Quantcast
Channel: Kaker – Fru Timian
Viewing all 390 articles
Browse latest View live

Firkløverkake med gul krem

$
0
0

Dette er en aldeles smashing god kake! Her snakker vi suksesskake med firkløverglasur på toppen! Det kan jo ikke bli noe annet enn full suksess! Jeg bruker min gode, gamle suksesskakeoppskrift, men jeg tilsetter litt mer maisenna i den sånn at jeg er sikker på at den er stabil nok til å få sjokoladeglasuren på toppen.

Dette er den perfekte kaken å lage når man bare har lyst til å kose seg i helgen, når man skal ha syforeningsmøte og når det skal være fest. Èn av de tingene jeg liker v eldig godt med både denne firkløverkaken og vanlig suksesskake, er at du kan lage den fiks ferdig og putte den i fryseren eller du kan la den stå i kjøpeskapet iallfall to dager før servering. Så slipper du stress hvis du skal ha selskap. Og så liker jeg jo, selvfølgelig aller best, at nesten alle elsker denne kaken!

Jeg bruker bare å putte denne kaken i kategorien: «Farlig god» Ha ha ha!

PS! Når jeg skriver smør i oppskriften, så mener jeg meierismør og ikke margarin.

Firkløverkake med gul krem

Nøttebunnen
200 g hasselnøtter
50 g mørk sjokolade
5 eggehviter
200 g melis

Den gule kremen
175 g kjøleskapskaldt smør
5 eggeplommer
1 ¾ dl Hmelk
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
25 g maisenna

Firkløverglasuren
0,6 dl fløte
25 g smør
200 g firkløver

Pynten
25 g firkløver
25 g hasselnøtter
en liten klype flaksalt

Sett stekeovnen på 160 grader varmluft og smør en rundform på 24 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen.

Ha nøttene i en matprosessor og kjør til de blir helt smulete. Du kan også bruke en mandelkvern til dette. Grovhakk sjokoladen.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk eggehvitene til de begynner å forme hvite topper. Tilsett melisen litt etter litt og pisk til du får en luftig og blank marengs. Hell i de malte nøttene og den hakkede sjokoladen og vend det inn med en slikkepott.

Hell røren over i kakeformen og stek den i 45–50 minutter på nederste rille. Kaken skal ha en fast overflate når den er ferdig. Avkjøl kaken på en bakerist. Vent til kaken er nesten helt avkjølt før du tar av kakeringen.

Mens kaken steker, kan du gjerne lage den gule kremen, så rekker den å bli avkjølt også.

Del smøret i terninger og sett til side. Ha resten av ingrediensene i en kjele og la det koke opp under konstant omrøring. La det koke i 30-50 sekunder, til det blir en tykk grøt. Ta kjelen av varmen og rør inn smørterningene, litt om gangen, mens du rører kraftig med en visp. Noen ganger kan det se ut som om massen holder på å skjære seg, men da er det bare å koble til all håndmakt som du har og vispe i vei, så blir det fin krem til slutt.

Ha den over i en kald bolle, legg over plastfolie og sett det i kjøleskapet til avkjøling.

Når både kakebunnen og den gule kremen er avkjølt, fordeler du den gule kremen jevnt utover nøttebunnen. Sett så kakebunnen i fryseren i 30-40 minutter slik at kremen blir enda litt hardere. Da er det letter å fordele utover firkløverglasuren.

Ha fløten og smøret til glasuren i en kjele og la det koke opp. Hakk opp firkløveren. Ta kjelen av varmen og rør inn sjokoladen.

Ta kaken ut av fryseren og legg den forsiktig over på et serveringsfat. Hell over sjokoladeglasuren. La den gjerne renne litt nedover på sidene enkelte steder, sånn at vi ser det gule fyllet noen steder og sjokoladen andre steder.

Hakk opp resten av sjokoladen og hasselnøttene og dryss dem over kaken. Knus bitte litt flaksalt mellom fingertuppene og dryss det over kaken.

Da er det klart for full kos! God bakst!

 

 


Gresskarpai

$
0
0

Åh! Gresskarpai er kjempegodt og helt perfekt å lage nå på høsten når butikkene flommer over av gresskar! Her har jeg brukt helt vanlig gresskar, som du bruker hvis du lager gresskarlykter. Da kaver du ut så mye kjøtt av gresskaret som du greier mens du skjærer ut og lager skumle fjes.

Jeg tenker at det er definitivt verdt å kjøpe inn et eget gresskar bare for å lage gresskarpai selv om du ikke har planer om å lage gresskarlykter. Hvis du bare skal bruke gresskaret til mat, kan du fint lage både denne gresskarpaien og en gresskarsuppe av et gresskar.

Gresskarpai

Bunn
175 g hvetemel + litt til utkjevling
½ ts salt
125 g kaldt smør
2–4 ss kaldt vann

Fyll
ca. 600 g gresskarkjøtt
50 g mykt brunt sukker
1 ts kanel
1 ts malt ingefær
½ ts salt
¼ ts muskatnøtt
1 boks, 397 g, søt, kondensert melk
3 egg

pisket krem og litt honning til servering

Ha hvetemelet og saltet i en food processor. Del smøret i små terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Ha i halvparten av vannet og kjør knivene rundt. Har du en pulsknapp, bruker du den. For å få en paideig som ikke krymper når den stekes, gjelder det nemlig å arbeide minst mulig med den, så kjør knivene så lite som mulig etter av vannet er tilsatt. Ha i nok vann til at du greier å samle deigen til en klump.

Ta ut deigen, klapp den sammen til en flat sirkel og pakk den i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Hvis deigen ligger i kjøleskapet lengre enn 30 minutter, rekker den å bli så hard at det er lurt å ta den ut ca. 10 minutter før du starter å kjevle den.

Smør en paiform med olje eller formfett. Bruk gjerne en form med løs bunn slik at du kan ta ut paien når den er stekt.

Dryss et tynt lag med hvetemel på et bakepapir og legg på paideigen. Dryss et tynt lag med hvetemel over og legg et bakepapir over. Kjevle ut deigen til den blir stor nok til å dekke paiforma og helt over kanten. Snu og vend på bakepapiret og deigen innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast.

Fjern bakepapiret på den ene siden og legg bunnen over i forma, med bakepapiret opp. Løft på deigen og papiret og sikre deg at den går helt ned i kantene. Fjern bakepapiret.

Sett paibunnen i kjøleskapet mens du gjør klart resten.

Sett stekeovnen på 190 grader.

Skjær gresskarkjøttet i mindre biter og damp det mørt i en dampkjele eller kok det i vann. Hvor lang tid det tar, avhenger av hvor store biter du har. Kaver du ut kjøttet, er bitene små, og blir fort ferdig, mens jeg liker å ha litt større biter dersom jeg kutter hele gresskar for bare å lage dette. Gresskarkjøttet koker fort i stykker, så har du mulighet, er det best å dampe kjøttet. Sjekk med en kakepinne for å se om kjøttet er mørt.

Ha det kokte gresskarkjøttet i en matprosessor sammen med resten av ingrediensene til fyllet og kjør knivene rundt til alt er godt blandet. Hell fyllet oppi det avkjølte paiskallet og sett paien i stekeovnen. Stekes i ca. 45 minutter til den har fått en fast topp. La paien avkjøles på en bakerist.

Du kan gjerne lage den dagen før servering.

 

Rømmevafler

$
0
0

Det er ikke mye som er mer norskt enn en vaffelplate med godt syltetøy! Å! Det er så utrolig godt! Jeg så plutselig at jeg ikke hadde noen oppskrift på klassiske rømmevafler her på bloggen, så det måtte jeg i grunn gjøre noe med.

Når jeg lager vaffelrøre bruker jeg bestandig å se gjennom kjøleskapet for å se om det står rømme, melk, smør, kulturmelk eller kanskje yoghurt som bør brukes opp på grunn av dato, så føl deg helt fri til å gjøre dine egne varianter av disse rømmevaflene.

Det er én ting jeg synes er skikkelig viktig når man serverer vafler: Og det er at syltetøyet man serverer til er godt! Så rør sammen noen bær eller kjøp et godt syltetøy i butikken som du serverer til!

Har du en pose frosne bringebær liggende i fryseren, lader du dette kjempegode bringebærsyltetøyet på 1-2-3!

Rømmevafler

til 4 personer

50 g smør + litt til steking
3 egg
3 dl rømme, lettrømme eller seterrømme
1 dl vann
50 g sukker
200 g hvetemel
1/4 ts salt
1 ts bakepulver

Smelt smøret og sett til side.

Pisk lett sammen eggene og rømmen i en bolle. Ha i alt det tørre og pisk det sammen til du har en klumpfri røre. Hell i det smeltede smøre og rør det inn.

Har du tid, er det fint om du lar vaffelrøren stå på benken og svelle i 30 minutter før du starter stekingen.

Jeg bruker å bruke litt smør i vaffeljernet når jeg steker vaflene. Hell i røren og stek til de bli gyllenbrune.

Kos deg!

 

 

Gule bomber

$
0
0

Det måtte jo komme! En liten variant av de kjempepopulære små suksesskakene som jeg vet det er så mange av dere som elsker. I denne varianten har jeg kuttet ut det øverste laget med mandelbunn, eller topp da som det jo egentlig blir, så her er det mandelbunn og gul krem med smeltet sjokolade på toppen. Og ettersom det straks er jul, har jeg freshet dem opp med litt gullstrøssel også. Det kjøpte jeg i en fancy pancy delikatessebutikk. Du kan selvfølgelig pent hoppe over glitteret!

Kakene holder seg fint i kjøleskap i mange dager, og de er også veldig fine å fryse ned. De tiner fort igjen. Ta dem gjerne ut av kjøleskapet en stund før servering sånn at den gule kremen rekker å bli romtemperert før du spiser. Da blir den ekstra god!

Har du en mandelkvern, du vet den gamle gode versjonen der du står og sveiver rundt, så bruk den til mandelbunnen. Da blir det bedre hold i massen.

Gule bomber

 45-50 små suksessterter

Mandelbunnen
225 mandler
3 eggehviter
150 g sukker

Den gule kremen
200 g kjøleskapskaldt smør
6 eggeplommer
1 ¼ dl fløte
1 dl H-melk
1 ts vaniljesukker
150 g sukker
25 g maisenna

Smeltet sjokolade
50 g mørk sjokolade

Start med den gule kremen, så rekker den å avkjøles mens du lager bunnene.

Del smøret i terninger og sett til side. Ha resten av ingrediensene i en kjele og kok opp under stadig omrøring. La massen koke i 40-60 sekunder, til det blir tykt. Ta kjelen av varmen og rør inn det kaldet smøret, litt etter litt, til det er helt rørt inn. For å være sikker på at det ikke blir med noen små rester av egg i den ferdige kremen, bruker jeg å ha kremen gjennom en sil så snart den er ferdigkokt. Legg plastfolie over bollen, helt ned til kremen og sett kremen i kjøleskapet.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle 2 stekebrett med bakepapir.

Mal mandlene, enten med en mandelkvern eller i en matprosessor.

Ha eggehvitene i en helt ren miksebolle og pisk til de blir hvite og begynner å forme seg i topper. Tilsett sukkeret i en stråle mens vispene går rundt. Pisk til du får en helt blank og luftig marengs. Rør så inn mandlene.

Fest en glatt sprøytetupp som har ca. 1 ½ cm i diameter i en sprøytepose og ha i mandlmassen. Sprøyt små kaker som er 4 ½ cm i diameter.

Så lenge som du bruker varmluft kan du steke begge brettene samtidig, men sjekk om du eventuelt må bytte plassering på brettene halvveis, dersom stekeovnen steker litt ujevnt.

Stek kakene i 11-13 minutter, til de begynner å bli litt brune rundt kantene. Ta ut brettene og la kakene ligge i ro i noen minutter, slik at de stivner, før du forsiktig legger dem over på et bakebrett.

Når både kakene og den gule kremen er avkjølt, er det klart for å sette dem sammen. Ha den gule kremen i en sprøytepose med samme tupp som den du bruke til kakene. Fordel kremen på kakene. Har du ikke en egnet sprøytetupp, går det helt fint å fordele den gule kremen med to teskjeer også.

Smelt sjokoladen og ha den i en liten sprøytepose og fordel sjokoladen over kakene. Dryss eventuelt over litt gulldryss.

Kos deg!

 

Ostekake med jordbærsaus

$
0
0

Okay, folkens! Jeg har fått meg en ny ostekakefavoritt! En ustekt ostekake, av alle ting. Jeg som bestandig har vært svoren tilhenger av stekte ostekaker! Dette må ikke tolkes dit hen at jeg ikke liker de stekte versjonene, for jeg har fremdeles et særdeles godt øye til dem – bare så det er sagt! Ha ha ha!

Selv om dagens ostekake ikke blir stekt, inneholder den verken gelepulver eller gelatin, bare rause mengde med kremost, kremfløte og litt seterrømme. Og det gir en helt fløyelsmyk og lett konsistens. Yummy!

Lag helst kaken dagen før du skal servere den, så får den stå i kjøleskapet over natten. Du kan også lage den på morgenen hvis du skal servere den på kvelden.

Gled deg!

Ostekake med jordbærsaus

til en rundform på 22 cm

Kjeksbunnen
125 g smør
250 g Digestivekjeks
75 g mykt, brunt sukker

Ostekremen
3 dl kremfløte
700 g helfet, naturell kremost
75 g seterrømme
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
1-2 skviser sitronsaft

Jordbærsausen
400 g jordbær, bruk gjerne frosne som du tiner
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
15 g potetmel
3 ss vann

Legg bakepapir i bunnen på en rundform på 22 cm i diameter.

Smelt smøret til bunnen. Ha kjeksene og sukkeret i en matprosessor og kjør knivene til kjeksene blir helt smulete eller knus kjeksene med et kjevle eller tilsvarende i en pose og bland inn sukkeret. Rør inn det smeltede smøret før du heller det i rundformen. Fordel kjekssmulene i bunnen og oppover veggene. Bruk en skje el. til å presse massen flat.

Sett formen i fryseren mens du lager ferdig ostefyllet.

Pisk kremfløten til den blir lett og luftig. Hell den over i en annen bolle før du har kremosten, seterrømmen, sukkeret og vaniljesukkeret i miksebollen og pisker til denne massen også blir luftig. Det tar litt lengre tid enn med kremfløten. Når begge kremene er ferdig, blander du dem sammen. Jeg bruker bare en slikkepott når jeg rører dem sammen. Smak til med sitronsaften.

Ta formen ut av fryseren og hell ostekremen over kjeksbunnen. Sett den i kjøleskapet over natten eller i minst 6 timer.

Jeg synes det er bedre å bruke frosne bær, som jeg tiner, enn å bruke ferske jordbær som ikke er i sesong. Ha de tinte bærene i en kasserolle sammen med sukkeret og vaniljesukkeret og kok opp. La det småkoke i 5-6 minutter.

Rør sammen potetmel og vann og tilsett i syltetøyet under omrøring. La den koke opp igjen før du tar den av varmen. La den avkjøles.

Før en fileteringskniv, eller annen tynn og fleksibel kniv, mellom rundformen og kaken for å løsne kaken før du forsiktig tar den over på et kakefat. Hell over jordbærsausen og server!

Kos deg!

 

Sjokoladelangpanne med knallgod glasur og masse strøssel

$
0
0

Jippi! En ny sjokoladelangpanne! Det må vi jo ha, ikke sant? Det blir aldri for mange oppskrifter på det!

Dette er en superenkel oppskrift hvor du bruker cirka 30 sekunder på å røre sammen ingrediensene til kaken – og du trenger ikke å finne fram miksmaster, en bolle og en visp er alt du trenger. Og husker du å ha bakepapir langpannen før du heller i røren, er du da bare 27 minutter unna denne supersaftige langpannekaken.

Dette er en ganske mørk sjokoladekake, men glasuren er til gjengjeld veldig mild og rund i smaken, så de utjevner seg til sammen Vil du ha en mildere kake, kan du halvere kakaomengden i kakebunnen. Da jeg skulle pynte denne kaken gikk jeg ganske så bananas med strøsselflaskene. Det trengs altså ikke så mange runde kuler på toppen av kaken for at den skal smake bra, men den blir litt ekstra festlig med alle fargene på!

Sjokoladelangpanne med kremost- og sjokoladeglasur og masse strøssel

til en liten langpanne, ca. 30 x 24 cm

Sjokoladekaken
450 g hvetemel
350 g sukker
125 g bakekakao
2 ts vaniljesukker
1 ts salt
2 ts natron
2 ss hvitvinseddik
1 3/4 dl solsikkeolje eller en annen nøytral olje
4 1/2 dl vann

Kremost- og sjokoladeglasur
400 g romtemperert naturell kremost
150 g melis
25 g bakekakao
1-2 ts sitronsaft
strøssel etter eget ønske

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft og kle en liten langpanne med bakepapir.

Ha alle de tørre ingrediensene til kaken i en bolle. Bruk vispen til å fjerne eventuelle klumper i melet og kakaoen. Ha i all væsken og rør det kjapt sammen.

Hell røren over i langpannen og sett formen i stekeovnen. Stek kaken i 26-30 minutter. Stikk en kakepinne midt i kaken for å sjekke om den er gjennomstekt. Kommer pinnen tørr ut, er kaken ferdig. La kaken avkjøles på en kakerist.

Når kaken er avkjølt, er det klart for glasur. Ha alle ingrediensene i en bolle og rør det sammen, enten for hånd eller pisk det sammen med en kjøkkenmaskin. Rør til du har en glatt glasur uten klumper. Fordel den utover kaken og dryss over ønsket strøssel.

Kaken holder seg saftig og god i flere dager. Den er også fin å fryse ned.

 

Red velvet-kake med mascarponekrem

$
0
0

Hipp hurra for alle flike følgere der ute som gir meg inspirasjon til å prøve nye ting! I bakegruppen som jeg har på Facebook – ja, Fru Timian har en egen bakegruppe på Facebook! – la en av medlemmene ut bilde av en superlekker red velvet cake her om dagen. Hun skrev hun hadde brukt kakeoppskriften min og at pynkteinspirasjonen var fra Instagram. Jeg har også sett mange andre på Instagram som har pyntet kakene sine som dette, men det var altså kakebildet som Marit Brinch la ut som skulle til for at jeg også testet den ut, så tusen takk til henne!

Jeg har brukt min gamle oppskrift på red velvet cake, men har gjort noen endringer på glasuren, for i originalen bruker jeg kremost og kremfløte, mens jeg i denne versjonen bruker kremost og mascarpone i tillegg til litt smør. Og melis og sitronsaft. Og det synes iallfall jeg blir skikkelig godt! (Om du ikke får tak i mascarpone, bruker du tilsvarende mengde med kremost)

For å gi ekstra smak til kaken, smører jeg på et lag med godt bringebærsyltetøy mellom alle lagene. Da blir kaken både ekstra smakfull og ekstra saftig.

Dette er enherlig  enkel kake å bake, så god bakst!

Red velvet-kake med bringebærsyltetøy og mascarponekrem

Kakebunnene
100 g romtemperert smør
300 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 store egg
250 g hvetemel
15 g kakaopulver
1 ts bakepulver
½ ts natron
2 ½ dl skummet kulturmelk
¼-½ ts rød konditorgele (konsentrert farge)

Glasuren og fyllet
50 g romtemperert smør
200 g romtemperert naturell kremost
250 g romtemperert mascarpone
175 g melis
2-3 ts sitronsaft
ca. 3 dl godt bringebærsyltetøy

Pynten
4-5 jordbær
125 g bringebær
100 g blåbær
her har jeg også brukt noen gullflak (kan definitivt utelates)

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft. Smør to kakeformer på 22 cm i diameter og dekk bunnene med bakepapir.

Pisk smør, sukker og vaniljesukker til det blir luftig og hvitt. Det tar 5-6 minutter. Tilsett eggene ett og ett og visp dem godt inn. Skrap ned langs sidene innimellom slik at alt blir med i vispingen. Bland sammen hvetemel, kakaopulver, bakepulver og natron i en bolle. Rør rundt med en ballongvisp eller sikt det gjennom en sil for å fjerne alle klumper.

Rør sammen kulturmelken og konditorgeleen. Tilsett væsken og melblandingen vekselvis mens mikseren går. Du må prøve deg litt fram for å finne eksakt mengde på fargen.

Fordel røra i de to kakeformene og stek i 25-30 minutter. Sjekk om bunnene er stekt ved å stikke en tynn kakepinne eller lignende i midten av bunnen. Kommer pinnen tørr ut, er bunnen ferdig. La bunnene avkjøles på rist.

Når jeg skal dele opp kakebunner, som blir ganske tynne, bruker jeg å legge dem i fryseboksen en liten stund først, sånn at de begynner å bli litt harde. Da er det lettere å dele opp. Begge bunnene skal deles opp slik at det blir fire bunner totalt.

Ha smøret, kremosten og mascarponen til glasuren i en miksebolle og pisk det sammen til det er helt klumpfritt.

Ha i melisen og pisk på lav hastighet i 30 sekunder. Skru opp tempoet og pisk på full fart i 2 minutter. Ha i sitronsaften og rør den inn. Ha glasuren over i en sprøytepose. Har du en jevn tupp uten mønster med diameter på rundt 1 ½ cm har du den i først. Hvis ikke kan du bare klippe et tilsvarende stort hull.

Legg en kakebunn på kakefatet og fordel utover 1/3 av bringebærsyltetøyet. Så plasserer du små dutter av glasuren på hele kakebunnen. Legg over neste bunn og gjenta til du kommer på toppen. Der pynter du med bær i tillegg til glasuren.

 

Glutenfri gulrotkake

$
0
0

Er du på utkikk etter en saftig og god kake som du kan servere også til de som ikke kan spise gluten? Da må du sjekke ut oppskriften på denne saftige gulrotkaken! Jeg synes iallfall at denne er kjempegod! Jeg elsker jo gulrotkake, og jeg er verdens største fan av kremostglasur. Her kjører jeg på med glasur både på toppen og inni kaka, så dette er og blir en stor favoritt hos meg!

Det kommer stadig spørsmål om jeg har noen gode, glutenfrie kakeoppskrifter, så denne kan gjerne lagres under glutenfrie favoritter.

Klikk deg inn her for en glutenfri langpannesjokoladekake!

God bakst!

Glutenfri gulrotkake med kremostglasur 

Kakebunn
4 egg
300 g sukker
1 ts vaniljesukker
4 gulrøtter (275 g ferdig skrellet)
50 g valnøtter
1 ss fiberhusk
200 g glutenfri fin kakemiks (jeg bruker Toro)
1 ½ ts bakepulver
2 ts kanel
1 ts salt
1 ½ dl nøytral olje

Kremostglasur
200 g romtemperert naturell kremost
100 g romtemperert smør
300 g melis
1 ts vaniljesukker
1 ts sitronsaft
50 g valnøtter
litt mørk sjokolade

Sett stekeovnen på 175 grader over- og undervarme og smør en rundform på 24 cm i diameter.

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til eggedosis. Skrell og riv gulrøttene og grovhakk valnøttene og ha i både dem og resten av ingrediensene i eggedosisen. Bruk en slikkepott til å blande det hele godt sammen. Hell det over i rundformen. Stek kaken på nederste rille i ca. 55 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er gjennomstekt.

Avkjøl kaken før du deler den i to.

Pisk sammen kremost og smør. Ha i melis og vaniljesukker og pisk kraftig til det blir luftig. Smak til med sitronsaften. Fordel halvparten over bunnen. Legg over den andre delen og fordel glasuren på toppen.

Grovhakk valnøttene og sjokoladen og dryss over.

 


Store sjokoladecookies

$
0
0

Aldri før har jeg lagd større cookies enn dette! De er jo helt enormt store! Og de er kjempegode!

Oppskriften er nærmest en ren kopi av en oppskrift jeg fant i BBC Good Food. De så så fristende ut at jeg bare måtte teste dem ut.

Det er to triks i denne oppskriften som jeg ikke har prøvd før når jeg lager cookies, og det ene er å brune smøret som skal i deigen og så skal du ta ut stekebrettene og kakke dem to ganger midt under stekingen, for at de skal bli flate.

Denne deigen er genial å fryse ned også! Da ruller du den ut til kuler først før du legger dem i fryseren. På den måte kan du få deg nystekte cookies akkurat når du vil. Beregn litt lengre steketid hvis du tar deigen rett fra fryseren.

Store sjokoladecookies

12 cookies

125 g smør
200 g mykt brunt sukker
100 g brunt demerarasukker (det er løst sukker)
1 ts vaniljesukker
200 g hvetemel
1 ½ ts flaksalt
1 ts bakepulver
¼ natron
2 egg
2 eggeplommer
200 g mørk sjokolade

Smelt smøret i en kjele. Når det har smeltet, lar du det koke videre til det blir gyllenbrunt. Følg med sånn at det ikke blir brent. Hell smøret over i en bolle – la eventuelt bunnfall være igjen i kjelen – og avkjøl smøret noe.

Ha i de tre ulike sukkertypene og rør dem inn. Ha i eggene og eggplommene og rør dem inn. Bland sammen resten av de tørre ingrediensene (bruke bare 1 ts av flaksaltet nå!) før du har dem i bollen og blander dem inn.

Grovhakk sjokoladen og rør den inn. Sett bollen i kjøleskapet i de kommende 3-4 timene til du har fått en fast masse.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Del cookiedeigen i 12 like store deler og rull dem ut til kuler. Fordel dem på de to stekebrettene. De flyter ut mye, så det må være stor plass rundt hver kjeks.

Stek kjeksene i 10 minutter. Ta ut ett og ett brett, kakk brettet på benken en gang eller to og dryss over resten av saltet (fordelt på de to stekebrettene). Sett brettene tilbake i stekeovnen og stek videre i 3 minutter. Ta ut igjen og kakk i benken en gang til. Stek til slutt i 3 minutter til.

La cookisene ligge i ro på stekebrettet i noen minutter før du forsiktig løfter dem over på en bakerist.

 

Suksesskake i fire lag med sjokoladeglasur på toppen

$
0
0

Dette blir årets påskekake hos oss! Kan du tenke deg noe bedre: suksesskake i tre lag med herlig sjokoladeglasur og Anthon Berg påskegodterier på toppen? Nam!

Suksesskake, eller gulkake, vet jeg jo er en stor suksess rundt omkring til veldig mange av dere, og du kan klikke deg inn til min tradisjonelle suksesskake her. Årets påskekakevariant er altså med 4 lag. Tynn mandelbunn, gul krem, ny bunn, mer krem, ny bunn, mre krem, enda en bunn og et lag med gul krem før vi topper det hele med en melkesjokolade- og kremostglasur og et godt utvalg fra vår alles elskede Anthon Berg! Det MÅ jo bli knallgodt!

En mandelbunn, som vi bruker i suksesskake,har jo ikke mel i seg og  er derfor vanskelig å dele opp i fine lag, så istedenfor å steke én høy bunn, steker jeg fire tynne bunner. Du får plass til to og to bunner på et stekebrett og steker på varmluft, så du kan steke alle samtidig.

Her er det bare å finne frem bakeutstyret og bake i vei!

Suksesskake i fire lag med sjokoladeglasur

Kakebunnene
225 g mandler
6 eggehviter
225 g melis

Den gule kremen
125 g kjøleskapskaldt smør
6 eggeguler
1 ¼ dl H-melk
125 g sukker
10 g maisenna

Sjokolade- og kremostglasuren
100 g melkesjokolade
75 g romtemperert smør
75 g melis
1 ss kakao
¼ dl fløte
50 g romtemperert kremost

Pynten
1 pk Anthon Berg mandelegg
1 pk Anthon Berg fugleegg
1 pk Anthon Berg marsipanegg med appelsinsmak
1 pk Anthon Berg marsipanegg med nougat

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir. Legg en asjett som har en diameter på 21-22 cm opp ned på bakepapiret og tegn rundt. Tegn to på hvert bakepapir.

Mal mandlene i en matprosessor eller bruk en mandelkvern. Sett det til side. Ha eggehvitene i en helt ren piskebolle og pisk til det begynner å bli hvitt. Så tilsetter du melisen litt etter litt og pisker til du får en blank og glatt marengs. Ha i mandlene og vend dem inn med en slikkepott.

Fordel massen i de fire rundingene du akkurat tegnet opp. Bruk en pallett eller en stekespade til å glatte ut massen etter beste evne.

Stek kakebunnene i 18-20 minutter. De skal begynne å bli gyllenbrune og de skal ha en fast overflate.

Dersom bunnene ble litt hakkete rundt kanten, kan du legge asjetten du akkurat brukte over kakebunnene igjen og skjære til sånn at du får en jevn kant. Det er lettest å gjøre mens bunnene fremdeles er varme og ligger på stekebrettet. La de ligge i ro til avkøling.

Ta smøret ut av kjøleskapet og del det i terninger. Legg det tilbake i kjøleskapet.

Ha eggeplommene i en kasserolle sammen med melken, sukkeret og maisennaen. Pisk det sammen for å fjerne eventueller melklumper. Kok opp mens du rører godt i bunnen hele tiden. Det kan lett sette seg fast. La det koke i 20 sekunder.

Ta kasserollen av varmen og rør inn smørklumpene. Ta noen av gangen og rør dem kraftig inn. Når alle klumpene er rørt inn, er glasuren ferdig og du kan fordele den over mandelbunnen.

Ta smøret til den gule kremen ut av kjøleskapet og del den i små terninger. Ha eggeplommene i en kasserolle sammen med melken, sukkeret og maisennaen. Pisk det sammen for å fjerne eventueller melklumper. Kok opp mens du rører godt i bunnen hele tiden. Det kan lett sette seg fast. La det koke i 20 sekunder.

Ta kasserollen av varmen og rør inn smørklumpene. Ta noen av gangen og rør dem kraftig inn. Når alle klumpene er rørt inn, er glasuren ferdig. Ha kremen gjennom en sil, for å forsikre deg om at det ikke blir med noen små hvite eggkluper.

Legg en av kakebunnene på et serveringsfat og fordel ¼ av den gule kremen utover. Det kan være at du nå tenker at dette blir et veldig tynt lag – det tenkte jeg første gang jeg lagde kaken – men det blir en perfekt mengde når vi får alle lagene oppå hverandre.

Gjenta med resten av lagene. Sett gjerne kaken i fryseboksen i 30 minnutter mens du lager sjokoladeglasuren. Den er lettere å fordele utover når den gule kremen er stiv.

Smelt sjokoladen til sjokoladeglasuren og sett den til side. Ha det romtempererte smøret i mikseren sammen med melisen og pisk til det blir luftig og ganske så lyst i fargen. Sikt inn kakaoen og pisk den inn før du tilslutt har i kremfløten, kremosten og den smeltede sjokoladen og pisker det inn.

Fordel glasuren over kaken før du pynter med ulike påskeegg fra Anthon Berg!

God fornøyelse!

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Haugen-Gruppen.

Cupcakes med kokos og marengsglasur

$
0
0

Jepp! Her kommer det en ny muffinsoppskrift på bloggen! Denne gangen er det muffinsversjonen av denne gode og populære kokoskaken!

Jeg er glad i å lage muffins, eller cupcakes, når det ikke er så mange som skal ha kake (selv om jeg bestandig lager 12 muffins, som er fult muffinsbrett) eller rett og slett når jeg har lyst på noen små godbiter.

Disse muffinsene er lette å lage og de bruker å forsvinne ganske så fort fra serveringsfatet.

I tillegg til å bruke massevis av vanlig kokosmasse på toppen av muffinsene, bruker jeg kokosflak. Det får du kjøpt i en del velassorterte dagligvarebutikker og i helsekostbutikker. Men, det går altså veldig greit å bare bruke vanlig kokosmasse.

I stedenfor å lage en vanlig marengs til glasur på muffinsene, lager jeg en sveitsisk marengs. Da varmer man opp ingrediensene før man pisker marengsen kald og glatt. Det gir en mer stabil marengs, og den passer derfor ekstra godt å ha som glasur på disse cupcakene.

God bakst til deg!

Kokoscupcakes med sveitsisk marengsglasur

til 12 muffins

Muffinsene
150 g romtemperert smør
150 g sukker
200 g hvetemel
½ ts bakepulver
¼ ts natron
1 ts vaniljesukker
2 egg
2 eggeplommer
1 ¼ dl kokosmelk
liten skvis sitron
100 g kokosmasse + litt kokosflak (kan utelates)

Sveitsisk marengs
3 eggehviter
125 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 ss vann

ca. 50 g kokos til strøssel – her har jeg også noen kokosflakes som jeg bruker

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle et muffinsbrett med muffinsformer. Eventuelt sett to former i hverander om du ikke har et muffinsbrett.

Ha smør og sukker i et miksebolle og pisk til det blir luftig og litt hvitere i fargen. Har du en flatpisk på kjøkkenmaskinen er den fin å bruke her.

Bland sammen hvetemel, bakepulver, natron og vaniljesukker i en bolle og egg og eggeplommer i en annen. Ha i eggene og pisk dem inn. Så har du i det tørre og kokosmelken og pisker den inn. Jeg bruker helfet kokosmelk og jeg rister den godt før jeg åpner boksen. Ha i sitronsaften og kokosmassen til slutt.

Fordel røren i muffinsformene og stek muffinsene i ca. 18 minutter Sjekk med en kakepinne for å se om de er gjennomstekte. Kommer pinnen tørr ut, tar du ut brettet. Hvis ikke, lar du dem steke videre i 2 minutter før du sjekker igjen.

Hvelv muffinsene forsiktig ut av brettet og la de avkjøles på en bakerist.

En sveitsisk marengs skiller seg fra en vanlig marengs med at ingrediensene blir varmet opp før det piskes opp til marengs. Oppvarmingen gjør at marengsen blir mer stabil i konsistensen.

Ha alt til marengsen i en stålbolle. Jeg bruker piskebollen til kjøkkenmaskinen. Nå skal du varme opp dette over vannbad. Det betyr at du koker opp litt vann i en kjele og setter bollen oppi kjelen. Bollen skal henge på kanten og ikke nå ned til vannet.

Pisk med en håndvisp mens massen varmes opp til 60 grader. Du trenger ikke å vispe kraftig, bare vær sikker på at massen er i bevegelse hele tiden. Om du ikke har et termometer, kan du sjekke massen med fingrene. Ta litt av massen mellom to fingre og gni dem sammen. Om du nå ikke kjenner noen sukkerkuler mellom fingertuppene, er det klart for pisking.

Bruker du piskebollen hele tiden, fester du den bare til kjøkkenmaskinen og pisker til massen har blitt kald. Det tar 6-7 minutter. Bruker du en annen bolle til oppvarming, heller du massen over i piskebollen og pisker ca. like lenge.

Ha marengsen over i en spøytepose og fordel den over de avkjølte muffinsene. Ha kokosen i en bolle. Dypp cupcakene i kokosen.

 

Kjempegode og lettvinte energibarer

$
0
0

Jeg elsker disse energibarene og det gjør resten av familien også, for de har en tendens til å forsvinne veldig fort fra formen i kjøleskapet! Ja, de forsvinner så fort at det er nok ikke bare trangen til ekstra energi, men også suget etter noe skikkelig godt, som gjør seg. gjeldende. Ha ha ha!

Vi har noen diskusjoner angående de rosinene som jeg bruker, for det er ikke alle i familien som er like begeistret for rosiner, men  de blir godkjent i disse barene!

Barene er skikkelig enkle å lage. De skal ikke stekes, bare litt av innholdet som skal smeltes før alt blandes sammen.

Det er kokosfettet som holder barene sammen, og det blir mykt når det kommer i romtemperatur. Det betyr at barene holder seg best i formen når de oppbevares i kjøleskapet. Etter at formen har stivnet, bruker jeg å ta den ut og dele i passe store biter, legge tilbake i formen igjen og la den stå i kjøleskapet. Så kan alle bare gå dit for å forsyne seg.

Om det er noen av råvarene du mangler, er det lett å bare bytte dem ut med andre, tilsvarende råvarer. Flaksaltet er jeg ganske så streng på! Det gir et helt annet – og mye bedre – smaksbilde når du bruker flaksalt og ikke finsalt til disse, for flaksaltet sprer seg rundt og blir til bittesmå bomber rundt om.

Kjempegode og lettvinte energibarer

formen jeg bruker er på 25 x 21 cm

150 g peanøttsmør
100 g mykt brunt sukker
25 g honning
100 g kokosolje
75 g blandede nøtter – her har jeg brukt cashewnøtter og mandler
75 g solsikkekjerner
150 g havregryn – her har jeg brukt store, men du kan også bruke lettkokte
100 g rosiner
50 g tørkede tranebær
1 ss svarte chiafrø
1 ss hvite chiafrø – du kan også bruke 2 ss svare chiafrø om du ikke har hvite
1 ss linfrø
1 ts flaksalt

Kle formen med plastfolie.

Ha peanøttsmør, brunt sukker, honning og kokosolje i en kjele og smelt det sammen.

Bland alt det andre i en stor bolle før du heller den smeltede massen over. Bland det sammen og hell det over i formen. Klem massen sammen. Jeg bruker å legge et lag med plastfolie over og før jeg klemmer det på plass.

Sett formen i kjøleskapet i noen timer, gjerne over natten.

Ta formen ut og bruk en kvass kniv for å dele det opp i passe store barer. Jeg bruker å først dele en gang på midten langsetter, så i ca. 3 cm tykke staver før jeg legger det hele tilbake i formen og setter den i kjøleskapet igjen.

Energibarene holder i minst en uke – jeg har aldri hatt dem stående lenger, for de bruker å forsvinne fort, fort!

 

Sjokoladeformkake med sjokoladeglasur og Digestivekjeks

$
0
0

Godt plassert under noen melposer (som det er stort sett jeg som bruker hjemme hos oss) bruker det å ligge minst en pakke med Digestivekjeks. Da vet jeg at jeg bestandig har kjeks å bruke som bunn til ostekaker og andre paiaktige kaker hvor jeg ønsker kjeksbunn, og så vet jeg – viktigst av alt! – at jeg bestandig har noe søtt og godt liggende på lur når jeg er skikkelig sugen på et eller annet. Ah! Jeg elsker Digestivekjeks med smør, hvitost og appelsinmarmelade!!! Er det jeg som er gal eller er dette en normal kombo? Ha ha ha!

Og jeg synes at Digestivekjeksene gjør seg skikkelig godt inni denne sjokoladeformkaken også! Det er herlig med litt knasing og en litt annen konsistens inni stykkene.

Jeg har en annen SJOKOLADEFORMKAKE liggende her på bloggen fra før også som ligner ganske så mye på denne, men den har altså ikke disse herlige kjeksene fordelt rundt om 😉

Håper du også kommer til å elske denne sjokoladeformkaken like mye som meg!

Sjokoladeformkake med Digestivekjeks og sjokoladeglasur

Sjokoladekaken
125 g romtemperert smør
150 g mykt brunt sukker
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
200 g hvetemel
50 g bakekakao
½ ts natron
½ ts bakepulver
3 egg
2 dl skummet kulturmelk
5 Digestivekjeks (ca. 65 g)

Sjokoladeglasuren
50 g romtemperert smør
100 g naturell kremost
250 g melis
25 g bakekakao
2 ss sterk, avkjølt kaffe
1 liten skvis sitron
litt mørk sjokolade og kakao til pynt

Sett stekeovnen på 175 grader over- og undervarme og kle en brødform på 1 ½ liter med bakepapir.

Ha smør og og alle tre sukkervarianter i en miksebolle og pisk det hvitt og luftig. Bland sammen alt det tørre i en skål og pisk lett sammen eggene i en annen.

Når smør og sukker er ferdig pisket, har du i eggene, det tørre og den skummede kulturmelken vekselsvis. Først litt av det ene, så neste og neste. Gjenta til alt er pisket inn. Ikke pisk røren mer enn nødvendig. Knus kjeksene grp

Hell røren over i brødformen og fordel den jevnt utover. Stek kaken på nest nederste rille i ca. 1 time og 5 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om kaken er gjennomstekt. Du kan gjerne sjekke først litt før kaken har stekt i 1 time. Mine former er litt korte og brede. Har du langre og smalere former, vil kaken bli ferdigstekt litt fortere. Stikk pinnen midt i kaken. Kommer den tørr ut, er kaken ferdig.

La den stå i formen i 5-10 minutter før du forsiktig hvelver den ut og over på en bakerist. La den avkjøles helt før du lager glasuren. Du kan gjerne lage kaken dagen før servering. Da vil den sette seg fint.

Rør sammen alle ingrediensene til glasurden til du får en klumpfri glasur. Det går fint å gjøre med en slikkepott og fordel den kaken.

Bruk en grønnsaksskreller til å rive litt mørk sjokolade over glasuren. Her har jeg også gitt kaken et lite dryss med bakekakao helt til slutt.

 

Knallgod rabarbrapai med jordbær

$
0
0

Jeg skulle med glede kalt dette verdens beste rabarbrapai, men det kan jeg jo ikke, for det har jeg allerede en rabarbrapai som heter her på bloggen. Ha ha ha! Du kan klikke deg inn til oppskriften på VERDENS BESTE RABARBRAPAI her!

Jeg har testet ut en ny paideig til denne paien, og den ble utrolig bra, det må jeg si. Den er både veldig god i smak og den er god å jobbe med, og det er ikke en selvfølge når det kommer til paideig. Oppskriften på den har jeg fra australske Phoebe Wood, og jeg tror at dette kommer til å bli min nye paideigoppskrift. Så kan den tilpasses til søte paier – som denne  – og salte.

Phoebe skriver at hun bestandig lager paideigen for hånd, for å være sikker på at hun arbeider minst mulig med melet, og for å sikre at det fremdeles er igjen forholdsvis store smørklumper i deigen når hun pakker den inn og legger den i kjøleskapet for å hvile. Hun bruker dessuten litt eplecidereddik i deigen, som skal være med på å ødelegge glutenbindingene i deigen. For, når vi lager en paideig, ønsker vi at glutenet i melet opparbeides så lite som overhode mulig. Altså stikk motsatt fra når vi baker brød og rundstykker.

Rabarbra- og jordbærpai med flettet lokk

Paideigen
1 ts eplecidereddik
ca. ¾ dl iskaldt vann
2 isbiter
250 g kjøleskapskaldt smør
400 g hvetemel
50 g sukker
¼ ts flaksalt

Rabarbra- og jordbærfyllet
750 g rabarbra
250 g sukker
40 g maisenna
200 g kokt jordbærsyltetøy, med minimum 60 % bær
1 egg til pensling
2 ss brunt demerarasukker til strøssel

Bland sammen eplecidereddiken, vannet og isbitene. Er isbitene store, kan du gjerne knuse dem litt først. Del smøret i ca. 2 x 2 cm store terninger.

Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en bolle og ha i smørterningene. Klem dem ut og bland med melet. Du skal ikke arbeide ut alle smørklumpene, men la det være igjen noen som er rundt 1 cm store. Klem dem bare flate.

Ha i halvparten av væsken og arbeid den inn. Tilsett nok væske til at du akkurat greier å arbeide deigen sammen. Den skal fremdeles kjennes litt tørr ut, men du skal greie å klemme den sammen til en ball. Del deigen i to like store deler og pakk dem inn hver for seg i plastfolie. Legg dem i kjøleskapet i minimum 3 timer, gjerne over natten.

Ta ut den ene paideigen og kjevle den ut til den blir stor nok til å dekke paiformen din, inkludert oppover kantene. Jeg bruker å kjevle mellom to to lag med bakepapir eller plastfolie, og bare drysse på litt mel slik at deigen ikke setter seg fast. Da er det også lett å vende deigen. Det bruker iallfall jeg å gjøre.

Smør paiformen din og ha i deigen. Klem den på plass. La deigen gå et stykke over kanten. Sett paiformen tilbake i kjøleskapet og la den stå der i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Del rabarbraen i 1-2 cm store biter og bland sammen med sukkeret og maisennaen. Så blander du inn jorbædsyltetøyet til slutt.

Ta ut den andre paideigen og kjevle den ut på samme måte. Del den i strimler. Her har jeg delt opp noen brede og noen smale, og jeg har også flettet sammen tre smale.

Så tar du ut paibunnen fra kjøleskapet og har i fyllet før du legger på strimlene i et flettemønster. Legg tre remser samme vei, med litt avstand, på midten av formen. Så legger du tre remser tvers over andre veien, og løfter opp annenhver av de du allerede har lagt ned, sånn at det blir flettemønster. Du ser det lett når du begynner. Du kan også øve med noen hyssingstubber først. Når du har lagt de tre første, utvider du med én og én remse på hver sine sider av midten og hver sine veier.

Pisk lett sammen egget og pensle paistrimlene med før du drysser over demerarasukkeret.

Stek paien på 200 grader i 20 minutter. Skru ned varmen til 180 grader og stek videre i 40 minutter.

La paien avkjøles noe før servering.

Server gjerne is til paien! God fornøyelse!

 

Hjemmelaget is med sjokolade og salt karamellsaus

$
0
0

Oh! La la! Denne isen ble altså SÅ god! Her snakker vi snadder på HØYT nivå!

Du trenger ikke ismaskin for å lage isen, og den blir skikkelig luftig og fin – og helt uten iskrystaller! Du trenger en kraftig kjøkkenmaskin for å piske sammen hele røren. Jeg bruker den samme røren til DAIMISKAKE MED EKSTRA MYE DAIM og med den har jeg opplevd noen ganger at noen ikke greier å få røren stiv. Og det skyldes nok rett og slett at de ikke har kraftig nok kjøkkenmaskin. Så, er du i tvil om maskinen din er krafit nok, deler du røren bare i to og pisker i to omganger og rører sammen etterpå. Det funker akkurat like bra.

Det er noe med kombinasjonen søt iskrem, salte nøtter, søt sjokolde og en søt karamellsaus med et herlig hint av salt, som er livsfarlig god! Det blir dagens versjon av 80-tallsfavoritten: vaniljeis dynget full av Non-Stop, peanøtter, og både sjokolade- og karamellsaus! Fy flate så mye jeg spiste det i tenårene.

Du må lage karamellsausen i god tid før du skal lage selve isen, sånn at sausen rekker å bli kald før du blander den inn.

Hjemmelaget is med sjokolade, peanøtter og salt karamellsaus

2 liter ferdig is

Karamellsausen
150 g kjøleskapskaldt meierismør
1 dl vann
275 g sukker
3 dl kremfløte
1 ts flaksalt

Isen
100 g sjokolade – her bruker jeg 50 g lyse- og 50 g mørke sjokoladeknapper
1 boks søt kondensert melk (ikke Vikingmelk)
6 dl kremfløte
5 eggeplommer
100 g salte peanøtter

Del smøret i terninger. Ha vannet og sukkeret til karamellsausen i en tykkbunnet kjele og kok opp. La det småkoke til det blir gyllenbrunt. Du skal ikke røre i blandingen, men du kan eventuelt dreie litt på kasserollen. Pass godt på når det begynner å koke, for det går fort fra lysebrunt til brent.

Ta kasserollen av plata og hell i halvparten av kremfløten mens du visper alt du greier. Dette bruser og koker noe voldsomt. Når kokingen stilner litt, heller du i resten, setter kasserollen tilbake på varmen og lar det koke i 4-5 minutter. Ta kasserollen av varmen igjen og rør inn smøret. Så rører du inn saltet og heller sausen over i en annen bolle. La den avkjøles en liten stund før du setter den inn i kjøleskapet.

Kle en brødform, på 2 liter med plastfolie eller bakepapir.

Hvis du ikke har sjokoladeknapper, som jeg bruker her, hakker du opp sjokoladen. La det gjerne være noen biter som er litt store og noen som er ganske så finhakket. Her bruker jeg halvparten med melkesjokolade og halvparten med 70 % sjokolade.

Når du lager isen, har du den søte, kondenserte melken, kremfløten og eggeplommene i en sto miksebolle og pisker til du får en tykk og god krem. Se tips øverst i saken om du ikke har en stor og kraftig kjøkkenmaskin.

Hell ca. 1/3 av kremen i brødformen. Fordel 1/3 av peanøttene og sjokoladen over og litt av karamellsausen. Jeg bruker ca. halvparten av all karamellsausen i isen, og resten har jeg i en mugge sånn at den kan helles over ved servering. Det betyr at du skal bruke ca. 1/3 av halvparten nå over det første laget. Bruk så en skje til å røre litt i massen.

Gjenta prosessen to ganger til sånn at du får tre lag totalt. Sett formen i fryseboksen over natten.

Ta isen ut av fryseboksen ca. 30 minutter før servering sånn at den rekker å bli litt myk. Finn frem resten av karamellsausen, så er det klart for kos!

 


Peanøttkjeks

$
0
0

Dette må være noen av de enkleste og kjappeste kjeksene jeg noen gang har laget! Når de i tillegg går inn i kategorien «vanskelig å stoppe spisingen etter én kjeks», må de kunne betegnes som en suksess!

Peanut cookiene, eller peanøttkjeksene, er perfekte å spise sammen med et glass melk – skikkelig amerikansk med milk and cookies – eller til en kopp te (eller kaffe).

Jeg synes de er best når de blir stekt sånn at de blir sprø rundt det hele, men fremdeles har en myk kjerne, også etter at de har blitt avkjølt, så du kan godt prøvesteke en kjeks for å finne den perfekte steketiden i din stekeovn.

Du trenger  ingen kjøkkenmaskin eller kasserolle for å lage kjeksene. En bolle og en sleiv er alt du trenger i tillegg til de 5 ingrediensene som skal i. Genialt! De er ikke noe hvetemel i kjeksene, så de kan også serveres til de som ikke kan spise gluten.

Peanøttkjeks

til 16 kjeks

200 g peanøttsmør
175 g mykt, brunt sukker
100 g peanøtter
1 egg
½ ts flaksalt

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.

Ha peanøttsmøret, det brune sukkeret og peanøttene i en bolle og rør det sammen før du knuser egget og rører det inn.

Jeg bruker en liten isskje når jeg skal lage ulike cookies, men du kan også bare bruke fingrene og lage kuler som du fordeler utover de to stekebrettene. Det skal bli 16 kjeks, så da ser du fort cirka hvor store kulene bør være. La det være god avstand på stekebrettet  mellom kulene. Klem dem forholdsvis flate før du fordeler noen korn med flaksalt utover alle kjeksene.

Stekes i 11-12 minutter, til de begynner å bli litt mørkere brune rundt på kantene.

Legg dem over på en bakerist til avkjøling før du setter tenna i kjeksen og smaker.

 

 

Italienske sitronkjeks

$
0
0

Nam!

Dette er de perfekte kjeksene for alle oss som ELSKER KJEKS! Det gjør iallfall jeg! Jeg kjøpte med meg et lass med sitroner her for en stund siden, for sitronene lå så lekre og fine i fruktavdelingen i butikken. I tillegg til at jeg elsker kjeks, elsker jeg også bugnende fruktdisker i butikkene, og ekstra mye når appelsinene og sitronene fremdeles har stilker og blad på seg. Kjenner du litt som meg da? At du må ta med noen ekstra. Bare fordi de er så utrolig lekre? Og så er det jo virkelig den fineste bordpynten som finnes!

Og så er det jo så utrolig mye godt man kan lage med sitron, heldigvis. Ja, sitron er én av de tingene som man gjerne kan ha tilgjengelig hele tiden, for en liten skvis sitronsaft kan freshe opp smaken på det aller meste. Og når man vil ha massevis av herlig sitronsmak, kan man for eksempel lage PASTA AL LIMONE til middag, SITRONTERTE MED SVEITSISK MARENGS til dessert og  SITRONFORMKAKE MED KREMOSTGLASUR til kaffekos. Her er mulighetene mange.

Ja, og så kan man lage disse kjeksene da. De er herlige å dyppe i kaffe- eller tekoppen eller et iskaldt glass med melk.

Har du en matprosessor, er disse kjeksene superkjappe å lage! Kos deg!

Italienske sitronkjeks

16-18 kjeks

100 g kjøleskapskaldt smør
50 g semulegryn – eller durumhvete
150 g hvetemel
2 ts bakepulver
100 g sukker
2 sitroner

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og kle 2 stekebrett med bakepapir.

Del smøret i mindre biter før du har det i en matprosessor sammen med alle de andre ingrediensene, unntatt sitronene. Kjør knivene rundt til det blir helt smulete.

Vask sitronene godt før du river det gule av skallet på den fine siden av rivjernet. Har du et Microplanerivjern er det helt eminent å bruke her. Ha mesteparten av skallet i matprosessoren. Del den ene sitronen og klem ut saften av en halv sitron og ha i matprosessoren.

Kjør knivene rundt akkurat nok til at du greier å samle det sammen til en masse. Resten av sitronene pakker du inn i plastfolie og legger i kjøleskapet.

Lag små kuler av deigen, 16-18 stykker og plasser dem med god avstand på stekebrettene. Klem dem ganske flate før du fordeler resten av sitronskallet over kjeksene.

Stekes i 13-15 minutter. De skal være forholdsvis faste, men ikke helt harde når de er ferdige. De vil hardne til når de blir kalde, og de er best når de fremdeles har en antydning til mykhet i seg også når de er avkjølt.

Kjeksene holder seg fint i en kakeboks.

 

Jordbær- og nektarinpai

$
0
0

Å fy flate! Denne paien er KNALLGOD! Enkelt og greit! Jeg tenker at du egentlig lett trekker den konklusjonen selv også når du ser bildene. Ikke sant? Her snakker vi sol, sommer og smashing smaker på én gang!

Jeg har fått en ny favorittoppskrift på paideig – jeg bruker den samme i denne RABARBRA- OG JORDBÆRPAIEN også – og den er både veldig god, gir en flakete bunn og den er veldig fin å jobbe med. Paideigen smuldrer jeg kjapt sammen med fingrene, for på den måten kan jeg forsikre meg om at det fremdeles er igjen noen biter av smøret i paideigen, og at ikke alt smuldres helt opp.

Nystekt pai smaker bestandig ekstra godt med pisket krem eller is på toppen! Her bruker jeg min HJEMMELAGDEE IS MED SJOKOLADE OG SALT KARAMELL. Yummy!

Jordbær- og nektarinpai

Paideigen
1 ts eplecidereddik
ca.½ dl iskaldt vann
125 g kjøleskapskaldt smør
200 g hvetemel
25 g sukker
¼ ts flaksalt

Smuldretopping
100 g hvetemel
100 g kjøleskapskaldt smør
50 g demerarasukker
75 g cashewnøtter

Jordbær- og nektarinfyllet
500 g jordbær
250 g nektariner
1 ts vaniljesukker m/ekte vanilje
25 g demerarasukker
2 ss potetmel

Bland sammen eplecidereddiken og vannet. Del smøret i ca. 2 x 2 cm store terninger.

Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en bolle og ha i smørterningene. Klem dem ut og bland med melet. Du skal ikke arbeide ut alle smørklumpene, men la det være igjen noen som er rundt 1 cm store. Klem dem bare flate.

Ha i halvparten av væsken og arbeid den inn. Tilsett nok væske til at du akkurat greier å arbeide deigen sammen. Den skal fremdeles kjennes litt tørr ut, men du skal greie å klemme den sammen til en ball. Pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 2-3 timer, gjerne over natten.

Du kan gjerne lage smuldretoppingen samtidig, så slipper du unna med litt av oppvasken. Smuldre sammen mel, smør og demerarasukker. Demerarasukker er det lyse brune løssukkeret som du finner i butikken, men om du ikke har det, kan du bare bruke vanlig hvitt sukker. Grovhakk cashewnøttene og bland inn. Pakk inn smuldretoppingen og la den ligge i kjøleskapet til du skal bruke den.

Ta ut enepaideigen og kjevle den ut til den blir stor nok til å dekke paiformen din, inkludert oppover kantene. Her bruker jeg en jernstekepanne som er 22 sm i diameter. Du kan tilpasse størrelsen ut fra din paiform.

Jeg bruker å kjevle mellom to to lag med bakepapir eller plastfolie, og bare drysse på litt mel slik at deigen ikke setter seg fast. Da er det også lett å vende deigen.

Smør paiformen og ha i deigen. Klem den på plass. La deigen gå et stykke over kanten. Sett paiformen tilbake i kjøleskapet og la den stå der i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 190 grader varmluft.

Del jordbærene i to og skjær nektarinene i båter. Ha det i en bolle og bland det sammen med resten av ingrediensene til fyllet.

Ta paiformen ut av kjøleskapet og hell i fyllet. Fordel smuldretoppingen over før du setter formen i stekeovnen.

Stekes i 35-40 minutter.

La paien avkjøles litt før du serverer den, gjerne med en god is til!

Gled deg!

 

Svensk kardemommekake med bringebær

$
0
0

Tenk at jeg ikke likte kardemomme i mine unge år! Det som er så utrolig godt!

Her om dagen snakket Victoria Skoglund – som er en svensk gartner og TV-personlighet – om at hun gledet seg til å lage kardemommekake så snart hun kom seg ut på sommerhuset på Gotland. Det hørtes så godt ut at jeg måtte google meg rundt litt for å se hva jeg kunne finne av oppskrifter.

Denne oppskriften ble et resultat av tre ulike oppskrifter som jeg fant. Jeg har aldri smakt en kardemommekake i Sverige, så jeg vet ikke hvordan den smaker over grensen, men jeg ble iallfall fornøyd med dette resultatet.

Etter at vi hadde tatt ferdig bildene, og godt over halvparten av kaken var oppspist, helte jeg HJEMMELAGET VANILJESAUS over et stykke også, og WOW; det ble knallgodt! Så prøv gjerne det til!

Jeg brukte frosne bringebær i kaken, og så rørte jeg kjapt sammen noen ferske bringebær med litt sukker i, som jeg hadde som topping.

Ikke vet jeg hva Victoria Skoglund hadde sagt til denne kaken, men jeg håper hun hadde blitt fornøyd.

 

Svensk kardemommekake med bringebær og valmuefrø

til en rundform på 24 cm

100 g romtemperert smør
250 g sukker
1 egg
1 ½ dl melk
1 dl yoghurt naturell
300 g hetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
2 ts kardemomme
2 ss valmuefrø
¼ ts salt
150 g bringebær
smør til smøring av formen
3 ss demerarasukker

rørte bringebær med litt sukker i til servering
du kan også servere vaniljesaus til

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft og smør en rundform på 24 cm i diameter med smør. Ha i 2 ss av demerarasukkeret og rist rundt sluk at det fester seg i smøret.

Pisk smør og sukker til det blir lyst og luftig. Ha i egget og pisk det inn.

Bland sammen melk og yoghurt i et litermål og bland sammen alt det tørre i en bolle. Får du tak i hel kardemomme som du kan male opp når du skal bruke den, er det helt topp! Da blir det aller mest smak.

Ha i væsken og det tørre i miksebollen og blan det sammen. Vær forsiktig når du setter igang kjøkkenmaskinen din sånn at ikke hele kjøkkenet blir fullt av mel.

Det er en forholdsvis fast røre, så når du nå skal ha halvparten av den i rundformen, får du hjelpe tilmed en slikkepott for å fordele det jevnt utover.

Dryss bringebærene over før du fordeler den andre halvparten av rører over. Dryss resten av demerarasukkeret over til slutt.

Sett formen i stekeovnen og stek kaken i ca. 45 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er ferdig. Stikk kakepinnen midt i kaken. Kommer den tørr ut, er kaken ferdig.

La den avkjøles på en bakerist.

Rør sammen bringebær og sukker (etter egen smak) og fordel over kaken ved servering.

 

Supersaftig sjokoladekake!

$
0
0

Dette tror jeg jammen er den saftigste sjokoladekaken jeg har laget! Supersaftig, supergod og superenkel å lage! Det er jammen meg ikke verst! Til selve kakebunnen rører du bare kjapt sammen alle ingrediensene med en sleiv før du heller røren i en smurt form og steker den. Herlig!

Og så er den akkurat passe mektig! Og det liker iallfall jeg godt når det kommer til sjokoladekaker! Den er derfor helt perfekt sammen med et glass melk eller en sterk kopp med kaffe. Yummy!

Jeg bruker små sjokoladechips i kaken, både lyse og mørke, men om du ikke har det, går det også veldig fint å grovhakke sjokoladeplater.

Supersaftig sjokoladekake med glasur

Kakebunnen
75 g mørk sjokolade – 70 %
75 g lys kokesjokolade
250 g hvetemel
225 g sukker
25 g bakekako
1 ts bakepulver
½ ts natron
2 ts vaniljesukker
½ ts salt
2 dl vann
¾ dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
1 toppet ss (50 g) rømme eller naturell yoghurt

Glasuren
100 g romtemperert smør
200 g melis
30 g bakekakao
1 ts vaniljesukker
1 dl kremfløte
evt litt strøssel – her bruker jeg litt gullstrøssel

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og smør en rundform på 22 cm med smør eller olje oppover kantene. Legg et bakepapir i bunn.

Bruker du sjokoladeplater, starter du med å grovhakke både den lyse og den mørke sjokoladen. Har du sjokoladechips, slike små knapper, har du dem bare rett i en bolle sammen med alle de tørre råvarene til kakebunnen. Bland det sammen med en pisk sånn at du fjerner alle mel- og kakaoklumper.

I en annen bolle blander du sammen vann, solsikkeolje og yoghurt/rømme. Hell det over den tørre blandingen og rør det kjapt sammen. Hell det over i den smurte kakeformen og sett den i stekeovnen.

Stek bunnen i ca. 35 minutter. Jeg bruker ikke kakepinne her for å sjekke om den er gjennomstekt, bare forsikrer meg om at toppen på kaken er ganske så fast og fin.

La kaken avkjøles på en bakerist før du forsiktig tar av kakeringen og setter bunnen over på et serveringsfat.

Til glasuren har du alt, unntatt kremfløten i en bolle og pisker det sammen til det blir en tykk og klumpfri masse. Det tar litt tid, så ha tålmodighet, for det vil først virke som om det bare er pulver med litt smørbiter i, men fortsett å pisk, så blir det bra. Når du har fått den tykke, klumpfrie konsistensen, tilsetter du kremfløten i en stråle mens du pisker den inn. Nå vil glasuren bli luftigere og lettere. Fortsett piskingen i ca. 2 minutter.

Fordel glasuren over kaken.

Kaken smaker best når den er romtemperert, men bør oppbevares i kjøleskapet dersom den skal stå en stund. Husk da å ta den ut fra kjøleskapet i god tid før servering.

Kos deg!

 

Viewing all 390 articles
Browse latest View live