiver. Fordel dem i forma og oppover kantene og klem dem ut og sammen til du får en tett og fin bunn.

Skrell eplene og skjær dem i båter. Er det norske epler med tynt skall, kan du la epleskrellet være på. Legg båtene slik at de dekker hele bunnen. Fordel vaniljekremen over.

Hvis du er eksepsjonelt flink til å kjevle en ganske klissete tertedeig, kan du nå kjevle ut den resterende deigen til et lokk. Jeg velger den langt lettere varianten hvor jeg lager små kuler som jeg klemmer flate før jeg plasserer dem med litt avstand oppå vaniljekremen. De smelter fint utover når de kommer i stekeovnen.

Stek kaka på nederste rille i 50-60 minutter. Serveres lunka med is eller lettpisket krem.

Mine eplefavoritter

$
0
0

Jeg spiser epler til magen buler for tiden! Den gjør jo det, i hvert fall min, etter å ha fått en god dose syrlige norske epler. Jeg elsker norske epler. Harde, røde og med en friskhet i smaken du bare kan drømme om hos alle de importerte eplene. Jeg spiser med stor glede epler hele året, men det er akkurat nå de er på topp!

Eplene kan jo, heldigvis, brukes til mer enn å spise dem akkurat som de er. Her kommer en del av de oppskritene jeg har med epler i, her på bloggen.

Deilig eplekake

Oppskriften på denne eplekaken er god og gammel. Her lager jeg eplemos av ett av eplene, som jeg legger oppå røren før jeg fordeler epleskivene over. Det gir ekstra saftighet til kaken.

 

Eplejuice med kiwi og lime

Har du en juicemaskin, er veien kort til en skikkelig god hjemmelag juice. Her bruker jeg gode epler sammen med kiwi og lime! Forfriskende og godt!

På bilet er det også andre juicer med – som du sikkert skjønner ut fra de ulike fargene. 

Epleboller

Her baker jeg rett og slett inn eplebiter i bolledeigen min og drysser bollene med demerarasukker før jeg steker dem. Dette er en garantert vinner!

 

Saftig eplekake med nøttetopping

Kan du tenkte deg noe bedre enn en varm eplekake med mengder av saftige epleskiver, rikelig krydret av kanel og med knasende valnøtter på toppen! Lukk øynene og se det for deg. Kjenner du lukta? Jeg er nå nesten på siklestadiet. Kjenner at dette frister noe veldig.

 

Eplescones

Engelske scones er og blir supergodt! Her får de fyll av epler og rosiner!

 

Eplesyltetøy

En god klatt med eplemos på brødskiva og jeg er fornøyd!

Håper du finner deg mange gode favoritter!

 

 


Morsom marsipankake

$
0
0

Jeg kan gjerne ramse opp både tre og fire gode egenskaper jeg har når det kommer til mat og matlaging. Konditorferdigheter er IKKE én av dem! Jeg har et dårlig øyemål (noe som bestandig betyr at jeg deler kaker skjevt – så fremt jeg ikke bruker ekstra hjelpemidler), liten tålmodighet til finmotorisk kreativ virksomhet (les laging av blomster og andre misunnelsesverdige, lekre kaketing) og jeg er rett og slett for slumsete til å få høy score på konditorskalaen.

Det hindrer meg derimot ikke fra å lage gode kaker! Lekre kan de også være. Jeg må bare vite hva jeg skal gjøre og hva jeg ikke skal begi meg utpå 2 timer før festen starter. Denne kaken putter jeg mer i kategorien morsom enn lekker!

Tidligere i høst ble ett av mine tantebarn konfirmert og jeg var så heldig å få lage marsipankaken. Og, ettersom konditorferdighetene er som de er, bestemte jeg meg fort for å droppe rosa roser og lysegrønne blad. Jeg kjevlet heller ut sterkt farget marsipan og satte ungene igang med å sjablonger og små utstikkerformer – jeg har alfabetet i utstikkerformer. Restultatet levner ingen tvil om hva vi mener om konfirmanten.

Hjemme i Trøndelag heter marsipankake lukket valnøtt, så jeg kaller den det. Du kan kalle den akkurat det du vil! Jeg elsker aprikossyltetøy inni marsipankaker. Mange bruker heller bringebærsyltetøy. Bruk for all del det du liker best!

Dette trenger du for å lage en lukket valnøtt

Sukkerbrød
5 egg
200 g sukker
200 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
litt smør eller formfett til smøring av forma
1 ss semulegryn eller siktet hvetemel til forma

Vaniljekrem
5 dl melk
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
5 eggeplommer
120 g sukker
3 ss maizenna

1-2 dl eplejuice til dynking
4 dl kremfløte
200 g valnøtter
ca. 300 g aprikos- og ferskensyltetøy (jeg bruker Lerums)
700-800 g marsipan

Sukkerbrødet
Sett stekeovnen på 200 grader. Legg et bakepapir i bunnen av en rundform på 24 cm i diameter. Smør innsiden av kantene med smeltet smør eller bruk formfett. Ha i semulegryn eller hvetemel og rist slik at det fordeles godt oppover kantene.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis, pisk i 5–6 minutter. I mellomtiden blander du hvetemel og bakepulver i en bolle.

Når eggedosisen er ferdig, sikter du melblandingen inn i eggedosisen. Bruk en slikkepott til å røre melet forsiktig inn i eggedosisen. Du skal prøve å bevare mest mulig av den luften som er pisket inn, derfor må du bruke store bevegelser når du rører inn melet. Når røra er godt blandet, heller du den i rundforma, og steker den på nederste rille i stekeovnen. Skru samtidig ned varmen til 170 grader.

Stek kaka i ca. 35 minutter. Stikk en tynn grillpinne eller lignende midt i kaka for å sjekke om den er gjennomstekt. Er pinnen tørr, er kaka ferdig. Legg et bakepapir på en rist og hvelv kaka over. La den ligge slik til den er avkjølt.

Vaniljekremen
Varm melken opp til kokepunktet i en tykkbunnet kjele. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har dem oppi sammen med melken. Vaniljesukker rører du sammen med eggeplommene, sukkeret og maizennaen i en bolle. Når melken er kokvarm, heller du ca. halvparten av den over sukkerblandingen mens du rører til sukkeret er oppløst. Hell alt tilbake i kasserollen og varm det opp på medium varme mens du visper. La det småkoke i 1–2 minutter til det tykner. Sett det til avkjøling.

Sette sammen kaka
Del sukkerbrødet i 3 deler og dynk de to nederste delene med juicen.

Legg den nederste delen på et kakefat og legg bakepapir eller plast innunder slik at du slipper å søle til fatet. Pisk kremfløten til en luftig krem og bland 1/3 av den med vaniljekremen din. Fordel så 2/3 av vaniljekremen på bunnen. Grovhakk valnøttene og strø pver. Legg på bunn nummer to og fordel aprikossyltetøyet over. Så resten av vaniljekremen før du plasserer den tredje og siste delen på plass.

Fordel resten av kremen over og rundt kaka. Gjør det så jevnt som du greier. Da blir marsipanlokket finest.

Kjevle 500 gram av marsipanen ut til et tynt lokk. Jeg kjevler mellom to lag med brødposer som jeg klipper opp og drysser et ultratynt lag med hvetemel på. Snu og vend på plasten innimellom for å sjekke at det ikke setter seg fast. Kjevle lokket stort nok til at det går nedover kantene på kaka.

Pynte kaka
Da er du klar pyntinga. Jeg delte resten av marsipanen i 5 deler og farget de i hver sin farge. For å få så skarp farge som jeg har her, må du bruke en pargepasta. Det får du kjøpt i mange kjøkkenvarebutikker og jernvarebutikker. De selger det dessuten på nettet. Wilton heter merket jeg bruker.

Bare gode ting å si!

Super kake å lage til alle mulige fester!

 

Mandelkake med bærtopping

$
0
0

Jeg er veldig svak for mandelmasse i kaker. En fyrstekake kan liksom aldri få for mye mandelfyll. Eller mandelmakroner, mandelterter og for ikke å glemme kransekake. Det er så ustyrtelig godt!

I denne mandelkaka har jeg tatt utgangspunkt i en fyrstekake og så toppet den med et lag saftige bær. Her bruker jeg en skogsbærblanding fra frysedisken.La den halvtine før du fordeler den på den halvstekte kaka og steker den ferdig.

Dette trenger du for å lage mandelkake med bærtopping
125 g smør
250 g hvetemel
125 g sukker
1 ½ ts bakepulver
1 stort egg
225 g mandler
225 g melis
4-5 ss kokende vann
ca. 700 g skogsbærblanding, fra frysedisken
3 ss sjokoladedråper
1 ss melis til servering

Smør en rundform på 24 cm. Kle bunnen av formen med bakepapir, og smør sidene med smør eller bruk formfett. Sett stekeovnen på 180 grader.

Del smøret opp i terninger og ha det sammen med hvetemelet oppi en food processor. Kjør med knivene til smøret er smuldret opp. Ha i sukker, bakepulver og egg og kjør rundt noen ganger til alt er blandet. Deigen skal være myk, men fast. Er den for fast, har du i 1 ss vann.

Kle formen med deigen.

Ha mandlene og melisen i food prosessoren og kjør kniven til mandlene er opphakket. Ha i det varme vannet og bruk en sleiv og rør til du får en fast mandelmasse.

Fordel mandelmassen oppå deigen i formen. Stek kaken på nest nederste rille i 15 minutter. Ta ut kaka, fordel skogsbærblandingen og sjokoladedråpene over og sett kaka tilbake inn i ovnen. Stek videre i 20-25 minutter. For å forsikre deg om at kaka er gjennomstekt, kan du stikke en tynn pinne ned i midten. Hvis det ikke sitter igjen noe mandelpasse på den, når du drar den ut, er kaka ferdig stekt.

La kaka avkjøles litt før du drysser over melis og serverer.

Eplekake med vaniljekesam og kardemomme

$
0
0

Nystekt, fremdeles halvvarm eplekake! Høres det fristende ut? Elsker det! Elsker dessuten det faktum at det ikke er noen form for hokuspokus å lage en god eplekake.

Til denne eplekaken smører jeg pået lag med vaniljekesam før jeg legger på et godt lag med epler. Skikkelig digg. Oppskriften her passer til en liten langpanne jeg har som er 30 x 23 cm. Halverer du oppskriften, passer den perfekt i en rundform på 24. cm.

Dette trenger du for å lage en eplekake med vaniljekesam og kardemomme
250 g romtemperert smør
250 g sukker
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts kardemomme
4 egg
3 dl vaniljekesam
4-5 epler
2-3 ss brunt strøsukker

Sett stekeovnen på 180 grader og kle en liten langpanne med bakepapir.

Ha smør og sukker i en miksmaster og pisk det til det blir luftig og nesten hvitt. Det tar 5-6 minutter. I mellomtiden blander du sammen hvetemel, bakepulver og kardemomme i én bolle og eggene i en annen.

Tilsett melblandingen og eggene vekselvis i sukker- og smørblandingen. Rør det hele godt sammen for du heller det over i langpanna. Bruk en slikkepott til å fordele røren utover.

Hell over vaniljekesamen og fordel den jevnt utover.

Norske epler bruker du med skallet på. Bruker du utenlandske epler som har litt seigt skall, skreller du eplene før du deler dem i to og fjerner kjernehusene. Skjær dem så i tynne skiver.

Fordel eplene oppå kesamen.

Dryss over det brune strøsukkeret før du setter kaken på nederste rille i stekeovnen og steker den i ca. 50 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om kaken er gjennomstekt.

La kaken avkjøles litt før du serverer den. Du kan gjerne servere den med is eller en ekstra klatt med vaniljekesam til.

I dag er det den norske epledagen. I forbindelse med det arrangerer Frukt.no en egen konkurranse på Instagram som varer fra 17. oktober til og med 1. november. Ta et bilde av ditt norske favoritteple og tagg bildet med #DenNorskeEpledagen og @5omdagen og du kan vinne 10 fribilletter til kino, samt et gavekort på juicemaskin.

Lekre petit four

$
0
0

Planlegger du selskap? Da bare må du lage disse lekre små petit fourene! De er perfekte å servere i alt fra barnedåp til bursdager og bryllup. De staser opp enhver anledning, spør du meg.

Petit fours, uttales petifor og betyr en liten kake. Og hvilke lekkerbiskener de kan bli! Disse små kakene passer perfekt til alle slags festlige anledninger. Fargene og pyntingen kan du variere ut i fra hva og hvem som feires. De kan gjerne lages dagen i forveien.

Du trenger fargepasta til pyntingen. Det er konsentrert konditorgele som du får kjøpt i jernvare- og kjøkkenvareforretninger, og en kakeutsikker. Den jeg bruker, er rund med en diameter på 5 cm.

Når du leser ingredientslista, vil du se at her er det riktig så mange gram med sjokolade som går med. De ferdige små kakene er verdt hvert eneste lite gram!

Dette trenger du for å lage 36 små petit four

Kakebunn
100 g mandler
100 g melis
7 egg
300 g finkornet sukker
175 g romtemperert smør
1 ts vaniljesukker
300 g hvetemel
2 ¼ dl melk

Glasur og pynt
700 g hvit sjokolade
1 ¾–2 dl kremfløte
fargepasta i 3 ulike farger
12 bringebær

Sett stekeovnen på 180 grader og legg bakepapir i en langpanne. Min panne er 40 x 33 cm.

Skåld mandlene. Ha mandlene i en bolle og hell over kokende vann. La det stå slik til du kjenner at skallet begynner å løsne. Hell ut vannet og fjern skallet. Ha mandlene i en food processor sammen med melisen og kjør til det har blitt helt smulete.

Del eggene i plommer og hviter og ha den ene eggehviten i food processoren. Kjør rundt til det har blitt tykt som råmarsipan.

Ha 250 gram av sukkeret i en miksebolle sammen med smøret og vaniljesukkeret og kjør til det blir luftig og lysere i fargen. Tilsett mandelblandingen og pisk den inn. Så pisker du inn én og én eggeplomme.  Tilsett hvetemelet og melken vekselvis og pisk det inn.

I en annen bolle pisker du eggehvitene og resten av sukkeret til en marengs. Tilsett 1/3 av marengsen i den andre røren og bland det godt før du med store bevegelser rører inn resten for hånd.

Hell røren over i langpannen og stek bunnen på nederste rille i ca. 20 minutter. Sjekk med en kakepinne at den er gjennomstekt. Avkjøl.

Lag sjokoladetoppingen. Knekk opp 300 gram av sjokoladen og smelt den enten over et vannbad eller i mikrobølgeovn. Ta ut 2 ss av den og ha i et lite kremmerhus. Resten fordeler du i 3 skåler. Rør ut ulike konditorgeleer i hver av skålene. Her bruker jeg grønn, rosa og gul.

Dekk to stekeplater enten med bakepapir av silicon eller plastfolie. Fordel sjokoladen jevnt utover på ca. en halv stekeplate hver. På den gule lager jeg tynne striper av den hvite sjokolade i kremmerhuset. Sett platene i kjøleskapet til avkjøling. Stans ut. Bruk en stekespade for å løsne dem fra bakepapiret. Hvis sjokoladen har rukket å bli så stiv at den sprekker, lar du den stå på kjøkkenbenken i 5–10 minutter før du stanser ut.

Når kakebunnen er kald, stanser du ut kakene. Legg dem over på en bakerist.

Kok opp kremfløten. Knekk opp resten av sjokoladen og hell over mesteparten av fløten. Rør til det smelter. Sjokoladen skal være tyktflytende. Spe eventuelt med litt mer fløte. Fordel ca. 1 spiseskje glasur over hver kake. Dra glasuren utover slik at den også renner ned på sidene. Sett dem til avkjøling i kjøleskapet.

Legg sjokoladen på toppen av kakene og pynt med resten av den hvite sjokoladen i kremmerhuset og bringebærene.

God kakefest!

 

Er du klar for halloween?

$
0
0

Knask eller knep?

Har du planer om å feire halloween? Her er en oversikt over halloweensaker jeg har liggende på bloggen!

Lag gresskarpynt sammen med ungene!

Ungene har blitt betraktelig større siden vi tok disse bildene, men gresskarpynten lages fremdeles på samme måte.

 

Gresskarsuppe, gresskarkjeks, fingerkjeks, og gresskarpai

Bruk restene fra gresskarlykta til å lage en god gresskarsuppe eller gresskarpai, bak gresskarkjeks eller uhyggelige fingerkjeks! Du finner alle disse oppskriftene ved å bruke linken i overskriften.

 

Skummel spagetti

Innimellom kan du finne svart spagetti i velassorterte dagligvarebutikker eller i en innvandrerbutikk. Ser jo litt skummel ut!

Skummel feiring!

Mørk sjokoladekake med marengslokk

$
0
0

Får du som meg, vann i munn, bare ved tanken på en mørk sjokoladekake? Hva tror du så om å plassere et marengslokk på toppen av den mørke kaka? Jeg kan avsløre med en gang at det er skikkelig godt!

Èn av mine store matfavoritter, Martha Stewart, har akkurat kommet ut med en ny bok som heter Cakes, og denne oppskriften har jeg derifra. Der heter den Chocolate and Hazelnut Meringue Cake.

Denne kaken er, etter min mening, perfekt å servere i nærmes hvilken som helst sammenheng. Den er helt melfri, så den er dermed også fin å ha på repertoaret når noen med melallergi har lyst på en super kake!

Dette trenger du for å bake en mørk sjokolade med marengslokk

Kakebunnen
150 g romtemperert smør
100 g mykt brunt sukker
1 ts vaniljesukker
325 g mørk sjokolade
6 egg
1 klype salt

Marengslokket
100 g mørk sjokolade
100 g hasselnøtter
1 ss maisena
4 eggehviter
200 g sukker
1 ts eddik

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en rundform på 22 cm i diameter med smør eller formfett. Legg bakepapir i bunnen.

Ha smør, brunt sukker og vaniljesukker i en miksmasterbolle og pisk det til det blir luftig og får en lys brun farge. I mellomtiden smelter du sjokoladen over vannbad, i mikroen eller på svak varme i en kasserolle. Det bruker jeg å gjøre nå etter at jeg fikk inkuksjonstopp. Jeg setter varmen på 3 (av 14). Da smelter sjokoladen helt fint.

Del eggene slik at du får plommene i én skål og hvitene i en annen.

Når smør- og sukkerblandingen er ferdig, tilsetter du eggeplommene én og én om gangen. Pisk hver enkelt inn før du tilsetter neste. Så rører du inn den smeltede sjokoladen. Bruk en slikkepott til å dra ned fra kantene slik at alt blir godt blandet.

I en annen ren bolle pisker du eggehvitene og klypa med salt til de blir stive. Rør ca. 1/3 av eggehvitene inn i sjokoladeblandingen. Ha i resten av eggehvitene og fold dem inn. Å folde inn betyr at du rører det inn på en bestemt, men varsom måte, slik at så mye som mulig av den lufta du akkurat har pisket inn, blir beholt i røra. Når alt er blandet, heller du røra over i den forsmurte forma.

Sett kaka på nederste rille i stekeovnen og stek i 25 minutter.

I mellomtiden lager du marengsen og resten til toppingen.

Grovhakk sjokoladen og ha den i en bolle sammen med hasselnøttene og maisenaen. Bland det sammen.

Ha eggehvitene i en skinnende ren bolle og pisk til den begynner å få hvite topper. Da tilsetter du sukkeret i en tynn stråle mens du pisker godt hele tiden. Pisk til du får en blank og fyldig marengs. Det tar rundt 6-7 minutter. Tilsett eddiken mot slutten.

Rør inn hasselnøtt- og sjokoladeblandingen.

Ta kaka ut av stekeovnen og fordel marengslokket over før du setter den tilbake i stekeovnen og steker i 35-40 minutter.

La kaka avkjøles på en bakerist i 5-6 minutter før du forsiktig fjerner kakeringen.

Du må gjerne servere kaka mens den fremdeles er halvvarm.

Vaniljekake med melkesjokoladeglasur

$
0
0

Nok en kake fra Martha Stewarts nye bok «Cakes» er bakt, og nok en kake har raskt forsvunnet fra kakefatet. Jeg tok meg en del friheter i forhold til Marthas originale oppskrift fordi en del av ingrediensene hun bruker ikke er å få kjøpt i Norge. Iallfall ikke som jeg har sett. Så da fant jeg like så godt mine egne løsninger.

Skikkelig god og søt ble den.

Dette trenger du for å bake vaniljekake med melkesjokoladeglasur

Vaniljebunn
75 g romtemperert smør
125 g sukker
325 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts natron
2 ts vaniljesukker
2 1/2 dl skummet kulturmelk
3 egg

Sjokoladeglasur
175 g mykt smør
125 g melis
25 g kakao
1/2 dl fløte
100 g naturell kremost
sjokopops til pynt

Sett stekeovnen på 180 grader og legg bakepapir i bunnen av en liten langpanne som er 20 x  30 cm.

Pisk smør og sukker til kakebunnen hvitt og luftig i en miksmaster. Det tar 6-7 minutter. I mellomtiden blander du sammen resten av det tørre, i én bolle og surmelka og eggene i en annen bolle. Tilsett det våte og det tørre vekselvis mens mikseren går på den laveste hastigheten. Visp det akkurat sammen.

Fordel røra i langpanna og stek bunnen på nederste rille i ca. 30 minutter. Sjekk med en kakepinne om bunnen er gjennomstekt. Stikk kakepinnen midt ned i kaken. Er den tørr når du tar den ut igjen, er kakebunnen ferdig.

Ta den ut og la den avkjøles på en bakerist.

Når kakebunnen er avkjølt, er vi klare for gasuren.

Ha det romtempererte smøret i mikseren sammen med melisen og pisk til det blir luftig og ganske så lyst i fargen. Sikt inn kakaoen og pisk den inn før du tilslutt har i kremfløten og kremosten og pisker den inn. Jeg bruker den luftige kremosten fra Tine.

Fordel glasuren over kakebunnen. Pynt med sjokopops.

Perfekt kake å ta med seg til hvilken som helst anledning hvor en langpannekake er på sin plass.

Nyt!

 


Julens beste fruktkake

$
0
0

Jeg må ha fruktkake til jul! Engelsk versjon, mammas versjon eller en eller annen versjon av massiv kake som er full av tørket frukt og andre godsaker.

For at en fruktkake skal bli på sitt beste i jula, må den lages i begynnelsen av desember. Den trenger nemlig noen uker på baken for å modnes. Da blir smakene fyldigst og kaken aller saftigst.

Denne oppskriften passer til 3 kaker, bakt i 1 ½-liters former. Jeg synes jo dette er eminente gaver å gi bort. Enten som julegave eller vertinnegave nå i adventstiden. Hvis du synes de er litt store å gi bort, kan du gjerne bake dem i enda mindre former. Da må steketiden reduseres noe.

Dette trenger du for å bake 3 fruktkaker
300 g sukker
4 egg
300 g smør
200 g svisker
120 g cocktailbær
200 g tørkede aprikoser
100 g tørkede tranebær
100 g rosiner
400 g hvetemel
300 g hasselnøtter
4 ts bakepulver
2 ts kardemomme
½ ts kanel
1 dl rømme

Sett stekeovnen på 150 grader og smør 3 brødformer på 1 ½ liter med olje eller formfett.

Pisk egg og sukker hvitt i en stor bolle. Samtidig smelter du smøret og skjærer opp sviskene, cocktailbærene og aprikosene i småbiter. Ha 2 ss av hvetemelet i en bolle sammen med all den tørkede frukten, inkl. coctailbærene og bland det sammen.

Grovhakk nøttene. Bland resten av hvetemelet, bakepulver, kardemomme og kanel. Når egg- og sukkerblandingen har blitt hvit og luftig, blander du inn det smeltede smøret og melblandingen vekselvis. Ha i rømmen og la alt bli godt blandet. Rør inn den tørkede frukten for hånd.

Fordel røren i brødformene og bruk en skje til å glatte ut toppen. Stekes på nest nederste rille i 1 ½ time.

La kakene avkjøles i formen før du hvelver dem ut og pakker dem godt inn i aluminiumsfolie. La dem ligge på et kaldt sted i 3–4 uker.

God bakst!

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Sunsweet svisker. 

Engelsk festdessert!

$
0
0

Trifle er Englands svar på vår bløtkake og den serveres i høytider og ved festlige anledninger. Du trenger en stor glasbolle til triflen. Aller helst en i blankt glass slik at lagene vises godt. Jeg synes den ser utrolig lekker ut og den skaper bestandig en skikkelig wow-effekt på kakebordet. Triflen kan serveres som dessert eller på et kakebord sammen med andre godsaker.

Du kan bruke ferdigkjøpt rullekake, som jeg gjør på bildet her, eller du kan bake den selv. Bringebærgeleen lager jeg fra pakke og vaniljekremen fra scratch. Du velger selvfølgelig selv om du vil lage alt fra bunnen selv eller kjøpe ferdig.

Dette trenger du for å lage trifle til 8-10 personer

Vaniljekrem
1 vaniljestang
4 dl melk
5 eggeplommer
120 g sukker
3 ss maisenna

Rullekake
4 store egg
120 g + 3 ss finkornet sukker
120 g hvetemel
1 ts bakepulver
ca. 1 dl bringebærsyltetøy

Krem og pynt
100 g bringebær
2 pk bringebærgele
3 dl kremfløte
1 ts sukker
25 g mandelflak

Rullekaken
Lager du rullekaken selv, starter du med den.

Sett stekeovnen på 200 grader og legg bakepapir på et stekebrett.

Visp en luftig eggedosis av eggene og 120 g av sukkeret. La miksmasteren gå på full styrke i 5-6 minutter. I mellomtiden blander du hvetemelet og bakepulveret som du så sikter inn i eggedosisen. Bruk en slikkepott til å røre inn det tørre. Fordi vi ikke ønsker å ha like mye luft i en rullekakerøre som en sukkerbrødrøre, setter du bollen tilbake i miksmasteren og lar den gå noen runder slik at litt av lufta blir mikset ut av røra.

Hell røra over på bakepapiret og bruk en slikkepott til å fordele den jevnt utover. Stek den på midterste rille i 8-10 minutter. Den skal akkurat rekke å sette seg.

Legg et rent kjøkkenhåndkle på kjøkkenbenken og strø resten av sukkeret over. Hvelv den ferdigstekte rullekaka over, dra forsiktig av bakepapiret og legg en kald langpanne over mens kaka avkjøles. På denne måten holder den seg myk.

Når den er helt avkjølt, fordeler du ut syltetøyet og ruller kaka sammen fra en av langsidene. Rull den så tett inn i aluminiumsfolie og legg hele rullen inn i kjøleskapet i noen timer eller til neste dag.

Vaniljekremen
Så er det vaniljekremen. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha dem i en kasserolle sammen med melken og kok opp. I en bolle pisker du sammen eggeplommene, sukkeret og maisennaen til det blir luftig. Du trenger ikke å piske det så lenge at det blir eggedosis, men at det tykner og begynner å bli luftig.

Hell den kokende melken over eggblandingen og rør det sammen til sukkeret er oppløst. Hell det så tilbake i kasserollen og kok opp igjen. Kok det i 3 minutter til det tykner. Pisk kraftig og sil deg gjennom en sil for å fjerne eventuelle eggbiter. La det avkjøles.

Geleen og pyntingen
Lag geleen etter anvisning på pakken og la den avkjøles.

Del rullekaken i skiver og fordel i bunnen og i et lag oppover på en stor skål.  Når geleen begynner å stivne, heller du den over rullekakeskivene. Fordel bringebærene over der. Sett det i kjøleskapet til det stivner

Fordel vaniljekremen over geleen. Pisk en luftig krem av fløten og sukkeret og fordel den forsiktig over vaniljekremen.

Rist mandelflakene i en tørr panne til de blir gyllenbrune og dryss dem over toppen.

Oppskriften på multedesserten du ser i bakgrunnen, kommer du til hvis du klikker her.

Kos deg med festdesserten!

 

Eple- og svisketerte

$
0
0

Til alle som er skeptiske til å bruke svisker i en kake: prøv denne og du vil garantert skifte mening! De søte sviskene og de friske eplene er en super kombinasjon!

Istedenfor å bruke en paiform, kjevler jeg her ut tertebunnen rett på bakepapiret og bretter tertekantene innover fyllet. Jeg synes det ser riktig så lekkert ut.  Det gir det hele dessuten et litt mer rusitkk preg, og det er jo jeg glad i.

Når jeg skjærer eplene, deler jeg dem først i to og fjerner kjernehuset. Så skjerer jeg dem i skiver og plasserer skivene i samme rekkefølge som de lå på eplet.

Lekkert, ikke sant?

Dette trenger du for å bake en eple- og svisketerte

Tertebunn
100 g kaldt smør
200 g hvetemel
100 g melis
2 eggeplommer
ev. 1-2 ss vann
1 eggehvite til pensling

Sviskefyll
250 g svisker
75 g sukker
2 dl vann
1 vaniljestang
1 tepose Earl Grey eller English Breakfast

Eplefyll
3–4 epler
2 ss hvitt sukker
2 ss brunt sukker

1 ss maisenna

Til servering
3 dl kremfløte

Start med sviskefyllet. Del sviskene i 3 og ha dem i en bolle. Del vaniljestangen i 2 på langs og skrap ut frøene. Ha både frø og stang i en kasserolle sammen med sukker og vann og kok opp. La det koke til sukkeret er oppløst. Ta kasserollen av varmen og ha i teposen. La teen trekke i 5 minutter før du heller væsken over sviskene og lar dem stå slik i 1­2 timer. Det kan også stå over natten.

Ha smør, mel og melis til tertebunnen i en food processor og kjør knivene rundt til smøret er helt smuldret opp. Ha i eggeplommene og kjør knivene akkurat lenge nok til at eggene er arbeidet inn. Ha i eventuelt litt vann for at det samler seg sammen til en deig. Ta den opp og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 1 time.

Det kan være litt vanskelig å kjevle ut tertedeigen rett på kjøkkenbenken, så det er et godt tips å kjevle den mellom to lag med plastfolie, strødd med litt hvetemel.

Kjevle den ut til du får en sirkel på ca. 30 cm i diameter. Snu leiven innimellom og forsikre deg om at den ikke sitter fast. Strø eventuelt på litt mer mel. Legg deigen over på en bakepapirkledd stekeplate.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Hell av væsken på sviskene før du fordeler dem på tertedeigen, men la det være en kant på ca. 5 cm som du ikke har fyll på. Del eplene i 2 og fjern kjernehusene før du skjærer hver halve i tynne skiver, Plasser eplene over sviskefyllet. Bland sammen de to sukkertypene og maisennaen og dryss over.

Brett opp tertekanten slik at den går opp over fyllet. Pensle det med en lett sammenvispet eggehvite.

Stek terten på nederste rille i 20 minutter. Skru så ned varmen til 180 grader og stek videre i 20–25 minutter til den har fått gyllenbrune kanter og ser ferdigstekt ut.

Server terten lunken med pisket krem til. Nam!

 

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Sunsweet svisker. 

Deilig sitronterte med marengs

$
0
0

Godt, godt, godt, godt, godt, godt, godt………..

Det er egentlig det eneste som trengs å bli sagt om denne kaken! Syrlig sitronfyll og søt marengs på toppen. Hvilken herlig kombinasjon!

Det å kjevle ut en tertedeig, kan tidvis være litt strevsomt, spør du meg. Nå har jeg imidlertid lært meg at jeg jeg må ha litt mer tålmodighet når jeg skal kjevle ut deigen – etter at den har hvilt i kjøleskapet – enn jeg tidligere har hatt. Deigen kan gjerne ligge ute i romtemperatur opp mot en time igjen før du starter med utkjevlingen. Og da går den så utrolig mye lettere. Jeg synes fremdeles det er lettest å kjevle den ut mellom to lag med plastfolie som jeg drysser med litt hvetemel, men det er ikke nødvendig. Jeg skjønner det nå.

Denne oppskriften har jeg fra Lars Erik Underthun, som eier og driver Feinchmecker.

Dette trenger du for å bake 1 sitronterte med marengslokk

Tertebunn
135 g kaldt smør
200 g hvetemel
70 g melis
½-1 egg

Sitronfyll
saft og skall av 2 sitroner
5 store egg
150 g sukker, helst finkornet
1 1/3  dl fløte

Marengs
300 g sukker
2/3 dl vann
5 eggehviter

Start med tertebunnen. Del smøret i terninger før du har det i en food processor sammen med hvetemelet og melisen og kjører knivene rundt til det blir helt smulete. Pisk egget lett sammen og tilsett ca. halvparten av det. Bruk pulsknappen på food processoren og kjør knivene rundt akkurat nok til at det samler seg. Det er mulig du må tilsestte bitte litt mer egg for at deigen skal bli passe fast. Det er den når du greier å samle den sammen til en deig.

Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 1 time. Den kan godt ligge over natta.

Dryss et tynt lag med hvetemel enten rett på bakebenken eller på et lag med plast (se litt lenger opp i saken) og kjevle ut paideigen til den passer paiforma di. Paiforma jeg bruker her, er 24 cm i diameter. Smør den først før du løfter opp paideigen – med hjelp av kjevlet – opp i paiforma. Klem den godt inn i kantene. Sett hele forma i kjøleskapet i 1 time.

Sett stekeovnen på 180 grader.

Bruk en gaffel til å stikke små hull i paibunne. Dekk bunnen med aluminiumsfolie og fyll hele forma med grovt sjøsalt. (Det var et triks jeg lærte av Mr. Unterthun.) Salt er mye tyngre enn tørkede erter, og holder derfor bunnen bedre ned på plass under forstekingen.

Forstek paibunnen i 25 minutter. Ta ut saltet – som du kan gjemme til neste gang du skal forsteke en paibunn – og aluminiumsfolien.

Skru ned varmen i stekeovnen til 140 grader.

Mens bunnen steker, lager du fyllet. Vask sitronenen godt før du river det gule av skallet, med den fineste siden av rivjernet ditt, før du deler sitronene og klemmer ut saften. Pisk sammen alle ingrediensene til fyllet i en bolle før du heller det over i det forstekte skallet. Du må piske lenge nok til at eggene er helt utpisket – hvis det er noe som heter det. Du skjønner hva jeg mener når jeg sier at det ikke må være noen tråder igjen i eggene. Det er dessuten en fordel å bruke et helt finkornet sukker slik at det løser seg opp med en gang. Har du ikke det, kan det lønne seg å lage fyllet litt før bunnen er ferdigstekt, slik at det får stå en stund før det stekes. Da rekker sukkeret å bli oppløst og du slipper å få sukkerkorn i det ferdige fyllet ditt.

Sett paien på et stekebrett på nederste rille i stekeovnen og stek den i ca. 1 time og 10 minutter. Fyllet kan være litt «voblete» når du rister lett på bunnen, men må være forholdsvis stivnet.

Ta ut paien og la den avkjøles på en bakerist. Sett den gjerne i kjøleskapet til neste dag.

Så er det klart for den supergode marengsen!

Ha sukker og vann i en kasserolle og kok opp. La det koke til det kommer opp i 115 grader. Ikke rør, bare la det koke.

Mens sukkerlaken blir varm nok, har du eggehvitene i en gullende ren miksebolle og pisker dem hvite og luftige. Når de begynner å tykne, og sukkerlaken er ferdig, heller du sukkerlaken rett i eggehvitene i en tynn stråle mens mikseren pisker. Pisk til du får en blank og fast marengs.

Nå kan du enten plassere marengsen rett på sitronfyllet med en skje eller du kan ha den over i en sprøytepose og så sprøyte den på plass. Her er det rikelig med marengs, så det er bare å kjøre på.

Har du en skibrenner eller creme brulee-brenner, er det fint å bruke den for å svi av litt på toppene av marengsen. Du kan også bruke grillelementet på stekeovnen. Da må du passe godt på, for det kan fort bli litt brent på toppen.

Med denne kaken er du klar for hvilken som helst fest!

Rosa pikekyss

$
0
0

Jeg blir nesten ustyrtelig når det kommer pikekyss på bordet. «Bare én til» blir mantraet som setter seg i pannebrasken. De er jo så søte og små at de forsvinner nesten av seg selv så snart de kommer inn i munnen.

Det som er viktig når du lager pikekyss, er å bruke lav steketemperatur slik at de lekre kyssene tørker uten å få særlig mye farge. Noen liker pikekyssene sine helt sprø hele veien gjennom. Jeg synes de er aller best når de fremdeles er litt seige i midten. Her får du bare prøve deg fram for å finne din favorittversjon.

Dette trenger du til å lage 60-70 små rosa pikekyss
4 eggehviter
200 g helt finkornet sukker
1 ts vineddik eller annen eddik
1/6 ts rød konditorgele

Sett stekeovnen på 100 varmluft. Kle 3 eller 4 stekebrett med bakepapir.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til hvitene begynner å tykne. Tilsett sukkeret litt etter litt mens du hele tiden pisker. Når alt sukkeret er pisket inn, har du i eddiken og konditorgeleen. Pisk videre i i ca. 5 minutter til eggehvitene har blitt blanke og glatte og sukkeret er oppløst.

Fordel marengsen enten med teskjeer utover stekeplatene, eller ha den i en sprøytepose før du fordeler den.

Skru ned varmen til 80 grader og sett inn stekebrettene. Stek pikekyssene i ca. 2 timer. Ikke åpne stekeovnsdøra før det har gått minst 1 1/2 time. Da kan du sjekke om de er sprø eller ikke. Når de har blitt passe sprø, skrur du av varmen og lar stekebrettene stå inne i stekeovnen til den har blitt kald.

Pikekyssene holder seg i en lufttett beholder. De kan også fryses.

Godt og lekkert!

Viewing all 390 articles
Browse latest View live