Quantcast
Channel: Kaker – Fru Timian
Viewing all 390 articles
Browse latest View live

God gammeldags marmorkake

$
0
0

Det er bestandig like spennende å skjære den første skiven av en nystekt marmorkake for å se hvordan mønsteret har blitt denne gangen. Det er mulig at det er et gryende tegn til aldring det at jeg er veldig glad i en god formkake. Men, det får jeg tåle. Jeg begynner jo tross alt å bli en voksen kvinne!

For å få en så saftig og god formkake som mulig, har jeg noen tips som det er lurt å jobbe ut i fra:
1. Du må steke formkaken med en gang røren er ferdig. Ellers mister den mye luft.
2. Du må være nøye med mål og vekt, her kan man ikke slumpe.
3. Arbeid fort når du lager røren.
4. Sikt alt mel, bakepulver, natron og eventuelt kakaopulver før du har det i røren, for å unngå klumper.
5. Formkakene skal tas ut av formen og avkjøles på en bakerist.

Dette trenger du til 1 marmorkake
75 g kokesjokolade
175 g romtemperert smørt
250 g melis
250 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker
3 egg
1 1/4 dl melk

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en brødform på 2 liter godt med smør. Jeg bruker ofte å kle hele formen med bakepapir. Så er jeg helt sikker på at jeg får ut kaka uten at den blir ødelagt.

Smelt sjokoladen over vannbad eller i en mikrobølgeovn. Sett det til side. Pisk smør og melis hvitt og luftig i en miksmaster. Det tar omlag 5 minutter. I mellomtiden sikter du sammen hvetemel, bakepulver og vaniljesukker i en bolle. Ha ett og ett egg i miksmateren og visp det godt inn før du tilsetter neste. Så har du i melken og hvetemelblandingen vekselvis og blander det godt inn. Røren din kan skille seg eller sprekke hvis du ikke blander det inn vekselvis. Pisk det bare akkurat nok til at alt er godt blandet.

Ta litt over halve røren ut av miksmasteren og over i en annen bolle. Bland så den smeltede sjokoladen oppi miksmasterbollen. Hell halvparten av den lyse røren oppi brødformen og fordel den jevnt utover. Hell over hele sjokoladerøren før du avslutter med resten av den lyse røren. Lag S-mønster med håndtaket av en skje oppi formen.

Stek kaken på nederste rille i stekeovnen i ca. 45 minutter. Sjekk med en bakepinne eller annen tynn pinne om kaken er ferdgistekt. Ta den ut og la den avkjøles på en bakerist.

 


Fruktkake

$
0
0

Denne fruktkaka har jeg spist hvert eneste år siden jeg ble født. Det er jeg ganske så sikker på. Dette er en fornorsket versjon av de engelske julekakene, og jeg elsker denne versjonen. Kaka blir bedre når den får stå noen uker, så lag den gjerne nå i begynnelsen av desember.

Dette er nok til 3 kaker i 1 ½ liters former.

Dette trenger du til 3 kaker 
300 g sukker
4 egg
300 g smør
300 g fiken
120 g cocktailbær
300 g rosiner
400 g hvetemel
300 g hasselnøtter
4 ts bakepulver
2 ts kardemomme
½ ts kanel
1 dl rømme

Stekes på 150 grader i 1 ½ time.
Kle 3 brødformer, på 1 ½ liter hver, med bakepapir
.

Pisk egg og sukker hvitt i en stor bolle. Samtidig smelter du smøret og skjærer opp fikenen og cocktailbærene i småbiter. Ha litt av hvetemelet i en bolle sammen med fiken, coctailbær og rosiner. Rør til alt er dekt med melet. Hvis ikke risikerer du at du får store klumper med fiken eller rosiner i kaka.

Grovhakk nøttene. Bland resten av hvetemelet, bakepulver, kardemomme og kanel. Når egg- og sukkerblandingen har blitt hvit og luftig, blander du inn det smeltede smøret og melblandingen vekselsvis. Ha i rømmen og la alt bli godt blandet. Så har du i den tørkede frukten. Den rører jeg alltid inn for hånd sånn at den ikke blir knust av vispene på miksmasteren. Det skal være en tykk røre.

Ha røren over i brødformene og bruk en skje til å glatte ut toppen. Stekes på nest nederste rille i 1 ½ time.

La kakene avkjøles i formen før du hvelver dem ut og pakker dem godt inn i aluminiumsfolie. La dem ligge på et kaldt sted i 3–4 uker. Har du en kjellerbod eller et annet kaldt rom, kan de gjerne ligge der. Jeg har ikke det, så mine ligger i kjøleskapet.

Ultrasaftig honningkake

$
0
0

I går ettermiddag var det duket for gåtelaging her i huset. 3. klassingen hadde i norsklekse å skulle lage gåter. Så mens jeg nå fremdeles er i et gåtefullt humør, kommer dagens gåte fra meg. Hva er ganske så gammeldags og stekes i en brødform? Har du svaret? Skjønte det kanskje ut i fra oppskriften. Det er riktig: Formkake!

Jeg elsker gode, gammeldagse, saftige formkaker! De må være saftige og lagd på skikkelige råvarer. Åh! Så utrolig mange deilige smaker det da er mulig å hvelve ut av en brødform – eller en annen form hvis du nå skulle finne på å bruke det i stedet for.

Denne honningformkaken oppfyller alle mine formkakekriterier. Her bruker jeg en bringebærhonning til glasur, men det er det jo ikke sikkert at du har stående tilgjengelig på din kjøkkenhylle, og da bruker du bare en helt vanlig honning i stedet for. Ikke værre enn det.

Dette trenger du til 1 kake 
225 g hvetemel
1 ts kanel
1 ½ ts bakepulver
½ ts salt
75 g brunt sukker
1 cm fersk ingefær, ev. 1 ts tørket ingefær
240 g sommerhonning eller annen mild honning
1 ½ dl solsikkeolje
1 dl sterk kaffe, litt avkjølt
2 stk store egg
2 ts bringebærhonning til pynt

Kaken stekes på 175 grader i ca. 1 time.
Smør en 1-liters brødform med olje og dryss den med semulegryn.

Bland alt det tørre i en bolle. Bruker du fersk ingefær, river du den på den fineste siden av rivjernet. Er honningen helt fast, varmer du den opp over et vannbad eller i mikrobølgeovnen før du blander den sammen med resten av væsken.

Bland alt raskt sammen og hell røren over i brødformen. Stekes på nederste rille. Etter 30 minutter legger du et bakepapir over toppen av kaken slik at den ikke blir brent.

La kaken avkjøles i formen. Fordel bringebærhonning eller en annen god, og litt fast honning over kaken før servering.

Innpakket i plast, holder denne kaken seg godt i flere dager.

 

Verdens beste brownie?

$
0
0

Kjenner du som meg et skikkelig stort sjokoladesug innimellom? Kanskje ikke de kjempestore mengdene, men et akkurat passe stort stykke av en saftig og god kake! Ah! Det er skikkelig helg det!

Dette er garantert den kaken jeg har lagd fleste ganger i mitt liv. Veldig kjapp å lage, og alltid like vellykket. Oppskriten fikk jeg fra en god venninne som igjen fikk den da hun var utvekslingsstudent i USA en gang på begynnelsen av 80-tallet.

Jeg hadde aldri verken hørt om, eller smakt, brownie før denne åpenbaringen ble satt foran meg (husk at dette er mange år siden!) Det som kjennetegner er god brownie er at den fremdeles skal være litt bløt inni, at den er ganske kompakt, men ikke tung, og at den er full av gode valnøtter eller pecannøtter.

Dette trenger du til 1 kake 
300 g mørk sjokolade
300 g smør
5 egg
430 g brunt sukker
200 g hvetemel
2 ½ ts vaniljesukker
300 g valnøtter

Stekes på 200 grader i 25–30 minutter.
Kle en langpanne med bakepapir.

Del opp sjokoladen i mindre biter og smelt den sammen med smøret over vannbad eller i mikrobølgeovnen. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland hvetemel og vaniljesukker for seg, og grovhakk valnøttene.

Ha den smeltede sjokolade- og smørblandingen oppi den ferdige eggedosisen. Sikt inn hvetemelet og vaniljesukkeret, og rør det sammen med en sleiv. Ha i valnøttene og hell røren over i langpannen.

Stek kaken på nederste rille. Den er ferdig når du har fått en fast stekeskorpe.

Denne kaken er kjempefin å dele opp i mindre biter og fryse ned også. Veldig kjekt å ha i fryseren når det plutselig stikker noen innom.

Sjokolademuffins med hatt

$
0
0

Disse sjokolademuffinsene er som skapt til hvilken som helst fest. Se for deg dette: saftige muffins, høye marengshatter og glasur av mørk sjokolade. Her er det bare én ting å si: Lag, spis og nyt!

Originalopskriften har jeg fra Martha Stewart.

Dette trenger du for å lage 12 sjokolademuffins med høye hatter

Muffinsrøre
50 g kokesjokolade
50 g smør
2 egg
200 g sukker
200 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
1 dl melk

Glasur
2 3/4 dl sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts honning
5 eggehviter
1/2 dl vann

Sjokoladetrekk
225 g mørk sjokolade
1 3/4 dl fløte
2 1/2 ts kakaopulver
2 1/2 ts sirup
35 g smør
1 1/2 ss sukker
ev. strøssel til pynt

Stekes på 225 grader i 10 minutter.

Sett muffinsformer i et muffinsbrett

Brekk sjokoladen i mindre biter, og smelt den sammen med smøret i mikrobølgeovn eller over vannbad. Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Hell den smeltede sjokoladen og smøret oppi eggedosisen i en tynn stråle mens miksmasteren fremdeles går. Bland hvetemel, bakepulver og vaniljesukker, og ha det oppi bollen sammen med melken. Rør til du har fått en glatt røre.

Hvis du bruker bare muffinsformer, kan det være lurt å la dem være doble, slik at de bedre holder på fasongen. Fordel røren i de 12 muffinsformene og sett muffinsbrettet midt i stekeovnen.

La muffinsene avkjøles helt før du har på ”hattene”.

Glasuren skal du varme opp i vannbad, så du må bruke en bolle som både tåler varme og som du kan vispe i etterpå. Du trenger et termometer til oppvarmingen.

Kok opp vann i en kasserolle. Ha alle ingrediensene til marengsen i en bolle og sett bollen oppi kasserollen. Knekk eggehvitene ett og ett i et glass først, sånn at du forsikrer deg om at det ikke blir med noe av eggeplommen. Sett steketermometeret i bollen og rør rundt til massen har blitt 70 grader. Da tar du bollen ut av kasserollen og setter den rett over i miksmasteren, og visper på full styrke til massen har blitt helt avkjølt. Det tar 10–15 minutter. Nå skal marengsen være blank og fin, og kjennes litt seig i konsistensen.

Ha marengsen i en kakesprøyte og lag høye hatter på muffinsene.

Del sjokoladen til sjokoladetrekket i mindre biter og ha alle ingrediensene oppi en bolle. Bruk en bolle som passer til en kasserolle, uten at bollen ramler nedi. Fyll noen cm med vann i kasserollen og sett bollen over. Rør rundt hele tiden mens alt smelter. Bruk en tresleiv eller slikkepott og rør med rolige bevegelser. Du skal ikke piske inn luft i glasuren.

Når alt har smeltet og du har en glatt og litt tykk glasur, tar du den av varmen. Hvis det er noen små klumper i den, kan du helle den gjennom en sil. La den avkjøles i 2 minutter før du starter med dyppingen. Vær ganske bestemt i bevegelsene når du dupper muffinsene kjapt ned i sjokoladen. Sett dem på en ris og la dem renne av før du eventuelt strør over strøssel til pynt.

 

Engelsk butterdeigskake med bringebærfyll

$
0
0

Det er bestandig morsomt å prøve ut nye kakeoppskrifter og å se hvordan de ingrediensene du satte sammen har blitt når de kommer nystekte ut av stekeovnen. Denne kaka, for eksempel, ble ikke helt som jeg hadde tenkt. I min dårskap innbilte jeg meg nemlig at bringebærfyllet jeg plasserte midt i kakerøra skulle forbli der under stekingen også. Hvodan kunne jeg tro det? For dette har jeg jo vitterlig gjort mange ganger tidligere også. Med nøyaktig samme resultat. Det løse fyllet påvirkes sterkere av tyngdekraften enn røra, som jo er full av innpisket luft.

Når det er sagt, må jeg skynde meg å tilføre at resultatet ble umåtelig saftig og godt. Små eplebiter spredt i hele kaken og med godt bringebærsyltetøy sunket helt ned til kakebunnen.

En skikkelig deilig helgekake!

Deilig engelsk butterdeigskake med epler og bringebærfyll
2 epler
250 g romtemperert smør
250 g mykt, brunt sukker
4 store egg
350 g hvetemel
2 1/2 ts bakepulver
1 ts natron
2 ts vaniljesukker
1 dl skummet kulturmelk
250 g bringebærsyltetøy

Dekorering
85 g melis
1 sitron
2 sukkerbiter

Sett stekeovnen på 160 grader og smør en rundform på 20 cm. Legg bakepapir i bunnen.

     

Skrell eplene og del dem i små terninger på ca. 1 x 1 cm. Ha smør og sukker i en miksmaster og pisk til det blir luftig, 5–6 minutter. Tilsett ett og ett egg og la de piskes godt inn i sukkerblandingen. Slå av miksmasteren. Bland sammen hvetemel, bakepulver, natron og vaniljesukker og fold både melbandingen, kulturmelken og eplebitene inn i røren.

Hell halvparten av røren over i rundformen før du fordeler syltetøyet utover. Her kan du selvsagt selv bestemme om du vil bruke ferdig kjøpt eller hjemmelagd syltetøy. Bruker du kjøpt, vil jeg råde deg til å bruke en utgave med mer bær enn sukker. Da blir den ferdige kaken også best. Det er også en fordel om syltetøyet ikke er alt for flytende, som hjemmekokt ofte kan være.

Fordel resten av røren over syltetøyet. Den enkleste måten å gjøre det på, uten å rote til syltetøyet, er å fordele små klatter utover det hele for så å smøre det lett utover med en skje.

Sett formen på en rist og bak kaken på nederste rille i stekeovnen i ca. 1 time og 25 minutter. Stikk en tynn kakepinne midt ned i kaken for å sjekke om den er gjennomstekt. Kommer pinnen tørr ut, er kaken ferdig. La kaken avkjøles i formen plassert oppå en rist.

Når du bruker sitronsaft i melisglasur i stedet for vann, får du en mye hvitere glasur. Ha melisen i en bolle. Riv skallet av sitronen på den fineste siden av rivjernet og legg det til side før du deler sitronen og klemmer ut saften. Rør inn nok sitronsaft sitronsaft til at du får en passe tykk glasur. Fordel glasuren over kaken og dryss sitronskallet over.

 

 

Den store vaffeldagen!

$
0
0

Til alle dere som ikke har full oversikt over alskens festdager her i landet, kan jeg nå fortelle av 25. mars er den store vaffeldagen! Da er det meningen at vi skal meske oss med duftende vafler minst én gang i løpet av dagen.

I år har jeg tenkt å lage mine med Vikingmelk. Du vet boksemelken som du finner innerst i skapet når du egentlig leter etter noe annet. Vikingmelk har blitt lagd i Norge helt siden 1889 og er rett og slett helmelk hvor en del av vanninnholdet er dampet bort før den blir hermetisert.

Nok til 12–14 vaffelplater
4 egg
100 g sukker
1 ts vaniljesukker
100 g smør
250 g hvetemel
1 boks Vikingmelk
2 ts sitronsaft
1 dl h-melk

Ta gjerne eggene ut av kjøleskapet en stund før du skal bruke dem. Da tar de opp litt ekstra med luft under piskingen.

Ha eggene i en miksebolle sammen med sukkeret og vaniljesukkeret. Pisk til det blir luftig og lett. Det skal ikke bli helt eggedosis, men halvveis dit blir bra.

Smelt smøret. La det avkjøles litt før du heller det oppi eggblandingen i en tynn stråle. Tilsett hvetemelet og vikingmelken vekselvis mens mikseren går på medium hastighet. Kjør opp hastigheten og pisk til du har fått en fin og klumpfri røre. Tilsett sitronsaften. La røren svelle på kjøkkenbenken i 30 minutter eller i kjøleskapet i noen timer. Spe med den vanlige melken etter svellingen.

Varm opp et vaffeljern og stek vaflene gyllenbrune. Som alle vafler, smaker også disse best når de er helt nystekte.

Her serverer jeg hjemmerørt jordbærsyltetøy til. Har du ikke det liggende i fryseren, kan du kjøpe hele fryste bær, som du bare tiner, deler opp i mindre biter og rører sammen med finkornet syltetøy. Til 500 gram bær, kan du beregne 125 gram sukker. Ettersom bærene allerede har vært fryst, er det best å spise opp dette syltetøyet uten noen flere nedfrysninger. Det holder seg fint i 5–6 dager.

Bursdagskaker

$
0
0

Jeg må bare vise fram kakefatet fra 11-årsdagen vi feiret her i huset på fredag. Den siste uka har jeg spilt inn 10 nye kakefilmer for dagbladet.no, og de 30 ungene som kom hit etter skolen fikk spise opp det som var igjen av kaker.

Her er det rød fløyelskake, gulrotkake, krydderkake med sjokoladeglasur, stekt ostekake med nugatti og lyse muffins med marengsglasur.

Alle oppskriftene og filmene blir vist på Dagbladet.no og her på bloggen de kommende ukene, så følg med, følg med!

 


Saftig og god gulrotkake

$
0
0

90-tallets store kakeslager, gulrotkaka, har i grunn holdt seg høyt oppe på min kakeskala hele tiden. En skikkelig saftig gulrotkake med gode valnøtter inni, må jo bli en suksess!

En perfekt gulrotkake skal, etter min smak, være full av gulrøtter og godt smør, og ha så mye nøtter i seg at jeg kan knase meg gjennom et stykke. Dessuten må den ha kremostglasur! For; la oss være enige om en ting: Når det kommer til gulrotkake, er det glasuren som bokstaveligtalt tar kaka! Jeg simpelthen elsker denne glasuren!

Jeg er veldig glad i denne oppskriften hvor jeg starter med å piske smør og sukker lyst og luftig i stedet for å bruke olje. Smøret gir både en ekstra luftighet og god smak til den ferdige kaka. Her bruker jeg usaltet smør, men det spiller egentlig ikke noen stor rolle. Bruker du vanlig saltet smør, kutter du ut saltet som står i ingredienslisten.

Se hvordan du lager kaken her:

Saftig og knasende gulrotkake
passer i en liten langpanne, ca. 30 x 30 cm

Bunn
250 g usaltet, romtemperert smør
300 g mykt brunt sukker
2 ss honning
ca. 450 g gulrøtter, 5-6 stk
150 g mandler
400 g hvetemel
3 ts bakepulver
½ ts salt (utelates hvis du bruker saltet smør)
3 ts kanel
1 ts muskatnøtt
5 egg
skall og saft av ½ sitron
2 dl melk
150 g valnøtter

Glasur
1 vaniljestang eller 1 ts godt vaniljesukker
200 g kremost
150 g crème fraîche
300 g melis
saft av 1 lime
limeskall til pynt

Sett stekeovnen på 180 grader og kle en liten langpanne med bakepapir.

Visp smør og sukker luftig. Det tar fort 7-8 minutter. Stopp miksmasteren noen ganger og skrap ned det som legger seg oppover kanten. Når det begynner å bli litt fluffy, har du i honningen i en tynn stråle. Har du fast honning, varmer du den litt først.

Skrell og riv gulrøttene. Jeg bruker å rive halvparten på den fineste siden og halvparten på den grove siden av rivjernet. Da får jeg både tekstur og saftighet. Ha mandlene i en food processor og kjør knivene rundt til de blir helt smulete eller bruk en mandelkvern.

Bland det tørre i en bolle. Når smør og sukker er ferdig vispet, tilsetter du eggene ett og ett. Vask sitronskallet godt og riv det på den fine siden av rivjernet. Ha i skallet og saften. Så tilsetter du det tørre og melken vekselvis.

Grovhakk nøttene og ha både dem og de revne gulrøttene oppi bollen. Rør det sammen til alt blir godt blandet.

Slå røra oppi langpanna og stek kaka på nederste rille i ca. 35 minutter. Sjekk med en stikkepinne om kaka er ferdig stekt. La den avkjøles helt før du har på glasuren.

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i en miksmater sammen med resten av ingrediensene til glasuren. Ikke ta i all limesaften med en gang. Visp det hele sammen til du får en glatt og klumpfri glasur. Smak til og kjenn at den er passe syrlig.

Pynt med limeskall.

Påskekake

$
0
0

Lyst på en skikkelig deilig sjokoladekake i påska? Da er det godt mulig at dette er kaken du skal lage! Denne melfrie sjokoladekaken har jeg lagd i utallige varsjoner og varianter, og den smaker fremdeles like godt. Kaken inneholder masse mørk sjokolade, så den blir skikkelig mektig, men fordi den ikke har mel i seg, blir den nesten luftig som en marengs og oppleves på derfor ikke som tung og mektig. Kun mektig på den helt rette måten.

Når du lager en melfri kake som dette, vil den ramle ned på midten når den blir avkjølt. Du kan gjerne bare servere den helt for seg selv, sammen med is eller som her – med en god sjokoladekrem på toppen.

For å få den riktige påskestemningen, pynter jeg den med små sjokoladekolibriegg. Denne oppskriften er særdeles sterkt inspirert av en av Nigella Lawsons sjokoladekaker.

Dette trenger du til 1 kake
250 g mørk sjokolade
125 g smør
6 egg, 2 hele og 4 delt i plomme og hvite
175 g sukker
1 ts vaniljesukker

Krem
125 g mørk sjokolade
2 ½ dl kremfløte
1 ts vaniljesukker
sjokoladeegg til pynt

Sett stekeovnen på 180 grader og smør en form på 24 cm. Legg et bakepapir i bunnen av forma.

Brekk sjokoladen og smøret i mindre biter og smelt det sammen i mikrobølgeovn eller over vannbad. I mellomtiden har du de fire eggehvitene i en miksmasterbolle og visper dem stive. Når det begynner å bli stivt, tilsetter du 100 gram av sukkeret, litt etter litt. Ta det ut og ha det over i en annen bolle.

Så har du de fire eggeplommene og de to hele eggene, samt resten av sukkeret og vaniljesukkeret i miksmasterbollen og pisker eggedosis av det.

Når eggedosisen er ferdig, har sjokoladeblandingen fått stått og avkjølt seg littegrann. Hell den i en tynn stråle oppi eggedosisen, mens vispene fremdeles går. Når det er blandet, stopper du mikseren og har i litt av de stivpiskede eggehvitene. Bruk en slikkepott, og litt store bevegelser til å røre det inn. Når det er helt innblandet, har du i resten. Bruk hele tiden store bevegelser sånn at du ikke rører ut lufta som du har pisket inn.

Hell røra over i den smurte rundforma og sett den på nederste rille i stekeovnen i ca. 35 minutter. Ta den ut og la den avkjøles på en rist.

Kaka må være helt avkjølt før du kan ha på kremen.

Brekk sjokoladen i mindre biter og smelt den i mikrobølgeovn eller over vannbad. Sett den til avkjøling til den er så kald som den kan få blitt uten å stivne igjen.

Visp en ganske løs krem av fløten og vaniljesukkeret. Så snart den begynner å tykne, tilsetter du sjokoladen i en tynn stråle.

Fordel kremen oppå kaka og strø sjokoladeegg på toppen.

Saftig eplekake med nøttetopping

$
0
0

Jeg har et stort kjølehjørne på kjøkkenet, med forholdsvis god kontroll over hva som finnes på alle hyllene og i alle boksene. Vi har en stor kasse på den ene hylla som bruker å være mer eller mindre full av frukt. Innimellom blir det fylt opp litt for mye slik at eplene som ligger på bunnen rekker å bli litt skrukkete i skinnet før de skal fortæres. Ikke alle i husstanden er like glade i skrukkete epler, og da er det kjekt å bruke dem til noe annet.

Kjent problem? Eller bare lyst til å lage en sabla god kake allikevel? Prøv denne, da vel!

Kan du tenkte deg noe bedre enn en varm eplekake med mengder av saftige epleskiver, rikelig krydret av kanel og med knasende valnøtter på toppen! Lukk øynene og se det for deg. Kjenner du lukta? Jeg er nå nesten på siklestadiet. Kjenner at dette frister noe veldig.

Jeg begynner etter hvert å ha ganske mange oppskrifter på ulike eplekaker kladdet ned i diverse bøker. Og så godt som eplekake er, skulle jo det bare mangle. Denne kaken lagde jeg først i en versjon med bringebær og blåbær. Den ble så god at jeg likeså godt bakte en epleutgave dagen etter. Etter det har oppskriften vært ettertraktet blant de som har smakt.

Visste du forresten at eple bestandig har hatt en stor symbolsk betydning. Fra kunnskap og visdom, fruktbarhet og kjærlighet til død, fristelse og syndefall. I gamle Hellas symboliserte eplet kjærlighet og begjær, mens det i Kina står for harmoni og fred.

Dette trenger du til én kake
Røre
175 g smør
3 egg
100 g sukker
2 ts vaniljesukker
325 g hvetmel
3 ts bakepulver
1–1 1/2 ts kanel
1 1/4 dl melk
2–3 epler

Topping
100 g smør
50 g brunt sukker
1/2 ts kanel
100 g valnøtter

Sett stekeovnen på 160 grader og smør en rundform på 22 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen av forma.

Smelt smøret og sett det til avkjøling. Det trenger ikke å bli kaldt, men det er greit om det blir litt avkjølt før du blander det sammen med resten av røra.

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til en luftig eggedosis. Det tar ca. 5 minutter. I mellomtiden blander du sammen hvetemel, bakepulver og kanel i en bolle og lager toppingen. Smelt smør og rør inn sukker og kanel. Hakk opp valnøttene og rør dem inn.

Når eggedosisen er ferdig, tilsetter du melblandingen og melken vekselvis mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet. Så heller du i det smeltede smøret. Kjør mikseren kraftig rundt en gang for å forsikre deg om at alt er blandet. Ikke kjør mikseren mer enn det som er nødvendig slik at du pisker ut den innpiskede luften igjen.

Fjern kjernehusene på eplene og skjær dem i tynne skiver. Er det norske epler eller andre epler med tynt skall, trenger du ikke å skrelle dem først. Er skallet så tykt at du tror det er en fare for at det blir seigt i den ferdige kaken, skreller du det vekk før du skjærer skivene.

Hell litt over halvparten av røren over i kakeformen. Legg epleskivene i en jevnt lag over det hele. Hell over resten av røren før du fordeler utover toppingen. Stek kaken på nederste rille i 60–70 minutter. Stikk en tynn kakepinne ned i kaken for å se om den er gjennomstekt. Kommer pinnen tørr ut, er kaken ferdig. Sett kaken over på en bakerist og la den avkjøles litt før du tar av kakeringen rundt.

Kaken kan gjerne serveres sammen med en god klatt med krem eller is. Pisket crème fraîche er også veldig godt til.

 

 

Marmorerte muffins

$
0
0

Muffins er utrolig kjekt å lage når du prutselig finner ut at baking er tingen! Røren er kjempekjapp å røre sammen og steketiden mye kortere enn til de aller fleste kaker. Jeg har en grunnoppskrift på muffins som jeg bruker til veldig mange varianter med og uten fyll. Klikker du her, finner du en variant med vaniljekrem og kardemomme. Den er også kjempegod!

Fortvil ikke om du ikke har alle ingrediensene som står i lista mi under. Matfløte kan lett byttes ut med melk, og yoghurt kan byttes med kesam, creme fraiche eller et annet syrnet melkeprodukt. Har du ikke det, øker du melkemengden tilsvarende. Ettersom det er natron i oppskriften, må du ha med en syre. 1 teskje med sitronsaft, limesaft etc. gjør nytten.

Det er best å ha et muffinsbrett når du steker muffins – iallfall muffins som er så store som disse. Jeg skriver i oppskriften at du eventuelt kan bruke doble muffinsformer. Da lønner det seg dessuten å lage muffinsene mindre. Ellers vil de flyte litt utover. Har du siliconformer, er de så stødige at de funker uten et brett.

Dette trenger du til 12 muffins
400 g hvetemel
2 ts bakepulver
½ ts natron
175 g brunt sukker
100 g smør
2 egg
1 ½ dl matfløte
1 dl matyoghurt
100 g mørk sjokolade

Sett stekeovnen på 200 grader. Sett muffinsformer oppi et muffinsbrett eller finn fram 12 doble muffinsformer og et stekebrett.

Bland hvetemel, bakepulver, natron og sukker i en bolle. Smelt smøret og bland det sammen med egg, fløte og yoghurt og ha det oppi bollen sammen med det tørre. Rør det kjapt sammen.

Smelt sjokoladen i mikrobølgeovn eller over et vannbad og bland sjokoladen forsiktig inn i røra.

Sjokoladen skal ikke blandes helt sammen med røra – for muffinsene skal være marmorerte, ikke sjokoladebrune.

Fordel røra i muffinsformene. Har du ikke et muffinsbrett, kan det være lurt å bruke doble muffinsformer, slik at de holder fasongen. Sett dem da på et stekebrett.

Stek muffinsene på nest nederste rille i 20-25 minutter. Bruk en kakepinne for å sjekke om muffinsene er gjennomstekt. Stikk pinnen midt nedi en av muffinsene. Er pinnen tørr, er muffinsene ferdige. Hvis det fester seg røre til pinnen, må de få noen minutter til i stekeovnen. Hvelv muffinsene ut av muffinsbrettet og la dem avkjøles på en bakerist.

Hvit sjokoladebrownie med chili

$
0
0

Bare navnet på denne kaka får, bokstavelig talt, munnen min til å løpe i vann. Dette er en skikkelig lekkerbiskener som jeg hadde ute på den gamle hjemmesiden min og som jeg nå synes fortjener å komme til heder og ære igjen.

La deg ikke skremme av den store mengden chili i kaka. Ettersom chilien blir kokt i sukkervann før den has i, forsvinner den mest intense smaken. Du aner den bare som en morsom og uventet pirring.

Dette trenger du til 1 kake
300 g hvit sjokolade
200 g smør
3 egg
150 g sukker
1 ts vaniljesukker
200 g hvetemel
melis til servering

Chili
1 rød fersk chili
1 grønn fersk chili
1 ½ dl vann
100 g sukker

Stekes på 200 grader i 30-40 minutter.
Kle en liten langpanne med bakepapir.

Start med chilien. Skjær begge chiliene på langs og skrap ut frøene. Halvparten av den røde og halvparten av den grønne finhakker du. De to andre halvpartene skjærer du opp på langs i så tynne strimler som du greier. Kok opp vann og sukker. Ha i all chilien og la den koke i 5 minutter. Sil av væsken, den skal du ikke bruke. De tynne strimlene skal du bruke til pynt, mens den finhakkede chilien skal i kakerøra litt senere.

Smelt sjokoladen og smøret i vannbad (se s. 00) eller i en mikrobølgeovn. Visp eggene, sukkeret og vaniljesukkeret til eggedosis. Det tar om lag 5 minutter. Hell i den smeltede sjokoladen og smøret i en tynn stråle mens miksmasteren går sakte. Hell hvetemelet over i en sikt og sikt det over røra. Bruk en slikkepott og bland alt sammen med luftige bevegelser. Ha i den finhakkede chilien til slutt, før du heller røra over i langpanna.

Stek kaka på nederste rille i stekeovnen. For å sjekke om kaka er ferdig stekt, stikker du en kakepinne i den. Den er ferdig rett før alt slipper pinnen.

Ta ut kaka og avkjøl den litt før du sikter over melis. Fordel chilistrimlene over og server.

Fantastisk sitronterte med sveitsisk marengs

$
0
0

Jeg ELSKER sitronterter! Sprø, smørfylt terteskall med et søtt og syrlig sitronfyll! Kan det bli bedre enn det? Ja! Det kan det! Du kan plassere en anseelig mengde italiensk marengs på toppen som du så lager fine brennmerker på ved hjelp av en skibrenner. Dette er godt! Dette er festkake!

Denne kaka må gjerne stekes dagen før den skal spises.

Dette trenger du til 1 stironterte 
Tertebunn
100 g kaldt smør
200 g hvetemel
100 g melis
2 eggeplommer
ev. 1-2 ss vann
1 eggehvite til pensling

Sitronfyll
6 egg
250 g sukker
skall og saft av 3 sitroner
2 dl kremfløte

Sveitsisk marengs
250 g helt finkornet sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts honning
5 eggehviter
½ dl vann

Smør en paiform med smør eller olje.

Del smøret i terninger og ha det i en food processor sammen med hvetemelet og melisen. Kjør til alt smøret er smuldret opp. Tilsett eggeplommene, én om gangen. Kjør rundt nok til at alt blir blandet, men ikke mer enn nødvendig. Tertebunnen kan bli seig hvis den jobbes for mye med. Hvis deigen er for tørr til at du greier å samle den sammen til en klump, tilsetter du bittelitt iskaldt vann. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i minst 1 time.

Jeg synes det kan være litt trøblete å kjevle ut en tertebunn, men har kommet fram til at det går riktig bra hvis jeg kjevler den ut mellom to lag med plast. Skjær opp to brødposer, strø et lag med hvetemel på det ene, legg på deigen, litt hvetemel og så den andre posen. Snu leiven innimellom og forsikre deg om at den ikke sitter fast. Strø eventuelt på litt mer mel.

Kjevle deigen til den er så stor at den går godt oppover kantene på forma. Ta av det ene plastlaget og legg tertebunnen forsiktig oppi forma. Ta av det andre plaststykket. Skjær av paideigen som går over kanten. Sett paiforma i kjøleskapet i 20 minutter. Sett stekeovnen på 180 grader i mellomtida.

Ta forma ut av kjøleskapet, legg et bakepapir i bunnen og fyll opp med tørre erter eller bønner. Det finnes også noen aluminiumskuler som kan brukes til det samme formålet. Hvis du vil lage dobbel porsjon, kan du fryse den ene bunnen på dette stadiet, før du har i ertene eller bønnene. Når du så skal bruke den, setter du den rett i stekeovnen (da med de tørkede ertene eller bønnene oppå) og beregner 5–6 minutters ekstra steketid.

Stek tertebunnen på nederste rille i stekeovnen, først i 20 minutter. Så tar du ut ertene, pensler bunnen med sammenpisket eggehvite og lar den ettersteke i 5 minutter. Skru ned varmen til 150 grader.

Her har jeg lagd tertebunnen i en vanlig rundform og latt deigen være ujevn i kantene for å få et litt mer rustikt utseende.

Sitronfyllet lager du ved å vispe egg og sukker lett sammen i en bolle. Vask sitronene godt og riv skallet på den fine sida av rivjernet. Bruk bare det gule på sitronen. Bland både skall og saft sammen med egg og sukker. Pisk fløten halvstiv i en annen bolle før du forsiktig blander alt sammen.

Hell det over i den forstekte tertebunnen og stek terten på nederste rille i stekeovnen i ca. 1 time og 10 minutter. La kaka avkjøles i forma. Sett den så i kjøleskapet og la den bli helt kald i 3–4 timer.

En sveitsisk marengs skiller seg fra en vanlig marengs med at den skal varmes opp mens den vispes. Du må derfor bruke en bolle som tåler varme, og som du kan vispe i etterpå. Du trenger et termometer til oppvarmingen.

Kok opp vann i en kasserolle. Ha alle ingrediensene til marengsen i en bolle og sett bollen oppi kasserollen. Knekk eggehvitene én og én i et glass først, så du kan forsikre deg om at det ikke blir med noe av eggeplommene. Sett steketermometeret i bollen og visp lett til massen har blitt 70 grader. Da tar du bollen ut av kasserollen og setter den rett over i miksmasteren. Visp på full styrke til massen har blitt helt avkjølt. Det tar 10–15 minutter. Nå skal marengsen være blank og fin og kjennes litt seig i konsistensen.

Ha marengsen i en kakesprøyte og fordel den på toppen av den avkjølte terten. Bruk en skibrenner til å brune marengsen litt til slutt. Du kan også sette kaka under grillelementet i stekeovnen i noen få sekunder. Da må du passe på hele tida så marengsen ikke blir brent.

Mandelkake med jordbær og bringebær

$
0
0

Dette er den perfekte sommerkaka! Og hjemme hos oss, forsvinner den utrolig fort bort fra fatet. Du kan pynte den med de bærene du vil. Her bruker jeg en blanding av jordbær og bringebær.

Jeg skriver her at dette er den perfekte sommerkaka, og det er det. Men den er også helt perfekt resten av året. Jeg bytter ut toppingen ut i fra sesongen, og på høsten skjærer jeg gjerne opp pærer eller epler som jeg tar med i hele stekinga i stedet for som her at jeg legger friske jordbær og bringebær på toppen.

Denne kaken tok jeg bilde av til en stor piknikserie som vi lagde for noen år siden. Oppskriftene på resten av piknikmaten finner du ved å følge linkene nederst i denne saken.

Bunn
50 g mandler
100 g kaldt, usaltet smør
100 g melis
¼ ts salt
250 g hvetemel
1–2 egg

Fyll
100 g mandler
100 g usaltet smør
100 g sukker
1 egg
450 g bringebær og jordbær

Bunn
Hakk mandlene i en food processor. Tilsett smør, melis, salt, hvetemel og ett av eggene og kjør til du får en glatt deig. Hvis deigen er for tørr, tilsetter du enda ett egg. Klem deigen sammen til en ball, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minimum 30 minutter.

Kjevle ut tertedeigen mellom to brødposer som du har delt opp på langs. Strø over litt hvetemel mens du kjevler. Smør en rundform på 23 cm i diameter og legg tertedeigen i formen. Klem deigen godt inn i kantenen. Dekk bunnen med aluminiumsfolie. Så langt kan du gjerne gjøre flere dager i forveien. Frys da ned bunnen slik.

Ha tørre erter eller lignene oppå aluminimumsfolien og forstek bunnen på 200 grader i 10 minutter. Ta ut ertene og folien og stek videre i 5 minutter.

Fyll
Start med å skålde mandlene. Ha mandlene i en bolle og hell kokende vann over. La mandlene ligge og bløtes opp i ca. 5 minutter, til du kjenner at skaller løsner lett. Hell av vannet og fjern skallene. Legg mandlene over på et bakepapirkledd stekebrett og tørk dem på 200 grader i ca. 8 minutter. La dem avkjøles noe før du fortsetter.

I mellomtiden pisker du smør og sukker hvitt. Finhakk mandlene i en food processor og ha dem i sukkerblandingen. Ha i egget og rør sammen.

Hell fyllet over i den forstekte bunnen og stek kaken på 160 grader på nederste rille i ovnen i 40–45 minutter. Avkjøl kaken før du har på bærene.

De andre oppskriftene fra pikniken

Kyllingsnacks – baconsurrede kyllingbiter

Ricottapai med tomat og timian

Ovnsbakte tomater og spekemat

Hvitløksknuter

Bønne- og maissalat

Svart og grønn oliventapenade

Sangria og eplejuice med Farris

Mandelterte med jordbær og bringebær

Limemarinert bær med mascarponekrem


Verdens beste rabarbrapai

$
0
0

Dette er en utrolig god rabarbrapai. Ja, den er så god at jeg våger meg på påstanden om at den rett og slett kan være verdens beste! Det vil det selvfølgelig være delte meninger om, men prøver du den, vil du fort finne ut at den helt klart befinner seg i toppsjiktet.

Når du lager pai, er paibunnen helt essensiell. Den skal være sprø og den må inneholde så mye smør at den flaker seg når den blir stekt. Les fremgangsmåten min for paibunnen godt før du begynner, så er du også garantert en sprø paibunn som ikke krymper under steking!

Oppå denne fantastiske paibunnen og sukkerblandede rabarbraen, lager jeg en topping bestående av brunt sukker og smør. Den gjør denne paien til en fantastisk karamellisert rabarbrapai.

Jeg vedder på at dette blir en av dine sommerfavoritter også!

Paibunn
175 g hvetemel
1/2 ts sukker
120 g kjøleskapskaldt smør
2–4 ss iskaldt vann

Fyll
750 g rabarbra
250 g sukker
2 ss maisenna

Topping
125 g hvetemel
50 g brunt sukker
25 g vanlig sukker
1 ts vaniljesukker
100 g smør

Smør en paiform eller ildfast form. Her bruker jeg en på 29 cm i diameter.

Ha hvetemelet og sukker i en food processor. Del opp smøret i terninger og kjør det inn sammen med melet. Tilsett nok vann til at du akkurat greier å samle deigen til en klump. Ikke kjør food processoren mer rundt enn akkurat nødvendig. Klem deigen flat og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Mens food processoren fremdeles er skitten, lager du toppingen. Ha alle ingrediensene i processoren og bland dem sammen. Du kan også gjøre dette for hånd. Sett det til side til etterpå.

Jeg liker beste å kjevle paideig ut mellom to lag med plastfolie. Dryss litt hvete på en dobbel bredde plastfolie. Legg på deigen og dryss litt mel over før du legger på et dobbel bredde med ny folie.

Kjevle deigen ut til den er stor nok til å gå oppover og over kantene på paiforma. Løft på plastfolien innimellom og dryss over mer mel hvis nødvendig. Vend deigen innimellom også.

Ta av plasten på den ene siden. Løft deigen over i paiforma og klapp den på plass mens du fremdeles har plasten på plass på oversiden. Grovklipp kantene rundt før du klemmer dem til. Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 190 grader.

Del rabarbraen i biter på ca. 2 cm. Bland bitene sammen med sukker og maisenna i en bolle. Hell fyllet oppi paiforma. Fordel toppingen over til slutt. Sett forma på et bakepapirkledd stekebrett (det kommer til å boble over under stekinga) og stek paien på nederste rille i ca. 1 time og 20 minutter.

La paien avkjøles litt før den nytes. Kan gjerne serveres med is eller vaniljesaus.

Saftig blåbær- og bringebærkake

$
0
0

Nå har det ikke kommet mange bringebærene ennå på de bringebærstilkene som jeg plantet i fjor, men jeg kan jo drømme! Drømme om saftige kaker fulle av mine egne bringebær og blåbær som jeg har plukket i skogen. Jeg plukket noen blåbær i dag. Men de gikk rett i munnen. Vil du også drømme deg litt bort? Eller kanskje rett og slett lage en kake! Her er oppskriften!

Du kan fint bruke frosne bær i denne kaken.

Røre
200 g smør
3 egg
100 g sukker
1 1/2 ts vaniljesukker
325 g hvetemel
3 ts bakepulver
1 1/2 melk
250 g bringebær
100 g blåbær

Topping
25 g smør
15 g brunt sukker
30 g valnøtter

Sett stekeovnen på 160 grader og smør en rundform på 22 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen av forma.

Smelt smøret og sett det til avkjøling. Det trenger ikke å bli kaldt, men det er greit om det blir litt avkjølt før du blander det sammen med resten av røra.

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til en luftig eggedosis. Det tar ca. 5 minutter. I mellomtiden blander du sammen hvetemel og bakepulver i en bolle. Lag toppingen. Smelt smøret og rør inn sukkeret. Hakk opp valnøttene og rør dem inn.

Når eggedosisen er ferdig, tilsetter du melblandingen og melken vekselvis mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet. Så heller du i det smeltede smøret. Kjør mikseren kraftig rundt en gang for å forsikre deg om at alt er blandet. Ikke kjør mikseren mer enn det som er nødvendig slik at du pisker ut den innpiskede luften igjen.

Ha i bærene og rør det forsiktig sammen med en slikkepott. Her bruker jeg amerikanske blåbær, men bruk gjerne norske skogsbær hvis du har det tilgjengelig. Hell røren over i kakeformen. Fordel toppingen over før du setter formen på nederste rille i stekeovnen. Stekes i 60–70 minutter. Sjekk med en kakepinne for å se om den er gjennomstekt.

La kaken avkjøles på en rist.

Supersaftig kokoskake med veldig god glasur

$
0
0

Jeg har en stor svakhet for kakeglasurer. Derfor er jeg superglad i kaker som har tykke lag med bølgende lag av deilig glasur. Her er det bølger av sveitsisk marengs som får toppe denne supersaftige ananas- og kokoskaka. Sveitsisk marengs skiller seg fra vanlig marengs med at du varmer opp eggehvitene og sukkeret over et vannbad før du pisker det luftig og nesten litt seigt. Det blir en tykkere og fyldigere marengs enn den vanlige varianten. Fremgangsmåten står godt forklart lenger ned i oppskriften.

Dette er en kake som passer i langpanna. Gode langpannekaker er bestandig kjekt å kunne lage til avslutninger, basarer og andre tilstelninger hvor mange skal serveres. Denne bruker å falle i smak hos både store og små.

Kakebunn
375 g romtemperert smør
600 g sukker
575 g hvetemel
125 g kokosmasse
4 ½ ts bakepulver
1 ½ ts natron
3 ts vaniljesukker
5 egg
4 eggehviter
1 liten boks hermetisk ananas – opphakket
4 dl kokosmelk (jeg bruker helfet)
2 ss sitronsaft

Sveitsisk marengsglasur
250 g sukker
2 ts vaniljesukker
1 ts honning
5 eggehviter
½ dl vann

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle en stor langpanne med bakepapir.

     

Rør smør og sukker hvitt i en miksmaster. Det tar 5–6 minutter. Skrap ned massen innimellom slik at alt blir godt vispet. I mellomtida blander du sammen det tørre i én bolle og visper lett sammen eggene (både de hele eggene og eggehvitene) i en annen. Er ikke ananasen ferdig opphakket i boksen, finhakker du den.

Ha resten av ingrediensene vekselvis oppi miksmasteren mens vispene går i medium tempo. Slå røra over i langpanne og glatt den jevnt utover. Stek kaka i ca. 40 minutter. Stikk en tynn kakepinne eller lignende midt nedi kaka for å sjekke om den er gjennomstekt. Er pinnen tørr, er kaka ferdig.

La den avkjøles på en bakerist. Løft den ut av forma når den er avkjølt.

Glasuren

     

Kok opp vann i en kasserolle. Ha alle ingrediensene til glasuren i en miksmasterbolle og sett bollen oppi kasserollen. Bollen skal ikke gå ned til vannet.

Sett et steketermometer (hvis du har) oppi bollen og pisk med en ballongvisp til massen har blitt 68–70 grader. (Da er det så varmt at du nesten brenner deg i fingeren.) Ta bollen ut av kasserollen og sett den rett over i miksmasteren og visp på full styrke til massen har blitt avkjølt, 6–7 minutter. Da skal den være blank og fin og kjennes litt seig i konsistensen.

Fordel glasuren på toppen av kaka. Det er rikelig med glasur, så lag fine bøler. Dryss over litt kakepynt og del den opp i passe stykker.

Må serveres sammen med servietter, for du får garantert glasurbart etter å ha spist deg gjennom et stykke.

Ultragod kake med bringebær og jordbær

$
0
0

Klar for en deilig kake i helga? Da kan du rett og slett lage denne! Den ser ut som en pai, men det er faktisk en kakebunn jeg lager og trykker ut i paiforma, så den går enda mye fortere å lage enn en paideig. Den får en litt karamellaktig smak. Veldig god.

Her fyller jeg kakebunnen først med en krem av stivpisket crème fraîche, og når du pisker det, får du en ganske morsom krem som minner om vanlig pisket kremfløte av utseende, men som har en mer syrlig smak. Her søter jeg den med litt vaniljesukker og får en krem som står veldig godt til sommerens søte, røde bær. Og apropos bærene. Det har jo vært litt ekstra mye regn i sommer, i alle fall her på Østlandet, og da har ikke alle jordbærene vært like søte. Mangler dine litt sødme, drysser du litt melis over bærene. Bruk en tesil. Du kan selvfølgelig putte på de bærene du ønsker. Nyrørte blåbær, for eksempel, vil jo smake helt enestående godt til dette!

Dette trenger du for å lage denne gode kaka

Kakebunn
150 g smør
75 g sukker
225 g hvetemel

Fyll
2 1/2 dl crème fraîche, fullfet
2 ts vaniljesukker
250 g jordbær
250 g bringebær

Sett stekeovnen på 160 grader og smør en paiform med smør eller formfett. Bruk gjerne en form med løs bunn.

Smelt smøret i en tykkbunnet kjele og tilsett så sukkeret. Ta kjelen av varmen og rør rundt til sukkeret er oppløst. Tilsett hvetemelet og rør det inn til du får en glatt og fin deig.

La deigen hvile i 2–3 minutter, sånn at den blir kald nok til at du greier å ta i den, og hvelv den over i paiforma.

Klem den utover og oppover kantene med fingrene. La den stå og hvile i 15–20 minutter før du steker den midt i stekeovnen i ca. 20 minutter. Kantene skal bli gyllenbrune, men følg godt med, for fargen går fort fra gyllenbrun til brent. La bunnen avkjøles på en bakerist.

Når bunnen er helt kald, tar du av paiforma hvis du bruker form med løse kanter. Selve bunnen kan du la være igjen.

Pisk crème fraîche og vaniljesukker stivt i en miksmaster eller for hånd. Kremen skal være lett stiv (hvis det er noe som heter det), så stopp piskingen før den er helt stiv. Fordel kremen i paibunnen.

Rens jordbærene og del dem i to og fordel både dem og bringebærene oppå kremen.

Den syrlige kremen og de søte bærene er en veldig god kombinasjon!

 

 

Saftige blåbærmuffins

$
0
0

Jeg har hatt denne oppskriften på trykk tidligere også, men den er så god at jeg setter den gjerne på igjen mange flere ganger! Er du ferdig med årets blåbærturer eller har du planer nå i helga? Her har du supersaftige muffins du kan bruke blåbærene til. Skulle du være av typen som ikke har lyst, tid eller anledning til å gå på blåbærtur, kan du gjerne bruke amerikanske blåbær som de selger i butikken. Det er det jeg har brukt på bildet her. Bruker du norske skogsblåbær, som jeg må si er bedre enn de amerikanske, blir muffinsene mer blå gjennom det hele.

God bakst!

Dette trenger du til 12 muffins
400 g hvetemel
2 ts bakepulver
½ ts natron
175 g brunt sukker
100 g smør
2 egg
1 ½ dl matfløte
1 dl matyoghurt
100 g blåbær, ferske eller frosne

Stekes på 200 grader i 20-25 minutter.
Sett muffinsformer oppi et muffinsbrett.

Muffins som dette er virkelig fort gjort å lage. Den krever ingen miksmaster og nesten ingen rørejobb med bare håndkraft heller. Noen runder med sleiva er det eneste som skal til.

Bland hvetemel, bakepulver, natron og sukker i en bolle. Smelt smøret og bland det sammen med egg, fløte og yoghurt og ha det oppi bollen sammen med det tørre. Rør det kjapt sammen. Rør forsiktig inn blåbærene.

Fordel røren i muffinsformene. Har du ikke et muffinsbrett, kan det være lurt å ha muffinsformene doble slik at de holder fasongen.

Plasser muffinsbrettet, eller løsformene oppå et stekebrett og stek muffinsene på nest nederste rille. Bruk en bakepinne for å sjekke om muffinsene er gjennomstekt. Stikk pinnen midt nedi en av muffinsene. Er pinnen tørr, er muffinsene ferdige mens hvis det fester seg røre til pinnen, må de få noen flere minutter i stekeovnen. Hvelv muffinsene ut av muffinsbrettet og la dem avkjøles på en bakerist.

Viewing all 390 articles
Browse latest View live