Quantcast
Channel: Kaker – Fru Timian
Viewing all 390 articles
Browse latest View live

Den beste brownien

$
0
0

Brownies er bestandig helt riktig. Denne oppskriften fikk jeg av min gode venninne Kristin for mange år siden, som i sin tur fikk den hos vertsfamilien sin  den gangen hun var utvekslingselev på 80-tallet. Jeg tipper at dette er den kaken jeg har bakt flest ganger av alle kaker jeg har lagd.

Det som kjennetegner er god brownie er at den fremdeles skal være litt bløt inni, at den er ganske kompakt, men ikke tung, og at den er full av gode valnøtter eller pecannøtter.

Hvis du har lyst til å lage browniekonfekt, er denne kaka et ypperlig utgangspunkt.

Dette trenger du til 1 kake

300 g mørk sjokolade
300 g smør
5 egg
430 g brunt sukker
200 g hvetemel
2 ½ ts vaniljesukker
300 g valnøtter

Stekes på 200 grader i 25–30 minutter.
Kle en langpanne med bakepapir.

Del opp sjokoladen i mindre biter og smelt den sammen med smøret over vannbad eller i mikrobølgeovnen. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland hvetemel og vaniljesukker for seg, og grovhakk valnøttene.

Ha den smeltede sjokolade- og smørblandingen oppi den ferdige eggedosisen. Sikt inn hvetemelet og vaniljesukkeret, og rør det sammen med en sleiv. Ha i valnøttene og hell røren over i langpannen.

Stek kaken på nederste rille. Den er ferdig når du har fått en fast stekeskorpe.

Denne kaken er kjempefin å dele opp i mindre biter og fryse ned også. Veldig kjekt å ha i fryseren når det plutselig stikker noen innom


Kjempegod bringebærfromasj med friske frukter

$
0
0

Jeg vet ikke om dette egentlig kan defineres inn i kakekategorien eller om det egentlig hører mest hjemme i dessertland. Når det kommer til stykke er det ikke så veldig nøye, for søtt og godt er det samme hvilke kategorisering som legges til grunn. Den er perfekt å servere når du skal ha familieselskap med både barn og voksne. Frukten og sjokoladen gjør den søt, og bringebærgeleen gjør den frisk i smaken. Jeg liker dessuten veldig godt frukt- og sjokoladeklumpene som dukker opp som små bomber inni munnen.

Oppskriften har jeg fått av min barndomsvenninne Christina. Prøv den du også!

Dette trenger du for å lage bringebærgelefromasj med friske frukter
2 ½ dl god bringebærsaft, ublandet
2 ½ dl vann
1 pk bringebærgele
2 appelsiner
2 epler
30 stenfrie druer
½ l fløte
200 g sjokoladechips

Kaken må stivne i 3–4 timer før servering. Kan gjerne lages dagen i forveien.
Finn fram en stor bolle eller fat.

Kok opp vann og bringebærsaft og bland det ut med gelepulveret. Hell det over i en vid bolle og sett det til avkjøling i kjøleskapet. Du skal jobbe videre med den akkurat i det geleen holder på å stivne.

I mellomtiden skjærer du opp frukten i biter på ca. 1×1 cm og deler druene to. Har du annen frukt liggende, kan du gjerne bruke det. Banan er for eksempel veldig godt å ha med. Så pisker du kremen. Det å piske krem er en enkel affære, men mange gjør den feilen at de pisker kremen for lenge. Du må ikke sette i gang miksmasteren og så gå deg en tur. Stå og pass på hele tiden. Kremen er ferdigpisket når den begynner å tykne. Kan du sette en sleiv nedi og den står oppreist av seg selv, er kremen ferdig.

Bland inn den halvstive geleen i kremen og rør til du har fått en jevn og glatt masse. Ha i fruktbitene og mesteparten av sjokoladechipsene. Gjem litt til pynt. Jeg bruker en blanding av hvite, lys brune og mørke brune sjokoladechips. Men her kan du også hakke opp firkløver eller annen sjokolade, hvis du heller vil det. Slå alt over i en fin serveringsbolle og sett det i kjøleskapet til det stivner. Det tar 3–4 timer. Du kan gjerne lage denne kaken dagen før den skal serveres.

Pynt med resten av sjokoladen.

 

 

Pæreterte

$
0
0

Jeg har en stor svakhet for kaker. Trenger ikke å spise mange stykker, men et godt stykke nybakt kake, øker nytelsesgraden i livet betraktelig. Denne terten, eller kaken om du vil, er veldig kjapp å lage og smaker aller best når den fremdeles har en liten lunk. Og bare sånn at det er sagt, jeg hadde spist 3 relativt store stykker før denne kaka rakk å bli kald.

Her bruker jeg pærer, rett og slett fordi at når pærene begynner å bli myke, har de en tendens til å bli liggende igjen i kjøleskapet. Hele gjengen her i huset liker dem best når tyggemotstanden er stor. Så da er det greit å bruke dem i en kake i stedet for. Og til kakebruk er det bare en fordel at de har kommet over sin største hardhet.

Du kan bytte ut pærene med epler, aprikoser, fersken og det du måtte ha for hånden.

Dette trenger du for å lage pæreterte
1 pk butterdeig, ca. 400 gram
100 g mandler
100 g romtemperert smør
100 g finkornet sukker
1 romtemperert egg
2 godt modne pærer

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en paiform med smør eller formfett.

Tin butterdeigplatene. Legger du dem en og en utover benken, tiner de på 10–15 minutter.

Her bruker jeg en blanding av skåldede og uskåldede mandler. Mest fordi jeg hadde en pose ferdig skåldede mandler liggende i skuffen, og så var ikke det helt nok til å få vekta opp i 100 gram. Gjør hva du vil, godt blir det samme hva. Går du for skålding, har du mandlene i en bolle og heller kokende vann over. La mandlene ligge og bløtes opp i ca. 5 minutter, til du kjenner at skaller løsner lett. Hell av vannet og fjern skallene. Legg mandlene over på et bakepapirkledd stekebrett og tørk dem på 200 grader i ca. 8 minutter. La dem avkjøles noe før du fortsetter.

Mal mandlene i en mandelkvern eller ha dem i en food processor og kjør rundt til de har blitt helt finhakket.

I mellomtiden pisker du smør og sukker hvitt. Bruk en slikkepott til å dra ned fra kantene av bollen en gang i blant slik at alt blir pisket godt sammen. Ha i de finhakkede mandlene og egget og rør det hele sammen.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og legg de 5 butterdeigplatene oppå hverandre. Kjevle dem ut til de er ca. 1/2 cm tykk. Løft butterdeigen litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke sitter fast. Løft deigen over i paiforma og klem den godt ned i kantene. Klipp av overflødig deig.

Hell fyllet oppi og jevn det utover. Skjær pærene i tynne skiver og fordel skivene over.

Stek terten på nederste rille i 40–45 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er gjennomstekt.

Herlig sjokoladekake med rødvin

$
0
0

Rekk opp handa den som elsker sjokoladekake! Hånda oppe? Tipper det. Jeg kjenner ikke mange voksne som ikke er særdeles svak for en saftig, mørk en.

Denne oppskriften fant jeg i en italiensk kokebok for mange år siden, og har lagd den mange, mange ganger etterpå. Kaka er kjempesaftig og glasuren både ser og smaker som om den kommer fra den beste konditor.

Kakebunn
200 g mykt smør
250 g sukker
4 egg
25 g kakaopulver
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/2 ts kanel
1 dl rødvin
150 g mørk sjokolade, helst over 65% kakao

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en rundform på 20 cm i diameter med smør eller formfett. Legg gjerne et bakepapir i bunnen.

Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Ha i ett og ett egg mens miskeren fremdeles går. Bland sammen resten av det tørre og sikt det oppi bollen. Bruk en slikkepott til å folde det inn i røren. Tilsett vinen og fold den inn også. Grovhakk sjokoladen og ha oppi røren. Hell alt over i en smurt rundform.

Stekes på nederste rille i ovnen i ca. 1 time. Stikk en strikkepinne el. i midten av kaken for å sjekke om den er ferdig. Er pinnen ren, er kaken ferdig.

La kaken avkjøles i formen.

Sjokoladeglasur
150 g mørk sjokolade
1 1/4 dl fløte
1 1/2 ts kakaopulver
1 1/2 ts sirup
25 g smør
1 ss sukker
mørk sjokolade til pynt

Del sjokoladen i mindre biter og ha alle ingrediensene oppi en bolle. Bruk en bolle som passer til en kasserolle, uten at bollen ramler nedi.

Fyll noen cm med vann i kasserollen og sett bollen over. Rør rundt hele tiden mens alt smelter. Bruk en tresleiv eller slikkepott og rør med rolige bevegelser. Du skal ikke piske inn luft i glassuren.

Når alt har smeltet og du har en glatt og litt tykk glasur, tar du den av varmen. Hvis det er noen små klumper i den, kan du helle den gjennom en sil.

La den avkjøles i 2–3 minutter før du heller glasuren over kaken.

Bruk en potetskreller til å raspe av sjokoladebiter til pynt.

Kakebunnen kan med fordel lages dagen før den skal serveres. Pakk inn den avkjølte bunnen i plastfolie. Glasuren lager jeg samme dag som kaken serveres.

 

Besøk fra NRK Østfold

$
0
0

Jeg hadde besøk av NRK Østfold på morraskvisten i dag. Lise Gro Andersen tok turen til Rakkestad, og vi bakte påskesjokoladekaken.

Oppskriften finner du i et blogginnlegg for noen dager siden.

Her er dagens utgave!

Sjokoladefestkake!

$
0
0

Har du oppskriftene du trenger for festsesongen? Fra nå går det i grunn ganske så slag i slag på festlighetene frem til sommeren er over. Konfirmasjoner, bryllup, 50 årsdager og 60 årsdager. Alt utsetter vi og skviser inn på noen hektiske vår- og sommeruker samtidig som vi håper at været skal holde. I allefall godt nok til at det er mulig å lufte seg utendørs.

Dette er kaken for den skikkelig store festen!
Fire lag mørk, saftig sjokoladekake, med to ulike fyll og bølgete sjokoladeglasur. Det er bare å nyte!

Dette trenger du
Bunnene
350 g sjokolade med 70% kakaoinnhold
350 g smør
1 1/2 dl sterk kaffe
325 g hvetemel
2 1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
225 g brunt sukker
300 g hvitt sukker
40 g kakaopulver
5 egg
1 1/4 dl skummet kulturmelk

Kremostfyll
1 vaniljestang
750 g naturell kremost, romtemperert
375 g mykt smør
ca. 450 g melis
3-4 ss ferskpresset sitronsaft

Sjokoladefyll og –glasur
400 g sjokolade med 70% kakaoinnhold
400 g sjokolade med 50% kakaoinnhold
2 ts honning
4 1/2 dl kremfløte

Lag gjerne kakebunnene dagen før du setter sammen kaken.

Aktiv tid: ca. 2 1/2 time
Kakebunnene skal steke på 160 grader varmluft i 1 time og 25-30 minutter.
Smør 2 rundformer på 20 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen.

Start med bunnene
Smelt sammen sjokolade og smør. Tilsett kaffen og rør det hele sammen. Ha alt det tørre i en bolle og bruk en visp for å fjerne alle klumper.

Visp lett sammen eggene og kulturmelken før du heller det over alt det tørre. Tilsett den smeltede sjokoladeblandingen og rør alt kjapt sammen. Fordel røren i formene og sett dem på hvert sitt stekebrett i stekeovnen. Bruk varmluft. Har du bare én rundform, steker du en og en kake.

Sjekk om kaken er gjennomstekt ved å stikke en tynn grillpinne ned i den. Er pinnen tørr, er kaken ferdig. Hvelv kakene over på en bakerist og la de avkjøles helt.

Kremostfyllet
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en bolle sammen med resten av ingrediensene til fyllet. Rør det sammen til du har fått ut alle klumpene. Det er viktig at smøret du bruker er helt mykt. Hvis ikke er det nesten umulig å få ut de små smørklumpene som danner serg. Smak til med sitronsaften slik at du får akkurat den syrlige og søte smaken som du vil ha.

Sjokoladefyllet og –glasuren
Brekk opp sjokoladen i mindre biter og ha dem i en bolle sammen med honningen. Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Rør med en slikkepott til all sjokoladen er oppløst og du får en tykk sjokoladegrøt. Rør rundt av og til helt til blandingen er avkjølt.

Montering av kaken
Del begge kakebunnene i to. Jeg synes det er lettest å få en rett og fin kake når jeg setter bunnene opp ned, så legg først toppen av en ene kaken opp ned på et serveringsfat. Legg matpapir inn under bunnen slik at du slipper å søle ut serveringsfatet.

Fordel halve kremostfyllet over. Legg ny kakebunn over. Ha cirka halvparten av sjokoladefyllet i en miksmasterbolle og pisk det på ganske høy hastighet i ca. 5 minutter, til du ser at det har blitt luftigere. Fordel ca. halvparten av dette fyllet over kakebunnen. Så gjentar du med et lag med kremostfyll. Når siste bunn er satt på plass, fordeler du siste halvdel av den piskede sjokoladen over hele kaken. Også rundt kantene.

Settkaken inn i kjøleskapet en stund slik at sjokoladen stivner litt. Imens pisker du resten av sjokoladeglasuren. Miksmasteren greier ikke å piske alt på en gang, så det er derfor jeg deler  opp piskingen.

Fordel resten av sjokoladeglasuren rundt hele kaken. Pynt eventuelt med noe fin kakepynt.

Saftig krydderkake med sjokoladeglasur

$
0
0

Sønnen her i huset bestilte ostekake til 10 årsfeiringen med klassen. Ja vel, tenkte jeg og satte i gang med store mengder kremost og rømme. ”Eh, det var krydderkake jeg mente” var tilbakemeldingen mor fikk da hun ropte tiåringen inn på kjøkkenet for å ta ostekaken  i nærmere øyesyn.

Enden på historien? Ostekaken forsvant i høyt tempo under bursdagsfeiring nr én, og denne lettvinte krydderkaka forsvant i runde nummer to!

Denne krydderkaken fra min svigerinne er fantastisk kjapp å lage og er bestandig en sikker vinner hos både barn og voksne. Den er suveren å ha med i alle sammenhenger hvor en langpanne er påkrevd. Den egner seg også godt til å fryse, om ikke hele kaken går med på en gang.

Dette trenger du til 1 langpanne
200 g smør
625 g sukker
4 ts kanel
3 ts natron
725 g hvetemel
1 l kefir

Glasur
100 g smør
250 g melis
1 ss kakao
2 ts vaniljesukker
3–4 ss varm kaffe

Sett stekeovnen på 180 grader og kle en stor langpanne med bakepapir.

Smelt smøret. Ha alt det tørre i en miksebolle og bland det sammen før du tilsetter kefiren og det smeltede smøret. Rør til du får en glatt og klumpfri røre. Hell det over i langpanna og stek på nederste rille i 30–40 minutter. I min stekeovn tar kaka nærmere 30 enn 40 minutter å steke ferdig. Sjekk om den er gjennomstekt ved å stikke en tynn pinne ned i kaka. Kommer pinnen tørr ut, er kaka ferdig.

Når kaka er ute av ovnen, lager du glasuren, for den skal has på varm kake. Smelt smøret i en litt romslig kasserolle. Rør inn melis, kakao og vaniljesukker godt slik at det ikke blir klumper. Tilsett nok kaffe til at får en passe glatt glasur. Skulle det vise seg at du ikke får ut alle melisklumpene, heller du glasuren gjennom en sil og opp på den varme kaka. Fordel glasuren jevnt utover og sett kaka til avkjøling.

Skjær opp i passe stykker og server. Kaka holder seg saftig og god i en lufttett pose eller beholder i 3–4 dager.

Saftig bløtkake med bær

$
0
0

Jeg kjenner mange som har så dårlige erfaringer med å bake sukkerbrød at de kjøper ferdigutgaven i butikken. Beklager å måtte skuffe dere, men det blir ikke samme sjvung over en bløtkake når ikke sukkerbrødet er hjemmebakt. Og da må jeg skynde meg å skrive at det er veldig enkelt å lage et luftig og godt sukkerbrød når du bare har en oppskrift som funker. Og det gjør min! Hver eneste gang! Jeg har lagd denne utrolig mange ganger, og den har blitt akkurat så luftig som jeg vil ha den, hver eneste gang!

Ideelt skal eggene være romtempererte når du pisker eggedosisen til sukkerbrødet. Romtempererte egg greier nemlig å ta opp enda litt mer luft enn et kjøleskapskaldt et. Veldig, veldig ofte glemmer jeg å ta ut egg fra lkøleskapet kvelden før jeg skal bake, så jeg ender opp med å bruke egg som kanskje har ligget i romtemperatur i 20-30 minutter før jeg setter i gang med bakingen. Og det går helt fint det også! Det er mulig jeg bruker noen ekstra sekunder på eggedosispiskingen – har aldri helt tatt tiden på det.

Til vaniljekrem er det greit å bruke forholdsvis kalde egg. For, her skal du bare bruke eggeplommene, og det er lettere å skille eggeplommene fra -hvitene når de er kalde. Hvis ikke har plommene en tendens til å gå fort i stykker. Eggehvitene kan du fryse ned i en zip-pose og bruke neste gang du skal lage pikekyss (innen 3 måneder). Jeg må si noen ord om vaniljekremen også. Den hjemmelagde versjonen slår den butikkjøpte her også! Og den er både enkel og kjapp å lage.

Se jeg lager alle festers store slagerkake:
Saftig bløtkake med hjemmelagd vaniljekrem

Sukkerbrød
5 egg
200 g sukker
200 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
litt smør eller formfett til smøring av forma
1 ss semulegryn eller siktet hvetemel til forma

Vaniljekrem
5 dl melk
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
5 eggeplommer
120 g sukker
3 ss maizenna

Pynting
ca. 1 dl juice eller melk til dynking
5 dl kremfløte
jordbær
bringebær
blåbær

Sukkerbrødet
Sett stekeovnen på 200 grader. Legg et bakepapir i bunnen av en rundform på 24 cm i diameter. Smør innsiden av kantene med smeltet smør eller bruk formfett. Ha i semulegryn eller hvetemel og rist slik at det fordeles godt oppover kantene.

Visp egg og sukker til en luftig eggedosis, pisk i 5–6 minutter. I mellomtiden blander du hvetemel og bakepulver i en bolle.

Når eggedosisen er ferdig, sikter du melblandingen inn i eggedosisen. Bruk en slikkepott til å røre melet forsiktig inn i eggedosisen. Du skal prøve å bevare mest mulig av den luften som er pisket inn, derfor må du bruke store bevegelser når du rører inn melet. Når røra er godt blandet, heller du den i rundforma, og steker den på nederste rille i stekeovnen. Skru samtidig ned varmen til 170 grader.

Stek kaka i ca. 35 minutter. Stikk en tynn grillpinne eller lignende midt i kaka for å sjekke om den er gjennomstekt. Er pinnen tørr, er kaka ferdig. Legg et bakepapir på en rist og hvelv kaka over. La den ligge slik til den er avkjølt.

Vaniljekremen
Varm melken opp til kokepunktet i en tykkbunnet kjele. Bruker du vaniljestang, skraper du ut frøene og har dem oppi sammen med melken. Vaniljesukker rører du sammen med eggeplommene, sukkeret og maizennaen i en bolle. Når melken er kokvarm, heller du ca. halvparten av den over sukkerblandingen mens du rører til sukkeret er oppløst. Hell alt tilbake i kasserollen og varm det opp på medium varme mens du visper. La det småkoke i 1–2 minutter til det tykner. Sett det til avkjøling.

Pynting av kaka
Del sukkerbrødet i tre og dynk alle delene med melk eller juice. Pisk fløten til du får en luftig krem. Pass på at du ikke pisker for lenge. Kremen er ferdig når den får fine topper. Fordel vaniljekrem, bær og pisket krem lagvis. Pynt med krem og bær.

 

 

 


Muffins med blåbærfyll og kremostglasur

$
0
0

Gode muffins blir i grunn aldri feil! Det er bare godt, samme hvordan man ser på saken. Disse er fylt med godt blåbærsyltetøy og har fått glasur av kremost, smør og melis på toppen. Godt, godt, godt!

Denne oppskriften passer til 24 vanlige muffins eller 17 store. Med vanlige muffins tenker jeg på muffinsformer som passer i vanlige muffinsbrett. De store (som det er på bildet) er former som heter Amerikanske muffinsformer. Jeg kjøper dem i min lokale Rema 1000.

Muffins
250 g romtemperert smør
250 g sukker
300 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts natron
2 dl skummet kulturmelk
4 egg
ca. 1 dl blåbærsyltetøy

Glasur
300 g romtemperert kremost, naturell
50 g romtemperert, usaltet smør
200 g melis
litt sitronsaft
ferske jordbær til pynt

Sett stekeovnen på 200 grader. Bruker du vanlige muffinsformer, kler du to muffinsbrett med papirformer. Du kan også steke ett brett først og så steke nummer to rett etterpå dersom du kun har ett muffinsbrett. Når jeg lager ekstra store muffins, går ikke de muffinsformene ned i muffinsbrettet. Da setter jeg doble papirformer utover et stekebrett. (De ytterste formene tar jeg av når muffinsene er ferdig stekt og bruker dem igjen neste gang jeg lager muffins)

Pisk smør og sukker luftig og hvitt i en miksmaster. Skrap ned fra kantene noen ganger slik at alt blir med i mikseprosessen. Bland sammen det tørre i en bolle og det våte i en annen, ikke blåbærsyltetøyet. Tilsett det vekselvis i mikseren og bland alt sammen godt. Ikke bland mer en nødvendig. Fordel ca. halvparten av røra i formene. Ha i en teskje med blåbærsyltetøy i hver form før du fordeler resten av røra. Den skal gå litt over halvveis opp i forma. Sett muffinsformene midt i stekeovnen. Skru ned varmen til 180 grader når du setter dem inn. De store muffinsene stekes i 20 minutter. Beregn litt kortere tid for de mindre.

Stikk en grillpinne eller lignende i siden på en muffins for å se om de er ferdig stekte. Kommer pinnen tørr ut, er de ferdige. La muffinsene avkjøles på en bakerist.

Rør sammen ingrediensene til glasuren i en miksmaster. Smak til med sitronsaften. Den skal være søt og litt syrlig. Fordel glasuren på de avkjølte muffinsene og pynt med jordbær.

 

Bursdagsmuffins!

$
0
0

her kommer tekst!

Dette trenger du til 12 muffins
50 g kokesjokolade
50 g smør
2 egg
200 g sukker
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl melk
12 smil (1 rull)
1 eggehvite
ca. 150 g melis

Sett stekeovnen på 225 grader og kle et muffinsbrett med muffinsformer.

Her bruker jeg en sjokolade med rundt 50% kakao. Brekk sjokoladen i mindre biter, og smelt den sammen med smøret i mikrobølgeovn eller over vannbad. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Hell den smeltede sjokoladen og smøret oppi eggedosisen i en tynn stråle mens miksmasteren fremdeles går. Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, og ha det oppi bollen sammen med melken. Rør til du har fått en glatt røre.

Fordel røren i de 12 miffinsformene og dytt en smil nedi hver. Stekes midt i ovnen i 10 minutter. Hvelv dem ut av formene og la dem avkjøles på en bakerist.

Når muffinsene er avkjølt, lager du melisglassuren. Bland eggehviten og melisen til du får en helt glatt glassur. Fordel glassuren over muffinsens.

 

Klassisk formkake

$
0
0

En av bonusene ved nærmest å vokse opp på bedehuset, som jeg gjorde, var alle de gode kakene jeg fikk spise oppigjennom årene. For var det noe de gamle tantene kunne, var det å lage all verdens deilige kaker. Her sto rullekaker, kvæfjordkaker, fylte bringebærkaker og formkaker om hverandre, og det var bare å forsyne seg.

Dessverre er det ikke like vanlig å lage formkakene lenger. Jeg kan finne dem innpakket i glanset papir i en billigkrok på Europris, men det er ikke til Europris jeg går når jeg skal kjøpe god mat. Og, for den som måtte tro at en formake skal være tørr og kjedlig, kan jeg meddele at det skal den ikke. En formkake skal være saftig og god, og gjerne ha en deilig, klissete glasur på toppen.

I læreboken fra Statens lærarinneskule i husstell fra 1934 er det ramset opp hele 27 oppskrifter på formkaker. Alt fra billig honningkake (som bruker sirup i stedet for honning), Telegrafkake (monn tro det har blitt utvekslet mye sladder rundt en slik) Kaffikake, Fikenkake og Sølvkake. Læreboken gir også gode tips til hvordan du kan sikre deg for å få en vellykket kake. Og disse tipsene er så gode, at de med fordel kan hentes fram 77 år senere også. Jeg har bare fornyet språket litt:

Du må steke formkaken med en gang røren er ferdig. Ellers mister den mye luft
Du må være nøye med mål og vekt, her kan man ikke slumpe.
Arbeid fort når du lager røren.
Sikt alt mel, bakepulver, natron og eventuelt kakaopulver før du har det i røren, for å unngå klumper.
Formkakene skal tas ut av formen og avkjøles på en bakerist.

Jeg liker å bruke bakepapir i brødformene for å være helt sikker på at kaken kommer ut av formen uten å bli ødelagt når den er ferdig stekt. For å få hjørnene i formen fine, klipper og bretter jeg papiret nesten som til en eske. Klipp et snitt inn fra hvert hjørne på bakepapiret så langt at det går ned til hjørnet på formen. Legg bakepapiret som tilhører langsidene bak bakepapiret til kortsidene. Nå skal du ha fått fine, rette hjørner.

Stikk en strikkepinne eller grillpinne i kaken for å sjekke om den er gjennomstekt. Er pinnen tørr, er kaken ferdig.

Sett hele formen på en bakerist og la kaken avkjøles i 10-15 minutter før du hvelver den ut av formen og lar den ligge på risten til den er helt avkjølt.

Dette trenger du til 1 klassisk formkake
240 g romtemperert smør
150 g sukker
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
225 g hvetemel
4 romtepererte store egg

Melisglasur
1 egghvite
ca. 150 g melis

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Ha bakepapir i en brødform på 2 liter (se teksten litt lenger oppe om hvordan jeg gjør det).

Ha smør og sukker i en miksmasterbolle og visp det hvitt og luftig. Det tar omlag 5 minutter. Sikt vaniljesukker, bakepulver og hvetemel sammen i en bolle, eller visp det sammen med en visp. Når smør og sukkerblandingen er ferdig, tilsetter du melet og eggene vekselvis og kjører mikseren rundt akkurat til det er blandet.

Ha røren over i formen og bruk en slikkepott til å glatte ut slik at du får en jevn overflate. Bak kaken på nederste rille i 45-50 minutter, til kaken er gyllen på toppen.

Når kaken er helt avkjølt kan du ha på melisglasuren. Rør sammen egghviten og melisen til du får en glatt og fin glasur. Juster melismengden etter hvor stor egghviten er. Fordel glasuren over kaken.

Spis, nyt og drøm deg bort!


Muffins med rabarbra og pinjekjerner

$
0
0

Jeg elsker å bruke rabarbra i matlagingen. Den syrlige smaken og sødmen som kommer frem (når du bare bruker nok sukker) og saftigheten gjør at rabarbra er en takknemlig å bruke i til både syltetøy, supper og i kaker og paier.

Har du ikke rabarbra i egen hage, kan du jo forsøke å gå på rabarbraslang hos naboen!

Dette trenger du for å lage 12 rabarbramuffins
150 g rabarbra
25 g brunt sukker
50 g pinjekjerner
400 g hvetemel
2 ts bakepulver
½ ts natron
175 g brunt sukker
100 g smør
2 egg
1 ½ dl matfløte
1 dl matyoghurt

Stekes på 200 grader i 20-25 minutter.
Sett muffinsformer oppi et muffinsbrett eller finn fram 12 doble muffinsformer og et stekebrett.

Vask rabarbraen og skjær vekk endene. Er den fin og forholdsvis liten, trenger du ikke å skrelle den. Del rabarbraen opp i staver og legg dem i en ildfast form. Strø sukkeret over. Dekk forma med aluminiumsfolie og sett den midt i stekeovnen. Etter 10 minutter tar du av aluminiumsfolien og steker videre i 7–8 minutter. Del opp rabarbraen i mindre biter.

Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne og rist dem på forholdsvis svak varme til de begynner å få farge.

Bland hvetemel, bakepulver, natron og sukker i en bolle. Smelt smøret og bland det sammen med egg, fløte og yoghurt og ha det oppi bollen sammen med det tørre. Bland halvparten av pinjekjernene oppi røra og rør forsiktig inn rabarbrabitene til slutt, før du fordeler røra i formene. Strø resten av pinjekjernene på toppen. Rør det kjapt sammen.

Fordel røra i muffinsformene. Har du ikke et muffinsbrett, kan det være lurt å bruke doble muffinsformer, slik at de holder fasongen. Sett dem da på et stekebrett.

Stek muffinsene på nest nederste rille. Bruk en kakepinne for å sjekke om muffinsene er gjennomstekt. Stikk pinnen midt nedi en av muffinsene. Er pinnen tørr, er muffinsene ferdige. Hvis det fester seg røre til pinnen, må de få noen minutter til i stekeovnen. Hvelv muffinsene ut av muffinsbrettet og la dem avkjøles på en bakerist.

 

Madeleinekjeks

$
0
0

Mmmm………..
Nybakte småkaker som smelter på tunga! Det er bare så godt! Jeg elsker kjeks og kaker som er så fulle av smør at de blir lette som fjær. Ganske spesielt det, egentlig. At når du har massevis av smør i en deig – ta foreksempel croissanter eller berlinerkranser – så blir resultatet, så fremt du har behandlet råvarene som du skal, fjærlett, smelter på tunga og får den fantastiske smørsmaken!

Disse små lekkerbiskenene heter Madeleine, og du må faktisk ha et eget madeleinebrett for å lage dem, og se så utrolig lekre de blir! Fint ønske til neste bursdag. Jeg har kjøpt min form hos Cacas.

Oppskriften er temmelig enkel og de er kjappe å lage.

Dette trenger du til 24 madeleinekaker
120 g smør
75 g  blansjerte mandler
skall av 1 sitron
100 g hvetemel
100 g sukker
bitte litt Maldonsalt
3 egg

     

     

Sett stekeovnen på 180 grader. Smelt smøret og la det avkjøles litt. Har du ikke blansjerte mandler, heller du kokende vann over vanlige mandler og lar dem ligge i det til at skallet løsner. Fjern skallet.

Ha mandlene i en food processor og kjør til det har blitt helt smulete. Vask sitronen godt og riv det gule av skallet. Bland det sammen med mandlene. Bland det sammen med hvetemelet, sukkeret og den bitte lille klypa med Maldonsalt. Pisk eggene til de er på vei til å blieggedosis. Bland inn det tørre og pisk det inn. Hell over smøret til slutt og rør det forsiktig inn. Pensle madeleinformene med smeltet smør og fordel røren oppi. Bruk en skje eller ha røren oppi en stor sprøytepose.

Stek småkakene midt i stekeovnen i 12-14 minutter. Hvelv dem ut og legg dem over på en bakerist. Smør formen en gang til og hell i resten av røren.

Slik blir de seende ut på undersiden.

 

Sitronpai med marinerte jordbær og mango

$
0
0

Sitronkrem er fantastisk godt! Tragisk nok er det ikke mulig å få kjøpt det i normale butikker her i Norge, så skal vi spise sitronkrem her til lands må vi pent lage den selv. Her fyller jeg et forstekt paiskall med den søte og syrlige kremen og topper det hele med marinerte jordbær og mango.

Jeg sier bare en ting: prøv og smak!

Sitronpai med marinert jordbær og mango
Paideig
75 g smør
250 g hvetemel
1/2 ts salt
5 – 8 ss kaldt vann

Bruker du en food processor er det fort gjort å lage en paideig. Bruk kaldt smør som du deler opp i små terninger. Ha smør, hvetemel og salt opp i bollen og kjør til smøret er oppsmuldret. Ha i vann til deigen klumper seg og du lett kan samle den til en klump med fingrene.

Når du lager paideig er det viktig at du ikke kjører food processoren lengre enn akkurat nødvendig. Da kan du risikere at paideigen blir seig.

Pakk plastfolie rundt deigklumpen og legg den i kjøleskapet i 30 minutter. Det gjør ingenting om den ligger lengre, og tåler godt en overnatting. Kjevle ut deigen så stor at den går over kanten på paiformen. Stikk den med en gaffel. Kle den med bakepapir og fyll på med tørkede erter eller lignenden – jeg har et glass med tørre kikerter stående klar til slike anledninger - og stek skallet i 13–15 minutter på 200 grader. Ta ut ertene og papiret og stek videre i 4-5 minutter til bunnen blir gyllenbrun.

Sitronkrem
4 egg
saften av 4 sitroner
3 dl sukker
125 g smør

Ha egg, sitronsaft og sukker i en kasserolle og la det koke til det blir passe tykt. Rør hele tiden. Skjær opp smøret i terninger, ta kasserollen av platen og rør inn smøret. La det avkjøles før du heller det i paiskallet. La paien stå i kjøleskapet til den skal serveres. De marinerte bærene heller du over like før du serverer.

Marinert jordbær og mango
1 moden mango
250 g jordbær
2 ss melis
2 ss marsala, italiensk hetvin
2 ss cointreau, ev. 2 ss solbærsaft i stedet for alkohol
saft av 1/2 lime

Ofte er mangoene i butikken langt fra modne, så det kan være lurt å kjøpe inn å la den ligge på kjøkkenbenken i noen dager. Den skal være litt myk å ta på når den er moden. Skjær langs med den store steinen i midten og skjær fruktkjøttet i terninger. Ha dem opp i en bolle sammen med jordbærene som du deler i to. Ha i resten og rør rundt. La det marineres i 1–2 timer slik at smaken trekker inn i bærene.

Deilig eplekake!

$
0
0

Når det kommer til stykket, er det ikke mye som kan slå en nybakt eplekake – lunken og saftig – sammen med en kule is eller krem. Mmmm!!! Deilig, deilig. Epletreet vårt er ikke spesielt stort, men det er fullt av epler. Ikke helt modne ennå, men modne nok til at de kan spises i litt beskjedent antall (for å slippe å få mageknipe)

Oppskriften på denne eplekaken er god og gammel. Her lager jeg eplemos av ett av eplene, som jeg legger oppå røren før jeg fordeler epleskivene over. Det gir ekstra saftighet til kaken.

God bakst!

Dette trenger du til 1 kake
Eplemos
1 eple
2 ss sukker
3–4 ss vann

Kakerøre
125 g smør, romtemperert
125 g sukker
125 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 egg
saft av 1/2 stk sitron

2 stk epler
2 ss demerarasukker
kanel
2 ss aprikossyltetøy

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en rundform på 24 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen.

Skrell eplet til eplemosten og del det i små biter. Ha det i en liten kasserolle sammen med sukker og vann. La det koke til eplebitene er møre. Pass på at det ikke koker tørt. Avkjøl litt og mos eplet gjennom en sil.

Pisk smør og sukker hvit i en miksmaster – det tar 5-6 minutter. Bland sammen mel og bakepulver i en bolle og egg og sitronsaft i en annen. Tilsett det tørre og det våte vekselvis i sukker- og smørblandingen. Rør det hele sammen før du heller det over i den smurte rundformen. Fordel eplemosen over.

Skjær eplene i tynne båter eller skiver og fordel dem oppå eplemosen. Strø over sukker og kanel. Stek kaken på nederste rille i 50-60 minutter. Bruk en kakepinne for å sjekke om kaken er gjennomstekt. Kommer pinnen tørr ut av kaken, er den ferdig.

Varm opp aprikossyltetøyet og pensle det over kaken når den er ferdigstekt. Avkjøl kaken på en bakerist.

 


Skikkelig sjokoladekake med rødvin

$
0
0

Deilige, deilige sjokoladekaken!

Denne sjokoladekaken har jeg bakt mange, mange ganger, og den blir akkurat like vellykket hver gang. Jeg hadde oppskriften liggende ute på min gamle hjemmeside også, så det er godt mulig du husker både oppskriften og bildet. Heldigvis kan en god sak aldri bli gjentatt for ofte!

Dette trenger du til 1 sjokoladekake
Bunn
200 g mykt smør
250 g sukker
4 egg
25 g kakaopulver
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
1/2 ts kanel
1 dl rødvin
150 g mørk sjokolade, helst over 65% kakao

Sjokoladeglasur
150 g mørk sjokolade
1 1/4 dl fløte
1 1/2 ts kakaopulver
1 1/2 ts sirup
25 g smør
1 ss sukker
mørk sjokolade til pynt

Bruk en rundform som er 20 cm i diameter.

Kakebunnen kan med fordel lages dagen før den skal serveres. Pakk inn den avkjølte bunnen i plastfolie. Glassuren lager jeg samme dag som kaken serveres.

Varm stekeovnen til 180 grader.

Pisk smør og sukker hvitt og luftig. Ha i ett og ett egg mens miskeren fremdeles går. Bland sammen resten av det tørre og sikt det oppi bollen. Bruk en slikkepott til å folde det inn i røren. Tilsett vinen og fold den inn også.

Grovhakk sjokoladen og ha oppi røren. Hell alt over i en smurt rundform.

Kaken stekes på nederste rille i ovnen i 1 time. Stikk en strikkepinne el. i midten av kaken for å sjekke om den er ferdig. Er pinnen ren, er kaken ferdig.
La kaken avkjøles i formen.

Glasuren
Del sjokoladen i mindre biter og ha alle ingrediensene oppi en bolle. Bruk en bolle som passer til en kasserolle, uten at bollen ramler nedi. Fyll noen cm med vann i kasserollen og sett bollen over. Rør rundt hele tiden mens alt smelter. Bruk en tresleiv eller slikkepott og rør med rolige bevegelser. Du skal ikke piske inn luft i glassuren.
Når alt har smeltet og du har en glatt og litt tykk glassur, tar du den av varmen. Hvis det er noen små klumper i den, kan du helle den gjennom en sil. La den avkjøles i 2–3 minutter før du heller glassuren over kaken.
Når glassuren er helt kald, bruker du en potetskreller til å raspe av sjokoladebiter til pynt.

 

 

Plommeterte

$
0
0

Heldigvis er de norske plommene fremdeleså få kjøpt i butikken! Jeg kunne gjerne tenkt meg å gå på slang for det er jo egentlig litt kjedelig å betale 59 kroner kiloet for plommer i butikken når så mange bare lar plommene ramle ned av trærne uten å gjøre det dugg for å plukke dem opp. Men, fordi jeg ikke har noe plommetre her hjemme, må jeg ty til butikken.

Denne plommeterten er veldig enkel å lett å lage, og den krever ikke noen form for blindsteking av paiskall (det er når du baker paiskallet i stekeovnen mens det er fylt av tørka erter) for å få et vellykket resultat. Med en paideig som dette, som er så full av smør, bruker jeg bestandig å kjevle det ut mellom to lag med plastfolie som jeg drysser med hvetemel. Da slipper jeg at deigen seter seg fast på kjøkkenbenken og blir helt umulig å forholde seg til.

Når plommesesongen er ferdig kan du erstatte dem med epler eller pærer.

Dette trenger du til 1 terte 
Tertebunn
100 g kaldt smør
200 g hvetemel
100 g melis
2 eggeplommer
ev. 1-2 ss vann
1 eggehvite til pensling

ca. 300 g plommer
5 ss vaniljekrem, hjemmelagd eller ferdigkjøpt
1 egg til pensling
2–3 ss demerarasukker (det er den lysebrune varianten)

Denne fruktterten kan du forandre gjennom året, alt etter hva som er i sesong. Rabarbra (husk å strø på litt ekstra sukker på toppen), nektariner, epler og pærer er ypperlige å bruke.

Tertedeigen skal hvile i kjøleskap i minst 1 time før utkjevling og i 20 minutter før steking.

Stekes på 175 grader i 55–60 minutter.
Finn fram et stekebrett.

Del smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med hvetemelet og melisen. Kjør til alt smøret er smuldret opp. Tilsett eggeplommene, én om gangen. Kjør rundt nok til at alt blir blandet, men ikke mer enn nødvendig. Tertebunnen kan bli seig hvis den jobbes for mye med. Hvis deigen er for tørr til at du greier å samle den sammen til en klump, tilsetter du bittelitt iskaldt vann. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst 1 time.

Ta tertedeigen ut av kjøleskapet og kjevle den ut rett på et bakepapir. Det er lettest å kjevle hvis du har et bakepapir av silikon. Dryss over et tynt lag hvetemel på kjevlet og oversida av deigen før du starter.

Kjevle ut deigen til en runding, det er ikke så nøye om den blir helt rund, på ca. 25 cm i diameter. Prikk den midterste delen av bunnen med en gaffel. Dra forsiktig bakepapiret og tertebunnen over på et stekebrett og sett det i kjøleskapet i 20 minutter. I mellomtida skjærer du opp plommene i små båter.

Fordel vaniljekremen på den midterste delen av tertebunnen og legg plommebåtene over. Brett tertekantene innover mot fyllet. Pensle deigen med sammenpisket egg. Strø sukker over både plommene og deigen. Stek terten på nederste rille.

Nyt!

Ultrasaftig bjørnebærkake

$
0
0

I våres plantet vi to tornefrie bjørnebærbusker i hagen og nå er bærene endelig modne! Det er ikke all verdens til bær som har kommet, men nok til at jeg har store forventninger til neste sommer. Jeg plukket med meg en liten bolle i dag ettermiddag som jeg skal bruke i en pæresalat (som jeg skal lage til foto) i morgen. Hadde det ikke vært for salaten, kunne jeg brukt dem i denne deilige bjørnebærformkaka.

Det er noe deilig gammeldags med formkaker. Formkaker er hverdag og fest på èn gang. Det er ikke kaken vi lager når noe skal feires med brask og bram, men heller når vi skal kose oss litt til ettermiddagskaffen på tirsdag eller formiddagsteen på lørdag.

Bestemor hadde alltid en formkake liggende på lur til ”klokka-ti-kaffen”, og de gråhårede damene stilte med sine formkakefavoritter på bedehusfestene. Krydderformkake, marmorkake, enkel formkake med melisglasur og aprikosformkake. Favorittene var mange, og hvis mamma og pappa ikke holdt tellinga, prøvde jeg alltid å komme meg gjennom hele utvalget.

Har du ikke egne bjørnebærbusker, kan du med hell bruke den frosne varianten fra nærmeste dagligvarebutikk.

Dette trenger du til 1 kake
175 g mykt smør
175 g brunt sukker
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
1/2 ts kanel
2 stk egg
1 stk pære
250 g bjørnebær
1 ss demerarasukker (kan utelates)

Stekes på 175 grader i 55–60 minutter.
Kle en brødform på 1 1/2 liter med bakepapir.

Ha smør og sukker i en miksmaser med en grov visper eller en ”flatrører”, hvis du har det på maskinen din. Visp det hele sammen til smøret er utrørt og det har blitt luftig.

Bland sammen hvetemel, bakepulver og kanel og tilsett det vekselsvis med lett sammenpiskede egg. Skrell pæren og skjær den i småbiter. Tilsett den sammen med bjørnebærene og rør det hele forsiktig sammen. Du kan godt bruke frosne bær, og du kan variere bærene etter hva du har tilgjengelig.

Slå røren over i brødformen, strø over demerarasukkeret og stek kaken på nederste rille. Bruk en tynn grillpinne eller strikkepinne til å forsikre deg om at kaken er ferdig stekt.

La den avkjøles i formen, oppå en rist. Kaken holder seg saftig og fin i flere dager. Jeg bruker å pakke den inn i aluminiumsfolie og oppbevare den i kjøleskapet.

Gjør deg klar for halloween!

$
0
0

Er du klar for å kle deg opp i den svarteste og skumleste skrud og banke på nabodørene? Satser du på å fôre horder av barn med godterier? Eller er planene å låse døre, slukke lyset og håpe på at ingen dukker opp? Samme hvilken tilnærming du velger, må du jo ha mat i løpet av helga, og da kan det jo være moro å kjøpe inn et gresskar eller to, skjære ut fine lykter og så bruke kjøttet i god mat.

Det er noen år siden vi tok dette bildet. Fremdeles like koselig!

Her kommer mitt bidrag til en vellykket halloweenfeiring.

En skikkelig gresskarpai må du ha for en skikkelig feiring. Og, har du ikke smakt gresskarpai før, kan jeg nå fortelle deg at det er skikkelig godt!
Dette trenger du til 1 gresskarpai:
Bunn
180 g hvetemel
½ ts salt
1 ts sukker
120 g smør, kaldt i terninger
ca. 2 ts iskaldt vann

Fyll
ca. 1 kg gresskarkjøtt
100 g brunt sukker
1 ts kanel
1/2 ts malt ingefær
1/2 ts salt
1 knivodd muskatnøtt
3 egg
3 1/2 dl vikingmelk

     

     

Start med å gresskarkjøttet. Skjær det i mindre biter og damp det mørt i en dampkjele eller kok det i vann, i 15-20 minutter. Sett det til avkjøling.

Så lager du bunnen. Ha hvetemel, salt, sukker og smør i en food processor og kjør til smøret er smuldret opp. Tilsett vannet og kjør akkurat til massen blir smulete. Press den sammen til en klump og pakk den inn i plastfolie. Skal hvile i kjøleskapet i minst 1 time.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og kjevle ut paideigen til den passer paiformen. Løft opp deigen innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Løft den så forsiktig over i paiformen og klem den godt ned i kanten. Rull kjevlet over for å trimme kantene. Sett formen tilbake i kjøleskapet i 20 minutter.

Lag en sirkel av et bakepapir som passer ned i paiformen pluss oppover kantene. Legg det nedi paiformen og fyll opp med tørre erter eller lignende. Stek bunnen på nest nederste rille i 15 minutter. Ta ut ertene og bakepapiret. Senk varmen til 180 grader og stek bunnen videre i 15 minutter.

Ha det kokte gresskarkjøttet i en food processor sammen med resten av ingrediensene til fyllet og kjør knivene rundt til alt er godt blandet. Hell fyllet oppi det forstekte paiskallet og sett paien tilbake i stekeovnen. Stekes i ca. 45 minutter. Avkjøles.

Paien holder seg fint i 2-3 dager, i romtemperatur, pakket inn i plastfolie.

 

Her er oppskriften på deilig gresskarsuppe med bacon. 
Dette trenger du til 6–7 personer
2 løk
4 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 rød chili
ca. 1,2 kg gresskar
10–12 dl melk
4 buljongterninger
200 g bacon
3 dl crème fraîche
saften av 1 lime
salt
pepper

Finhakk hakk løk og hvitløk og ha det i en kasserolle sammen med olivenoljen. Del chilien i to på langs og skrap ut frøene. Finhakk den og ha den i kasserollen. La lat surre på svak varme i noen minutter til løken blir blank og myk.

I mellomtiden skjærer du toppen av gresskaret og huler ut kjøttet. Jeg bruker først en kniv, og så tar jeg finpussinga med en god isskje. Skjær kjøttet i terninger. Ha gresskaret, melk og buljongterninger i kasserollen og det småkoke i 10–15 minutter.

Skjær baconet i små terninger og brun det godt i en stekepanne. Hvis det er lite fett på baconet, tilsetter du litt olje til stekingen. Hold det varmt til suppen er ferdig.

Bruk en stavmikser eller foodprocessor til å mose suppen. Hell suppen tilbake i kasserollen og ha i crème fraîchen. Kok opp og smak til med lime, salt og pepper. Server suppen med bacon på toppen.

 

 

Så kommer det to søte oppskrifter her til slutt. Gresskarkjeks og avkutta fingre (ikke spesielt søte å se til!)
Dette trenger du til halloweenkjeksene:
180 g smør, romtemperert
200 g sukker
225 g hvetemel
100 g kakao
1 egg

Melisglasur
1 eggehvite
ca. 125 g melis
konditorfarge

Det er enklest å jobbe med deigen hvis du lager den dagen før steking. Den må hvile i kjøleskapet i minimum 1 time.

Del opp smøret i mindre biter og ha det i en miksmasterbolle sammen med sukkeret. Pisk til det blir hvitt. Det tar omlag 5 minutter. I mellomtiden blander du sammen mel og kakao. Ha egget i smør- og sukkerblandingen før du tilsetter det tørre og blander det sammen. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet over natten.

Sett på stekeovnen på 180 grader varmluft eller 200 grader over- og undervarme. Kle 3-4 stekebrett med bakepapir.

Dryss litt hvetemel på bordet og ha halvparten av deigen oppå. Dryss litt mel over også, og kjevle ut deigen til den blir ca. 1 cm tykk. Løft litt på den innimellom for å forsikre deg om at den ikke setter seg fast. Trykk ut figurer med pepperkakeformer og legg dem over på stekebrettet.

Stek kjeksene i ca. 10 minutter. Bruker du varmluft, kan du steke flere brett samtidig. Legg dem over på en bakerist og la de avkjøles før du eventuelt pynter dem litt.

Bland sammen  eggehviten, melisen og eventuell konditorfarge. Jeg bruker her en fargepasta som du får kjøpt i jernvarebutikker, og som gir en sterkere farge enn vanlig konditorfarge som du kjøper i dagligvaren. Rør til du får en klumpfri glasur. Ha den i små kremmerhus og pynt kjeksen.

 

Og dette trenger du til de avkutta fingerkjeksene, ca. 30 stykker
30 mandler
100 g sukker
100 g smør
200 g hvetemel
1 ts vaniljesukker
1 egg
ev. 1 ss vann
konditorfarge

Sett stekeovnen på 200 grader.

Ha mandlene i en bolle og hell kokende vann over. La de ligge til du kjenner at skallet begynner å løsne. Hell av vannet og fjern skallet. Legg mandlene til side.

Ha sukker, smør, hvetemel og vaniljesukker i en food processor og kjør det sammen. Tilsett egget og kjør til deigen samler seg. Hvis den er for tørr, har du i vannet også.

Del deigen i 30 biter og rull hver bit ut til en avlang pølse, på lengde med en finger. Legg den på et bakepapirkledd stekebrett. Klem en mandel fast, som en negl i den ene enden og form deigen slik at den blir seende ut som en fingertupp. Bruk en kvass kniv til å lage små kutt nedover fingrene.

Sett stekebrettet i kjøleskapet i 30 minutter. Stek så kjeksen på midterste rille i stekeovnen i 10-12 minutter.

For å få farge på neglene må du bruke en fargepaste, som du får kjøpt i jernvarebutikker og en del velassorterte dagligvarebutikker. Men fingrene ser ganske skumle ut med ufargede mandelnegler også.

 

Nøttekake med pærer, krem og sjokolade

$
0
0

Det er fredag og kanskje er tiden moden for en kakebit i løpet av helga? Denne nøttekake er en gammel og god traver hvor jeg plasserer hermetiske pærer og masse lettpisket krem på toppen av en nøttebunn. Så hakker jeg bare opp litt sjokolade og fordeler over det hele. Jeg bruker ferdig kjøpte, hermetisk pærer til denne kaka, og det er noe litt gammelmodig over nettopp det. Det minner meg skikkelig om bestemor. Smaker riktig godt gjør det også!

Nøttebunnen er kjempefin å fryse og tiner igjen veldig fort.

Dette trenger du til 1 kake
Nøttebunn
5 eggehviter
175 g sukker
200 g nøtter, her bruker jeg en blanding av hasselnøtter, mandler, valnøtter og paranøtter
1 ts balsamicoeddik

Topping
1 ½ boks hermetiske pærer
4 dl fløte
2 ts sukker
50 g mørk sjokolade

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en rundform på 26 cm i diameter. Det er lurt å legge bakepapir i bunnen av formen.

Ha eggehvitene i miksmasteren og pisk dem hvite. Etter at du har pisket noen minutter, har du i ca. 1/3 av sukkeret. Så har du i gradvis resten mens miksmasteren går. Pisk til du har fått en blank og luftig masse. Ha i balsamicoeddiken og pisk den inn.

Mens eggehvitene blir pisket, har du mandlene i en foodprosessor, med knivene i, og kjører rundt til mandlene er hakket i stykker. Jeg synes det er godt at det fremdeles er igjen noen biter, ikke bare smuler, men det er en smakssak.

Hell mandelbitene oppi miksmasterbollen og bruk en sleiv til å røre dette sammen. For å bevare luften i eggehvitene, må du bruke litt store bevegelser og på en måte skjære mandlene inn. Hell massen oppi den smurte rundformen og sett den på nederste rille i stekeovnen i 25–30 minutter. Den er ferdigstekt når du ser at den begynner å løsne i kantene. La den avkjøles i formen oppå en bakerist.

Like før servering lager du resten av kaken. Del de halve pærene i to, og fordel dem rundt på nøttebunnen. Pisk krem av fløten og sukkeret. Skjær opp sjokoladen i tynne strimler. Fordel kremen oppå pærene og pynt med sjokoladen.

Viewing all 390 articles
Browse latest View live